Friday, July 15, 2016

~ DIY Easy Beauty Tricks ~

Assalammualaikum...


Salam Jumaat buat semua. (",)

Ada yang ber tanya, apa rahsia kulit sihat dan lembut.. Hehehe. Segan hakak. Tak ada rahsia sayang sekalian. Untuk muka sis pakai Nutriganics Drop of Youth (Body Shop). This product it contains Criste Marine Plan stem cells which is well known as one of ingredients that help to maintain your young skin and delay aging. It's also good to enhance surface skin renewal. Pakai malam je sebelum tido sebab nak jimat. Jadi tahan la 4-5 bulan. Hehehe.. Untuk badan, kita pakai Body Butter Honeymania (Body Shop). Wangi dan kulit rasa moist je. Harga affordable jugak sebab boleh tahan lama berbulan-bulan. Tips, beli masa sale.!


So, hari ni iols nak share sikit tentang tips kecantikan. Nak cantik tak semestinya kena pakai produk mahal. Boleh juga amal kan tips kecantikan cost saving dengan kaedah DIY. Do it yourself menggunakan bahan-bahan yang menjadi kegunaan harian kita. Paling penting ia nya semulajadi dan tiada campuran bahan kimia yang terlarang. Betul tak.?



Menjadi impian setiap insan bergelar wanita untuk kelihatan cantik dengan kulit yang halus mulus dan rambut yang lembut. Lebih-lebih lagi dengan penggunaan bahan bahan semulajadi yang murah dan mudah untuk di dapati, tak perlu berhabis wang ringgit hanya semata untuk ke spa yang mahal. Dekat rumah pun boleh ber-spa okay! Apa yang anda perlu kan adalah dengan mengikuti DIY beauty tips and tricks seperti berikut ;



1) Serbuk Kopi

Tahukah anda serbuk kopi merupakan agen anti oksidan yang baik untuk tubuh badan kita..? Untuk pengetahuan uols, selain melindungi sel-sel tubuh badan kita, serbuk kopi juga boleh di jadikan sebagai homemade scrub pada muka dan bahagian badan. Ia berfungsi  menghilangkan sel kulit mati dan menjadikan kulit kita lebih halus dan paling penting, cantik secara semulajadi.! 



2) Tomato

Peberet husband iols tomato ni. Hihihi.. Selain sedap di ratah begitu sahaja, tomato juga berfungsi dalam meng-halus dan mencerahkan kulit muka kita. Uols boleh gunakan buah tomato yang dikisar lumat sebagai Mask dan di sapukan pada permukaan kulit. Biar kan untuk seketika sebelum bilas dengan air bersih... Hasil nya.? Kulit terasa segar bagai kulit bayi. Must try okay. (^_^)


3) Uncang Teh

Kalau pekena teh petang petang, jangan di buang uncang nya.! Haaa.. kita re-use uncang teh ni untuk memiliki mata yang bersinar dan kelihatan segar. Siapa yang ada eyebag 2 kilo tu meh cuba tips ni. Letakkan uncang teh yang telah di gunakan pada kedua-dua kelopak mata. Selain dari uncang teh, kita boleh jugak menggunakan jem strawberry sebagai alternatif. Unik kannn? 


4) Aloe Vera

Tips seterusnya... Haa mudah sahaja untuk memiliki rambut yang sihat secara semulajadi. Cara nya, potong aloe vera atau daun lidah buaya dan ambil bahagian putih yang terdapat dalam bahagian aloe vera tersebut untuk di sapu kan ke bahagian rambut anda. Ia bertujuan untuk munyubur kan rambut, melembabkan kulit kepala dan seterus nya mencegah rambut gugur.

Mudah tak..? Kopi, uncang teh, tomato ni biasa nya ada je stok dekat rumah kan. Kalau tak de pun boleh beli dekat kedai. Pokok lidah buaya pun tak susah nak carik. Ada yang jual dalam pasu. Zaman sekarang ni semua benda boleh DIY. Syarat nya, kena rajin je uols.! Hehehe.. 


Thanks reading.!


OhMissBlossom__ said ; Selamat mencuba...! Jom gorgeous sesama... ('',)



34 comments

July 15, 2016 at 1:41 PM

Menarik tip ni.. especially kopi tu.

July 15, 2016 at 5:35 PM

HARUSS CUBA ni hihihi

Anonymous
July 15, 2016 at 5:42 PM

Nice tips! thank you dear

July 15, 2016 at 10:49 PM

Yang aloe vera tu tak sangka boleh guna untuk rambut jugak. Sebelum ni tahu untuk parut je. Hehe.

Nice info!

July 16, 2016 at 4:05 PM

Oooo.. Dh dua kali ni jumpa article bg taw serbuk kopi dgn teh ada khasiat tuk kulit..
Cuma cara penggunaan dia tu je belum taw lagi.. Agak2 kopi kapal api ok tak.. Hehe..

Jejalan raya ;)

July 17, 2016 at 10:36 AM

wahhh tips hebat..boleh cuba

July 17, 2016 at 4:04 PM

perkongsian tips yg bagus

July 18, 2016 at 1:13 PM

wauuu koleksi body shop mmg best...suka wangian dia tu memukau

July 18, 2016 at 3:03 PM

lg stu kena rajin..huhu

July 18, 2016 at 4:24 PM

aloe vera dan tomato memang terkenal dengan kebaikannya utk kulit dan dalaman. tp macam saye nak makan tomato mentah2 memang x lalu ;D

July 18, 2016 at 7:07 PM

Home remedies memang bagus sangat. Tapi memerlukan kerajinan yang amat sangat huhuhu.

July 20, 2016 at 1:51 PM

Umcang teh selalu jgak cuba. Sebab senang. Hahaha

July 20, 2016 at 3:34 PM

Perkongsian yang amat bagus..

July 21, 2016 at 6:19 PM

Thanks for sharing, kak! Selalu jugak dengar positive review on The Body Shop Drop of Youth! Tapi tak pernah try lagi..

ieyra h. | blog

July 22, 2016 at 11:29 AM

Miss Mirror a.k.a Sam : blh la kak mirror cuba! hihi... kopi tu bau pun sedap. =)

July 22, 2016 at 11:29 AM

Nurul Aini : mesti cuba sis =)

July 22, 2016 at 11:30 AM

Anonymous : welcome dear =)

July 22, 2016 at 11:30 AM

hanimsfrh : wc.! kannn rupanya byk khasiat.. blh jugak utk rambut gugur =)

July 22, 2016 at 11:31 AM

Ahmad Hasif : tq singgah! hehe.. kopi kapal api x sure. blh kot asal kan kopi =P

July 22, 2016 at 11:31 AM

azizah green line : tq jijah! haa mesti cuba jijah.. bahan pun murah n senang cari =)

July 22, 2016 at 11:32 AM

kak gojes: tq dear =)

July 22, 2016 at 11:32 AM

Julia Johari : betul! mmg best belaka... =) hihih. suka kumpul perfume body shop ^^

July 22, 2016 at 11:33 AM

nuyui a.k.a miss YUI : setuju tu yui! =) klu malas acane nak santekkk.. hehe

July 22, 2016 at 11:34 AM

nadhie wueen : btul! xpyh makan syg.... buat masker je. =)

July 22, 2016 at 11:35 AM

Nadratul Syazwana : true! mmg kena super rajin klu nak jimat. kann =)

July 22, 2016 at 11:36 AM

Ana Fatihah: mmg praktikal kan dear.. =)

July 22, 2016 at 11:36 AM

Afif Rayyan : tq afif.. =)

July 22, 2016 at 11:37 AM

ieyra h.: most welcome dear.. =) must try! highly recommended.. hehe

July 22, 2016 at 11:40 AM

Ini kalau anak dara kakak baca mahu tahu-tahu habis aje kopi papanya dijadikan scrub dia Aina.. Kakak baru tahu.

July 22, 2016 at 3:08 PM

Kakzakie Purvit: Hahaha...kan kak. tau tau da licin je kopi nya.! =)

July 25, 2016 at 3:54 PM

Bab DIY ni memang jimat tapi itulah, antara rajin dengan tidak aje, Aina. Memang betul tu, nak cantik tak semestinya guna produk mahal tapi biasalah kalau tengok ads, kan, yang mahal-mahal aje katanya yang berkesan! Kita pun terjebak sama!

July 27, 2016 at 11:55 AM

Bab bab DIY ni mak mmg malas sikit Aina. Terasa membazir pulak bila guna tomato segar tu. Takut tomyam mak kurang tomatolah pulak nanti hihi,...
Tapi sebenarnya baguskan....guna barang barang natural ni....

July 27, 2016 at 4:53 PM

Mummydearie : kann kak. hahaha terjebak jugak kekadang dgn produk kecantikan lain ni.! =D

July 27, 2016 at 4:54 PM

hainom OKje: btul ma.. klu kurg duit nak jimat otomatik rajin.. hihi. Klu tomyam kurang tomato mak ganti je dgn carrot. adik beradik sejenis jugak tu. hikhik

Post a Comment