Monday, January 9, 2017

~ Breakfast : Overnight Oats ~

Assalammualaikum....


Happy new year! 

9 hari sudah berlalu... are you doing good..? hehehe (^_^)

Okay sempena tahun baru, semangat baru iols berazam nak jaga pemakanan. Gitchuu bukan tak boleh makan sedap sedap, makan benda lemak ber krim.. tapi kalau selalu sangat dapek penyakit pulak kan. Jadi kena balance diet. Eat clean and stay lean. Okay..? So, iols nak share sikit la breakfast yang sesuai untuk golongan busy sentiasa macam kita kita hehehe. Yang penting simple, sedap & kenyang.

In loveee dengan overnight oats strawberry..

Resepi Overnight oats versi Aina (Uols boleh tukar ikut citarasa dan sukatan sendiri); 
  • Rolled Oats
  • Greek yogurt (Ikut uols nak flavour apa pun okay)
  • Fresh Milk
  • Chia seed 
  • Honey
  • Fresh fruit
Kenapa nama nya Overnight Oats..? sebab nya Oats yang da di campur kan dengan bahan di atas di biar kan semalaman dalam fridge. Untuk kesan optimum sila pakai bekas kaca. Sedap tau.! Tapi ikut jugak tekak masing masing.. ada yang tak boleh terima susu. Blh pakai air yogurt or susu kurma pun sedap. (^^,)

Selamat mencuba.! 

Thanks reading.


OhMissBlossom__said : Keep fit.. jaga kesihatan tau. Itu lebih utama dari harta yang melimpah ruah.. (^____^)





25 comments

January 9, 2017 at 11:10 AM

Sedapnya. Fatin pun suka jugak makan oat ni. Tapi dah lama gila tak makan. Tengok gambar ni rasa teringin nak makan pulak :)

January 9, 2017 at 11:16 AM

ASAL KENYANG N MENYIHATKAN OKLH TU

January 9, 2017 at 1:11 PM

Macam bestt je. Dah lama teringin nak buat, tp smpai skarang tak buat2. Hehe

January 9, 2017 at 4:58 PM

mcm nak buat la.
kebetulan ada 1 balang kaca gift.
mcm best sedap.
aida biasa num oat gitu ajer.

January 9, 2017 at 5:59 PM

Alahai sedapnya sis :) btw tqqsm for the recipe. boleh try ni

January 9, 2017 at 6:36 PM

looks so yummy

January 11, 2017 at 3:51 PM

sedapnya tengok strawberry merah-merah tu... makan sejuk2 sedap ni. yang penting sihat...

January 12, 2017 at 4:44 PM

Dah lama tak makan oat.
Teringinlah pulak bila baca ni

January 12, 2017 at 6:12 PM

Sedap sangat ke Aina? Selalu jugak baca overnight oat ni. Teringin pulak nak try buat.

January 13, 2017 at 11:52 AM

boleh try buat.. tunggu aku rajin laa.. hahaha

January 18, 2017 at 8:37 AM

@Fatin Liyana kan yunk! sedap. mai2 buat heheh

January 18, 2017 at 8:37 AM

@paridah betul tu kak.. yg penting sihat n kenyang =)

January 18, 2017 at 8:38 AM

@Ana Fatihah best! hihi blh ikut flavour yg kita suka =)

January 18, 2017 at 8:39 AM

@adianiez AIDA cayok aida! buat sekali mesti nak lg heheh

January 18, 2017 at 8:39 AM

@nadhie wueen yeahhh! wc dear.. betul blh try.. buat malam esk pagi blh telan trus. hehe

January 18, 2017 at 8:40 AM

@munirah mansor yup dear! yummmy licious. hehhe =) sis suka ltk buah byk2

January 18, 2017 at 8:40 AM

@MiaZain betul! mmg sedap mkn sejuk2.. pastu buah manis2 n kacang crunchy =)

January 18, 2017 at 8:41 AM

@Mrs. A mai sis tryyyy! hehehe =) blh letak buah peberet.

January 18, 2017 at 8:41 AM

@hainom OKje ikut tekak aina sedap makkkk! makan ni lupa karipap nasi lemak bagai. sbb kyg huhu=)

January 18, 2017 at 8:42 AM

@E'in hihihi so hubby tlg buat! =P

January 18, 2017 at 12:04 PM

tgk gmbr pon sedapp., hehe2

January 18, 2017 at 10:03 PM

famous kan overnight oat sekarang. sedap pun sedap.

January 19, 2017 at 9:54 PM

Mkn mcm ni waktu mlm baru la sihat

January 20, 2017 at 10:50 AM

Nak buat, nak buat tapi sampai dah masuk tahun baru pun masih lagi tak terbuat overnight oats ni, Aina. Tak kiralah mudah ke tidak nak membuatnya. Akak ni kalau dah terkena sawan malas, memang merebak terus satu badan!

Sedap ek?

Nak juga buat...

Eh, cakap lagi nak buat tapi tetap tak buat juga! Duh!

February 10, 2017 at 4:21 PM

Dengar oat je dah seram satu badan. Hihi. Siqah tak gemar oat. Bagus idea breakfast oat kan. Makin slim puan aina nanti :)

Post a Comment