Tuesday, July 31, 2012

~Hormat sikit Org Puasa....~

Assalammualaikum....

Salam Ramadhan readers! (^__^) Maaf la lambat sikit je aku wish. Macam mana puasa uolls..? Penuh ke dok..? Ada ponteng kah..? Di bulan mulia ini, sama-sama lah kita amek barakah. Upgrade iman, improve amal, increase pahala.... zero dosa. Islam itu indah. Masih ada masa untuk berubah dan bertaubat. (^^,).  Repent, while the door of repentance are still open.~! 

Last saturday, aku and parents shopping dekat Kompleks Bukit Jambul.. Oh bukan shopping baju ghaya! Tapi shopping barang buat kuih uolls. Haa haa haa.. semangat betei. (~__~). Tapi sambil menyelam minum air jugak laa. Well perempuan kan. Kaki tu gatai jalan sana jalan sini. Masuk kedai baju, masuk kedai brooch. Jalan punya jalan, mata ni tertancap pada maxi dress! Woaah.. sekarang menjadi hobi untuk kumpul maxi. (O_____o). Belek punya belek, mata duk meliar cari owner kedai. Tiba-tiba ayah tegur dari belakang...


"Apa masuk kedai ni... Tak nampak ke orang tu x puasa..~!!"

Glurp....~ apa x puasa..? Aku salah dengar kah..? Aku pun curik pandang dekat hamba allah yang di maksudkan ayah. Ha'ah la wei.. orang tu x puasa!! Da la lelaki. Astaghfirullah. Alhamdulillah setakat ni mata beta masih terang benderang.. x perlu pakai cermin mata atau pun kanta pembesar. Eh, x malu ke makan terang terangan di khalayak ramai...?

Kalau wanita tu ada ampun lagi... Orang faham laa mungkin dia bulan tengah mengambang, mungkin red flag.. mungkin pms.. ah senang cite peod la. Eh deyh, orang pms pun x makan terang-terangan tau.!! Aku da nampak orang tak puasa, terus hilang niat nak beli baju. Elok-elok ada customer, ada rezeki nak untung.. terus x dapat apa-apa. X nak la kita subahat dengan awak. Muehehehe..! nasib baik laa ayah follow kat belakang. 1st time dalam sejarah ni nampak lelaki x puasa. Seriau noks! 

Chup chup..! Kalau ada sebab x puasa.. Contoh nya, sakit, gastrik and what so ever, memang perlu makan sesangat, foine.. tapi rasa nya tak perlu tayang or tunjuk yang diri tu tak puasa. Makan sorok-sorok sikit la der..! Adus, ada akal tapi x boleh pakai... Yang mana buruk tu kita jadi kan sempadan. Just share... Kalau-kalau ada yang x puasa, jom la kita puasa sama-sama. Lipat ganda kan amal ibadah. Pintu taubat masih terbuka.. Belum terlambat lagi nak insaf. Selamat beramal~!



OhMissWhatEver__said :  If someOne is talking about you, take it as a compliment. You affected their life, they didn't affect yours..... (^____^) Gudnyte Darls~!!


14 comments

July 31, 2012 at 1:55 AM

Selamat berpuasa kat aina.. Moga dapat puasa penuh thn ni... Jgn jd mcm thn2 lps ok... Kikikikiki...

July 31, 2012 at 6:10 AM

kt tmpt kje eyda pon..ad gk owg cmtu aina...nme je pkai tudung..tp mkn dpn owg..nk kate peot..tak kn 10 hari xabs2 lgi kn...sabar je la eyda ni..=)..

*selamat berpuasa gk dear..=)

July 31, 2012 at 7:47 AM

tapi lagi sakit hati kalau puasa tp dok mengedik dgn pakwe/makwe kt shoping mall

July 31, 2012 at 11:07 AM

Geli tau nyah tak puasa . Ye la dia kan nak jadi pompuan tapi x boleh pms oleh itu dia pura-pura pms , haha :p tak senonoh betul , dia nk menunjuk kot yang nyah mcm dia tu tak boleh puasa... Haha

August 2, 2012 at 9:04 PM

PotiaCasaDelarossa : ye potia~! slmt berpuasa.. ish opkos la pose penuh thn ni.. =.= huhuhu..

August 2, 2012 at 9:05 PM

Eyda Dania: slmt berpuasa sayang~! kann.. haih pesen yg suka mkn dpn org time pose ni tak tau la pesen apa.. =P

August 2, 2012 at 9:06 PM

aimi: yang tu bek x yah pose. hehehehe.. xyah la gedik nk detim time pose. karang kurg pahala....yedok.? =)

August 2, 2012 at 9:07 PM

Ratu Lissa: tu la pasai... cmne la nk jd ketua kluarga nnti kan. mintak2 la dia dpt hidayah di bln mulia ni. =)

August 3, 2012 at 11:51 PM

Eee tu dasar tak boleh buat suami tu.. Kalau kawin meraban la kite dgn die.. Tak malu btul.. Elok tgkp aje gmbr die bgai kat jabatan agama.. Eh jabatan agama ke yg tgkp org bawak naik van jenazah tu? Hahaha.. Kelakar gak pk.. Bawak msuk van jenazah bg die igt skt die tu nnti akn jd jenazah.. Ish- Emo lak.. Haa aina akk dah boleh msuk blog aina setelah mcuba lbih dri 30 kali.. Hahaha- Gud nite darlimm!

August 6, 2012 at 11:16 PM

hahahah...akak~!!! akhirnyaaaaa.. (^___^)usaha tangga kejayaan kak. hehehe.. kan..acana nak bimbing isteri klu puasa pun lompong2.. moga2 beliau insaf kak. hehehe... gudnyte kak liyana! missssss uuuuu. =)

August 8, 2012 at 9:34 AM

Tua2 bangka pon tak sedar diri..hurmm.. budak kecik pon pande nak pose..hihihihii

August 8, 2012 at 10:06 AM

ye...ye...kekadang pelek kat org yg xpuasa pastu buat relaxs je mkn xtahu malu...kite yg pompuan pun cover2 klu nk mkn kn? haishhh~

August 8, 2012 at 2:45 PM

Bluewendy:tau xpe..~!! kalau tua betul2 xpe. ni gagah perkasa lagi!! huhuhu..

August 8, 2012 at 2:46 PM

ika: betul~! kita ni wlup pun ABC still segan nak makan. huhuhuhu... tak tau laa letak papan bape lapis smpai muka tebal cenggitu. muehhehe..

Post a Comment