Thursday, July 12, 2012

~Perasaan yang Berbuku.....~

Assalammualaikum....

Moning lovely dovely...! (^____^). Yeah... lately ni aku banyak berfikir. Almaklumlah sejak umur menginjak ke alam veteran ni kena banyak fikir sikit. Hukhukhuk... *sedar diri* Takpe.. usia hanya pada angka okeh. Kalau orang tengok muka aku ni, akan di kata nya budak lepasan matrik... Bajet muda gituw... 

Orang kata pengalaman mendewasakan kita.. yup totally agree~! Experience is the best teacher in life. We need to feel it... No pain no gain rite...? Umur yang semakin optimum ni membuat kan aku rasa malas dan penat untuk fikirkan benda yang remeh temeh ni. Fikir masa depan lagi baik wei... (~_____~). Final semester ni aku agak tertekan tapi masih boleh di kawal. Hoyeah~!! Tertekan dengan sikap manusia. Spesies yang pantang tengok jiran sebelah lebih dari dia...Golongan cenggini laa yang rosak kan bangsa sendiri.

We know our limits... orang yang pandai usaha sikit je, da dapat apa yang dia nak.  So, orang yang kurang bijak ni dia perlu usaha keras untuk capai kejayaan. Kan..? Kadang-kadang pelik dan tak faham kenapa perlu rasa iri hati... Aku perhatikan dari first semester benda yang sama jadi dekat aku dan kawan-kawan yang lain. Sampai da tak tahan da~!!.. tak kira test atau final.. mesti sipolan tu dok sibuk cakap cenggini.....

"eh.. kau mesti da baca banyak kan....boleh la ajar aku nanti..."

"wei kau da katam subjek bla bla bla.... nanti tolong aku ea kat dewan....."

Gila ape nak tolong dalam exam hall.. logik laa kan..? Memang x jadi masalah untuk aku ajar orang. Ilmu Allah ni luas. Aku tak pernah kedekut untuk berkongsi ilmu sebab ilmu ni kalau di kongsi makin lama makin bertambah. Tapi agak-agak laa. Cara nak mintak tolong tu pun x payah nak menyindir.. tak payah nak tonjolkan rasa x puas hati, x payah nak bertalam talam muka tu... Dalam menuntut ilmu ni kita perlu merendah diri serendah-rendah nya. Perlu ikhlas kan hati.. Bukan senang kita nak cedok ilmu orang.  Betul x..? Aku pernah belajar dengan orang yang umur nya lagi muda dari aku. But i still respect her as a teacher...

Kadan-kadang rasa terhanjing dengan peel dia yang satu ni. Haish sabar jela dengan kau budak... Opps lupa pulak usia i da menginjak ke alam veteran. So kena la tahan sikit dengan perangai adik yang sorang ni. Dalam kelas majoriti muda sikit dari i. Muehehee... Sabar selagi boleh sabar. Karang kalau x sabar aku back hand je sekali. =P *mood ganas* 



OhMissWhatEver__said : Common laa.. bila kau tertekan.. tolong jangan tekan orang lain.. Aku sangat linear dan profesional dalam belajar. Even yang datang tu musuh, InsyaAllah aku sanggup ajar. 



26 comments

July 12, 2012 at 3:30 AM

olololo... sabar erk...

July 12, 2012 at 3:41 AM

potia~! uhukhuhuk.... tengah bersabar ni. Nasib baik da cuti. Balik rumah semangat skit tgk muka mak. hehehe.. =) thanks potia.

Anonymous
July 12, 2012 at 3:55 AM

sabar dik... biasa la manusia kan. kdg2 x boleh nampak org lebih. sabar k... :D

July 12, 2012 at 4:00 AM

hidup ni mcm anak panah... kita dah ada sasaran dah... tp bila ditiup angin.. anak panah tu tersimpang jauh dari sasaranya... lain yg kita nak... lain yg kita dpt.. suka ke... tak suka ke... hidup kena berani terima hakikat... hidup kena berani terima kenyataan... bersabarlah sayam...

July 12, 2012 at 4:21 AM

anon: tq..~~! insyaallah. i'm trying to control my emotion. =)

July 12, 2012 at 4:23 AM

PotiaCasaDelarossa :ye.. sentiasa bersabar & cuba bersabar. aina terima kenyataan tu.. tp sebagai manusia kita perlu muhasabah diri n cuba utk berhijrah ke arah kebaikan. =) =)

July 12, 2012 at 7:12 AM

sbr ye awak . . .
tu tanda nya awak ni double triple good from them .
tp i like ur style , tak kedekut ilmu and wiling to teach other . lagi kita ajar org , lagi tu la kita cepat ingat and kita lebih understand subject tu .
all the best for your study :D

July 12, 2012 at 9:36 AM

mcm2 org leh kita jumpa kan hehe sabar je la...nak pandai kena la usaha tak yah la harap org lain

July 12, 2012 at 10:33 AM

ye lah sis , kdg2 pun saya x faham kenapa org perlu iri hati . kalau belajar sungguh2 of course lah result baik punya . bila result dia tak baik , nak jeles2 ngan kita pulak . ada sorang kawan saya pun mcm tu . apa yg saya boleh buat , semua dia mengaku dia boleh . padahal dia tak boleh . dengki betul.. yg mintak org tunjuk dalam exam hall tu lawak laa..;p sabar ye sis :)

July 12, 2012 at 10:51 AM

semakin meningkat usia, makin banyak ragam manusia yang akan kita lihat dan tempuhi.

July 12, 2012 at 3:13 PM

oo ni kira time susah mintak tolong ke hape?laki ke pompuan?kalau laki kata cenggitu..abaikan la sebab lumrah lelaki macamtu. Tpi kalau pompuan mmg cam gampang la.sendiri bawak toyol la, nak harapkan jawapan orang puihh

July 12, 2012 at 3:53 PM

dalam dunia study selalu jadi lagu tu.. sindir menyendir.. kadang2 ada sampai masam2 muka lagi.. its ok dear.. yg penting kita tahu apa kita lakukan tu benar tak salah.. kalau ada yg mintak tolong ikhlaskan la hati membantu.. InsyaAllah.. :)

July 12, 2012 at 11:49 PM

Miss Nieyna : thanks.. InsyaAllah. wil do my best. =) betul.. ilmu tu kalau dikongsi x kan luak walau skit pun. =)

July 12, 2012 at 11:50 PM

Phat: yup! kte x boleh bergantung pada org lain. rasa sakit perit sendri.. bila berjaya puas hati. =)

July 12, 2012 at 11:51 PM

Ratu Lissa : thanks dear.. InsyaAllah sis sabar. tu la kdg2 x fhm.. kalau dia betul2 kawan xkn timbul perasaan iri hati walau sebesar zarah. kawn patut support kwn dia.. =)

July 12, 2012 at 11:52 PM

man: betul~! 1001 ragam.... =)

July 12, 2012 at 11:53 PM

afzalsukasuki: pempuan afzal... bak kata mak i.. pempuan ni kan byk songel. huhuhu.. pantang tgk org lbh. Mulaaa laa. haih

July 12, 2012 at 11:55 PM

Aida Omar: sentiasa ikhlas.. insyaallah. x penah nk minta apa2 balasan jauh sekali mengungkit. =)betul la tu.. mcm2 pesen org kita jumpa. takpe bertahan utk 3 sem je lg. =) insyaallah.~!

July 13, 2012 at 11:16 AM

sabor yea dear...wat bodo jer...hee

July 13, 2012 at 8:53 PM

Ungu Violet : yunk~! lama x nampak.. =) yup! itu yg terbaik.. =)

July 14, 2012 at 11:42 AM

kau abaikan je aina org yg mcm nie..

July 15, 2012 at 12:40 AM

aku abaikan.. tp kdg2 panas jugak.~! hehee.. tq beb. =)

July 15, 2012 at 10:35 PM

panas? kau pasang kipas kuat2.. hahahahaha.. gurau je.. ;p

July 17, 2012 at 6:34 PM

kaaan... kipas x cukup kuat~! pakai air con pulak.. =P

August 3, 2012 at 11:56 PM

Bgusnye aina ni.. Ish akk tak boleh sehati kering mcmtu.. Bagusnye..

August 6, 2012 at 11:18 PM

kdg2 panas hati jugak.. hehe sabar2.. =)

Post a Comment