Saturday, July 20, 2013

~ My Life as a........ Cikgu aiNa ~

Assalammualaikum....

Salam Ramadhan buat semua muslimin dan muslimat sekalian... Dalam sedar mahu pun tidak, sudah 10 hari umat islam berpuasa. Alhamdulillah, masih di beri ruang dan masih bernafas dan di izinkan untuk bertemu bulan mulia ini. (^___^) 

Lama sangat tak menulis... sibuk menghadap final project aje kan. Jadi nak dapat momentum untuk memerah idea dan menulis ni lambat sikit. Huhuhu... So far, alhamdulillah FYP aku da siap.. tinggal report writing sahaja. Tahukah anda sangat bahagia bila tak perlu masuk lab ketika cuti semester. Hewhew.. Okay, cuti sem ini aku tak balik bercuti. Namun begitu sedang gigih mencari rezeki... yeaah~! Aku menjadi seorang guru di sebuah taska di Putrajaya. Atau lebih tepat nama nya Cendekiawan Educare. Mohon google untuk pencerahan. Da hampir masuk minggu yang ketiga aku di sana. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma awal-awal masuk, mak demam jugak nokss. Penat barangkali nya. Maklum la jaga belas-belas anak. Ingat senang.. huhu

Mereka penghibur hati..... (^__^)

Memandangkan aku sudah pun melangkah ke tahun terakhir dalam pengajian.. rasa nya sudah tiba masa nya untuk aku membuat persediaan mental dan fizikal untuk melangkah ke alam pekerjaan. Selain pengalaman yang gua cari.. of course la duit tepi jugak, yedak..? Apa pun rezeki Allah itu luas. Pengalaman di Taska sangat-sangat membantu. Especially, to deal with kids emotion. So, dear kiddo.. please don't u ever mess with me. Kikiki....

Nama pun budak-budak.. ragam nya harus la seribu satu macam. Ada yang susah dengar kata.... Anak ini amanah Allah. Jadi kita cuba bentuk mereka dari kecil. Bertegas sekiranya mereka buat salah. Melentur buluh biar lah dari rebungnya... Yang mana suka pukul-pukul, gigit-gigit, gado-gado.. yang tu kena bertegas. Bila jaga diorang ni.. Feeling like a mummy u know. Kahkah...

Furqaan dan Zahra....

Budak dua orang ni... aku da start sayang. Sayang gila bak ang~! Melting bila tengok muka diorang.. Especially Furqaan. I had an awesome feeling bila hari-hari mandi kan, suap makan, tido kan.. pendek kata serba serbi perasaan tu lain tahu. Bila dia demam kau susah hati. Memang di tatang tatang bagai minyak yang penuh. Huhu.. The best moment ever, masa tengah pakai kan dia baju.... he's called me "mama". Wuhuhu... Nampak tak excited.? haha.. Aku di beri tanggungjawab untuk menguruskan n menjaga class bagi mereka yang berusia dalam lingkungan 2 tahun. Mereka masih terlalu kecil dan masih pelat bercakap.. (^^,)  its okay baby, it's a learning process. Semoga anak-anak ini menjadi insan yang soleh, solehah dan berjaya dunia akhirat. Ameen~!


Ya Allah, Ikhlas kan hati ku ini dalam melakukan apa jua pekerjaan...


OhMissWhatEver__Said :  If "plan A" didn't work.. The alphabet still has 25 more letters. Stay cool~! (^^,) Good night other half.~! 



22 comments

July 20, 2013 at 2:46 AM

comel nya bby and ckgu tu hehehe

July 20, 2013 at 5:19 AM

wah.. dah jadi cikgu dah rupanya..hehehe. lepas ni mohon update blog selalu tau. :)

July 20, 2013 at 2:01 PM

cikgu aina ni mesti penyayang & ramai budak2 suka.. ;)

July 20, 2013 at 3:24 PM

lma kak aina x update blog. hehe... rindu dekat kak aina.

ttba2, tringat pengalaman sy jga anak sedara. penat mmg penat. tp rasa trhibur. :D

July 20, 2013 at 9:01 PM

Hai cikgu aina . Ehehe . Comel la budak2 tuh seyes nak jgk jdi cikgu cos pyka suka bdak2 nie .

July 21, 2013 at 8:55 AM

Bg kat akk ni berterabur sane sini la budak2 ni.. Hahaha..

July 21, 2013 at 10:41 PM

smua comey2.. geram jek tengok.. huhu.. aina.. all the best ok final sem tuh.. chaiyok2!! never give up!! =)

July 23, 2013 at 9:39 AM

mama aina!!!! xnak panggil kau cikgu... hahahaha

August 7, 2013 at 1:15 AM

comel depa semua :)

September 5, 2013 at 12:50 AM

Comel lah semuanyaa

September 14, 2013 at 11:42 AM

Syuhada Nasya: hehehe.. thanks dear. =)

September 14, 2013 at 11:43 AM

boni kacak : ala boni.. busy! huhu. jadi cikgu part time je. =) insyaAllah ada masa aina update blog. ^^

September 14, 2013 at 11:44 AM

Chic Na: hahaha... cikgu syg semua budak~! ^^

September 14, 2013 at 11:45 AM

TeTerBanG : penat kan.. btul tu tp rasa terhibur. =) miss u too syg~!

September 14, 2013 at 11:46 AM

Pykaa Pdott: suka kan dgn diorg.. =) jadi la dear. sis sure pyka mesti seronok. =)

September 14, 2013 at 11:47 AM

Liyana Zahim: hahaha.. ni pun da terabur da kak..

September 14, 2013 at 11:48 AM

Norain Yusoff: ain sayaaaang~!! huhu. thank u. InsyaAllah. final sem ni. semangat nak habis. ^^

September 14, 2013 at 11:49 AM

E'in: aaaauwww.. aaauw~! feel like a mummy uuu. haha.. aku rasa jadi mama separuh masa da ni. =P

September 14, 2013 at 11:49 AM

♥ Nana BamBam ♥: kaaan.. semua comel =)

September 14, 2013 at 11:50 AM

amir aizat: sangat comel. =) =)

September 15, 2013 at 11:29 PM

cikgu pon sma lama tka hapdate blog yeee.. ;p

September 27, 2013 at 9:14 PM

comelnya!

Post a Comment