Monday, June 13, 2016

~ Kejang kaki : Simpul Biawak atau Simpul Mengkarung ~

Assalammualaikum...


Salam Ramadhan Ke 8 uols..!

Macam mana seminggu puasa ni..? Hah ada yang da prepare baju raya macam Mak angry bird kah ...? Atau ada yang da siap buat kuih raya machiaam kawan kita ni Cik Yui Glowing ..? Hihihi.. Kita tahun ni recycle baju nikah je...! Hah gituw. (^^,) Nikah nak nak puasa memang orang kata ekonomi sangat pakej baju nikah bawak ke raya. Jimat kenn.. Nak jimat uols tahun depan boleh tiru machiam hakak. Kohkoh.

Actually, iols busy sikit. Maklom la tengah prepare budget untuk tahun 2017 - 2021. Berpinar jugak buat bajet ni mung tau dop. *nanges* Nak p toilet pun tak sempat apatah lagi hakak nak update blog. Hewhewhew.. Ni baru reda sikit tau Mummy cute n sado ! hahaha. Minggu lepas sampai iols rasa nak taip pakai jari kaki sekali. Mimpi ngeri betul. Hahaha.. Stress sangat sampai kena simpul biawak hari khamis lepas. Hmmm ada kaitan ke stress dengan simpul biawak.?

Layan aje la yek. =P

Tang tu la yang cramp! 


Da lama tak kena simpul biawak ni. Maklomlah aku allergic dengan suhu sesejuk ni kebetulan hari hujan pulak.. Hah pastu tido lupa pakai stokin. Mendapat la simpul biawak Khamis lepas cita dia. Dulu masa bujang kalau kena simpul biawak perit betul nak urut sendiri. Sekarang ni, kita gerak orang sebelah tolong urut kan. (~_^)  Tenkiu husband. Siapa pernah kena simpul biawak ni..? Kesan dia nak jalan sakit oo terasa dua tiga hari.

So, kalau u guys kena gini boleh cuba rawatan alternatif untuk elak kejang kaki ;

1) Rendam kaki di dalam air suam yang di campur garam

2) Minum air secukupnya setiap hari

3) Pakai stokin tebal sewaktu tidur bagi mengelakkan kaki dari sejuk. Kaki yang sejuk mudah mengalami kekejangan

4) Pakai seluar panjang waktu tidur

5) Sapukan minyak panas pada betis untuk elak angin sejuk masuk

6) Lapik bantal di bawah/ hujung kaki



Okay sekian untuk hari ini.. Jangan panik ok kalau cramp.!
Thanks reading.


OhMissBlossom__said : Sambil jari menaip.. otak ligat memikir menu buka puasa petang ni.. Menu apa yg best ek.? 




23 comments

June 13, 2016 at 1:29 PM

Kalau kena simpul bawak ni mmg sakit. Rasa nk nangis pun ada.. Adoi...

Anonymous
June 13, 2016 at 2:07 PM

setuju! sakit dia tak boleh jalan.

June 13, 2016 at 3:42 PM

masa pregnant ritu kerap jgk kena..adoi, seksa betul time tgk syok tido tetiba menggelupur sensorang hihihi

June 13, 2016 at 3:48 PM

baru semalam kena. hahaha seksa uolls baru nak posing lurus kaki tetiba cramp. tapi lagi seksa kalau kena yang tang ibu jari tu. apa entah namanya sejenis cramp jugak la. -_-

June 13, 2016 at 4:00 PM

Ehhh... kadang kena simpul biawak ni symptom baik tau Aina:)
Nak tahu kenapa? Sebab biasa yg kerap kena ni org pregnant tau.
Kalau dah tahu mudah kena masa tidur tu Aina letak bantak kat hujung kaki itu yg paling senang macam tips no. 6 tu. Jgn tenggek kaki atas perut en abe pulak haha....

June 14, 2016 at 7:14 AM

akak selalu akan kena simpul biawak ni masa akak pregnant, memang sakitnya akan terasa berhari2 kan, cara akak buat letak bantal masa nak nak tido,bagi kaki tinggi sedikit.

June 14, 2016 at 8:49 AM

truk gak ea kalau jd gitu..

hahha tu tester je yunk.. nnti nk raya leh wat yg sng aje. yg susah takmo.

June 14, 2016 at 11:07 AM

Selamat berpose Aina.
Jap jap....Mak tgh konpius ni tau.....kata hari tu dah putuih tunang tapi la ni dah kawen.... Eh? Sambil garu kepala ni... Cer cite dari awai sampai habis...mak nak dengaq la ni jugak. Tapi kalau dah selamat diijabkabulkan baik baik nah....jgn sampai kena kifarah pose hihi

Hihi....guna jari kaki tu mmg tak menahan. Persoalannya boleh ke Aina oiii?

Tak pernah kena simpul biawak ni, tp laki mak selalu


June 14, 2016 at 11:34 AM

Selamat berpose Aina.
Jap jap....Mak tgh konpius ni tau.....kata hari tu dah putuih tunang tapi la ni dah kawen.... Eh? Sambil garu kepala ni... Cer cite dari awai sampai habis...mak nak dengaq la ni jugak. Tapi kalau dah selamat diijabkabulkan baik baik nah....jgn sampai kena kifarah pose hihi

Hihi....guna jari kaki tu mmg tak menahan. Persoalannya boleh ke Aina oiii?

Tak pernah kena simpul biawak ni, tp laki mak selalu


June 14, 2016 at 3:01 PM

mmg seksa kalau kena kan..

June 14, 2016 at 8:24 PM

Aina, simpul biawak sangat menyakitkan.. Rasa nk nanges..

June 14, 2016 at 9:09 PM

Pernah kena simpul biawak ni, kerana terlaluuuu sejuk. Sakit dia tak boleh nak cakap. T_T

June 14, 2016 at 11:21 PM

Selalu kena time puasa. Saye pun perna la kejang kaki sbb time tu puasa+workout agaknya. time workout xkejang, tapi time tengah tido malam tetiba jadi cemtu. tsk.

June 15, 2016 at 1:24 PM

Akak selalu kena simpul biawak ni, Aina. Ada masanya boleh beralih tu dari betis naik ke peha. Dari peha kanan pindah ke peha kiri. Walaupun setakat sepuluh minit aje rasanya (tapi masak kena rasa lamanya jarum minit nak bergerak seminit, dua minitkan!)bila kena memang menangis meraung. Nasib baik kita pun ada en suami yang expert tau. Diluruskan kaki perlahan-lahan lepas tu tapak kaki tu kasi betul-betul tegak. Lega bila ada insan tersayang. Eh, eh, eh...

Akak pun tak tahan sejuk. Kalau terlebih sejuk aje sure kena. Kalau terlupa stokin ke, terlupa selimut ke, sure kenalah! Sakitnya lagi sakit daripada sakit beranak tau.

Hahaha!

Akak tipu ~_^

June 15, 2016 at 1:35 PM

selalu kena..skali kena..awww..seksanya..

tq for sharing .. blh cuba tips tu nnti

June 15, 2016 at 4:55 PM

masa mengandung anak 1st selalu kene..no 2 tak kene sbb telan semua vitamin hehehehe

June 17, 2016 at 12:11 PM

Hai aina..

chicna penah gak kena dulu2.. sakitnya lahaii memang takleh nak tahan.. serik terus.. huhu.. lenkali jgn lupa pakai stokin tau.. :)

June 17, 2016 at 2:33 PM

baru semalam saya tanya akak ofis pasal ni... tq for the tips :)

June 18, 2016 at 2:13 AM

sakit oo kena cmni.. klau waktu tu tgh tido bole terbangun sbb sakit sgt, huh...

June 20, 2016 at 3:40 PM

sakit tu hanya tuhan je tahu.. mmg rasa bersimpul2..

June 21, 2016 at 1:32 PM

mmg sakit oiii kalau kena ni...tapi dah lama tak kena... zety panggil tarik mengkarung

June 22, 2016 at 9:11 PM

Tak pernah tawu pulak istila simpul2 ni tawu cramp je haha

June 30, 2016 at 7:05 PM

Uishhh seksa kalau kena simpul biawak! Sakitnya alahai.. Tak terkata. Huhu

Post a Comment