Thursday, June 2, 2016

~ Resepi : Udang Lemak Cili Padi ~

Assalammualaikum....


Okay hari ni rasa nak share resepi ringkas.... yang di beri nama Udang Lemak Cili Padi. Memandangkan bulan puasa tak lama lagi, boleh la uols try. Puasa kan sebulan. Jadi menu ni boleh masuk dalam wishlist uols. Mudah sahaja.. bahan-bahan pun sonang. Ni kira 1st time hakak masak lomak.. Dekat rumah sewa memang tak ler masak lomak ke kari ke sup ke.. paling kuat rajin pun masak Spaghetti je. Muehehehe... Sekarang ni bukan jaga perut iols sendiri. Kena jaga perut anak orang jugak khaann. (^^,) 


Udang lemak + telur dadar + kobis goreng = Happy tummy.!

Lauk makan berdua. Licin! Senang basuh pinggan. (^___^). Okay bahan yang di perlukan ;

1) Cili Padi (7-10 batang) ikut suka nak pedas kaw ke idok
2) Kunyit hidup besar ibu jari / 2 inch
3) Serai sebatang (jangan lupa ketuk!)
4) Garam
5) Udang (anggaran 500g)


Cara - cara :

1) Tumbuk/blend cili padi + kunyit hidup 

2) Panas kan minyak dalam kuali.. Tumis kan bahan (cili padi + kunyit yang siap di tumbuk/blend)

3) Aroma tumis da bau satu rumah, Masukkan santan 1 cawan. (hakak guna santan kotak saje. Tak dan nak peperah santan sekarang ni) =P

4) Kemudian tambah air.

5)Bila da mendidih,Masukkan serai yang sudah di ketuk tadi. (sayur kacang panjang/tomato/kentang)

6) Masukkan garam secukup rasa

7) Lastly masukkan udang.

8) Bila udang sudah bertukar warna merah, boleh la kita padam kan api..


Taraaaaa.. siap sudah menu makan malam hakak semalam. (^^,) Thanks reading! Moga membatu dan bermanfaat buat kalian...





OhMissBlossom__said : Anyone yang da pergi Floria 2016 dekat Putrajaya..? Cer komen sikit cun ke idok.? 







41 comments

June 2, 2016 at 12:51 PM

Wah... Sedapnya....

June 2, 2016 at 12:56 PM

rajinnye..hehe :)

Anonymous
June 2, 2016 at 2:37 PM

Rajin nya sis.. Menggoda nya udang tu. Huhu!

June 2, 2016 at 4:05 PM

Mudah ja, suka masak lemak ni, makan kat kedai sebab kat umah ni cheq sorang ja suka..betul udang tu lagi buat lapar ni

June 2, 2016 at 4:12 PM

Masak lemaklah paling mudah akak rasa. Anak-anak pun suka. Kiranya memang berlemak-lemak juga kita orang tiap minggu. Ada-ada aje yang nak dimasak lemakkan tau!

June 2, 2016 at 4:30 PM

feveret saya masak lemak udang ni..tapi kalau saya masak, saya akan tambah cendawan dalam masak lemak tu...hehe...

June 2, 2016 at 7:03 PM

Mmg happy tummy dik..,msk ayaq tgn....mmg besttt

June 2, 2016 at 7:57 PM

dah lama tak makan udang masak lemak cili padi =)

June 3, 2016 at 9:50 AM

rajinnya dia.. sdp tuu.. untung encik suami.

June 3, 2016 at 10:29 AM

SEDAPNYA MENJAMU SELERA...TERLIUR MANDANGNYA

June 3, 2016 at 12:03 PM

udang masak apa pun sesuai
lemak, cili, kari, goreng tepung..
eh! buat rencah pun ok..
kalau lemak tu...terasa-rasa kemanisannya kan?

June 4, 2016 at 1:54 AM

Sis dpt email saya tak?

June 5, 2016 at 11:30 PM

Sedap..masak lemak cili api ni ikan ke daging ke ayam ke semua sedap..udang kira paling mabeleslah

June 5, 2016 at 11:34 PM

Sedap..masak lemak cili api ni ikan ke daging ke ayam ke semua sedap..udang kira paling mabeleslah

June 6, 2016 at 8:47 PM

sedapnya kak :D okay lapar xD

June 7, 2016 at 2:28 AM

Gilaaalahhh . nampak best makanan tuuuh . terus perut berkeroncong. >,<

June 7, 2016 at 8:35 AM

Perghhhh! menu peberet nih... nyam2 :)

June 8, 2016 at 6:18 AM

Leh lah masuk list menu berbuka hehe

June 10, 2016 at 9:46 AM

wow sedapnya.. yum yum.. Nanti bole try masak ni.. :)

June 13, 2016 at 10:01 AM

CikLa Shahril : alhamdulillah! hehe ciklaa blh cuba =)

June 13, 2016 at 10:03 AM

Yana Libra : Simple2 je YL =D

June 13, 2016 at 10:04 AM

Anonymous : tq dear, hahaha menari2 udang

June 13, 2016 at 10:05 AM

babYpose : Kan kak! hahaaha.. iols peminat tegar kak masak lemak ni..

June 13, 2016 at 10:05 AM

Mummydearie : kan MD! Hahaha mmg ternak lemak la cte dia ni.. sama la kita =D

June 13, 2016 at 10:06 AM

wahida : Sama! wahh nj try jugak la lps ni letak cendawan =)

June 13, 2016 at 10:07 AM

Kayu Manis : btul tu kak! =) puas hatiii

June 13, 2016 at 10:08 AM

munirah mansor : kita pun! sbb teringin tu yg buat jugak =D

June 13, 2016 at 10:08 AM

nuyui a.k.a miss YUI : sedap kn yui!. heheh thank you yui =)

June 13, 2016 at 10:09 AM

paridah : hihihi sedap kak.. cara pun mudah kn =)

June 13, 2016 at 10:09 AM

Khairul Bariah : Haaah btul2 =) rasa manis udang tu hehehe

June 13, 2016 at 10:10 AM

Zafirah Nazri : done dear =)

June 13, 2016 at 10:10 AM

Puan Kutu :btol kak! adeh melelej air liur pulak.. haha

June 13, 2016 at 10:11 AM

Claudia Claudy : Hahaha...kann! =D peberet sgt makanan berasaskan udang ni =)

June 13, 2016 at 10:12 AM

Kim Chaa : hahaha perut menari dangdut ke rock kapak yunk? =P

June 13, 2016 at 10:13 AM

Myra Jay : Hi5 sikit! hihih =)

June 13, 2016 at 10:13 AM

ct cheery : yeay! sila ct =)

June 13, 2016 at 10:14 AM

Mummy Julia : try mummy! mesti hero2 suka =)

June 14, 2016 at 11:12 AM

Jarang buat udang masak lemak cili padi...selalunya buat sambal jer. Kalau udang besar lagi sedapkan Aina

June 15, 2016 at 1:36 PM

feberet ni

June 30, 2016 at 10:53 AM

hainom OKje: Sedap makkk! huhu

June 30, 2016 at 10:53 AM

LYAfrina : sama! hihi =D

Post a Comment