Monday, May 23, 2016

~ Menu Kegemaran : Mihun Sup dan Sambal Kicap ~

Assalammualaikum....


Hi sayang's! Lama hakak tak berlegar legar di alam maya ni.. Maklom la cuti dari Jumaat. Tapi I tak MC tau... Office iols kalau public holiday hari Sabtu, maka nya dia tendang hari Jumaat, kalau public holiday hari Ahad macam biasa la Isnin cuti kan.. Jadi seronok melompat kijang la hakak cite dia cuti 3 hari. Kikiki... Selit satu slot untuk body massage dekat BSP hari Jumaat tu. Sedap betul yek bila badan kena tekan bunyi "kruk kruk kruk" macam kerepek bunyi nya..LEGA phew...! Lega la, risau patah tulang je kena tekan. LOL.

Okay la.. nak cita sikit ni.! 

Aku peminat tegar mihun sup.. Kalau dekat permaisuri selalu jugak pekena Sup Meletup, terbaik tapi tak boleh lawan mihun sup mak aku. Super power okeh.. (^^,)  So, hujung minggu lepas hakak guna kan sebaik nya untuk test power buat Mihun Sup... Puas hati! Ulang 3-4 kali tak habis habis.. Mee terlebih celur macam nak jamu satu FLOOR. Hahaha.

Hasil nya....... *Drumroll*

Sambal Kicap is a must...! Kata bangsa JOHOR... U know sambal kicap.? (^^,)


Gigih hakak tajam kan skill memasak.. Muehehe.. Takkan nak memalu kan my mum pulak. Da la anak perempuan sorang... Kalau tak pandai masak nanti orang mengata mak kita jugak.. "  Apa guna ada anak perempuan belajar tinggi tinggi tapi tak pandai masak " Oh no. (^^,).. Percaya la, semua wanita pandai masak! Rajin atau malas je cita dia. Banyak lagi nak kena menuntut ni.. 


Yelaaaa........... Baru lah layak jadi menantu 20K.!! Eh..? Ok bye. =P..

Thanks reading... (^^,)


OhMissBlossom__said :  Balik ni nak carik pisang goreng la.... Stok sambal kicap ada lagi ni.. Fuh sedap nya pisang goreng + sambal kicap.. =D


50 comments

May 23, 2016 at 4:11 PM

Siqah tak pandai masak. Jujur diakui. Hihi. Tapi betullah cakap aina, rajin dan malas je ceritanya. Kalau rajin cuba, mesti sedap kan satu hari nanti :D

Anonymous
May 23, 2016 at 6:13 PM

Ommmggg sedap nya.!

May 23, 2016 at 6:36 PM

Arghh sedapnya !! Terliur pulak tengok. Dah la Fatin tengah ganti puasa ni. Hehehe :D Betul cakap Aina, perempuan ni pandai masak, cuma rajin dengan tak rajin je. Hehehe. Kalau makan bihun sup, Fatin suka sambal kicap ni. Lagi pedas, lagi suka :D

May 23, 2016 at 7:21 PM

sedapnya!!!!! teringin pulak nak mihun sup sekarang

May 23, 2016 at 10:17 PM

Knor pun suka tau dear...tapi skrg knor teringin nak mkn aayak tgn org lainnnn...nak sikit

May 24, 2016 at 12:01 AM

Wow yummy! Mummy pun suka beehoon ngan sambal kicap.. Sambal kicap tu kasi pedas lebih! Perghhh meletops..!

May 24, 2016 at 12:18 AM

Masak ni.. pokok pangkalnya CONFIDENT!
Sedap meehoon.. Kak Mirror nak sikitt.

May 24, 2016 at 12:18 AM

Masak ni.. pokok pangkalnya CONFIDENT!
Sedap meehoon.. Kak Mirror nak sikitt.

May 24, 2016 at 8:52 AM

wahh nmpk sdp tu yunk..

May 24, 2016 at 9:47 AM

uih menyelerakan betul..sambal kicap tu wajib ! hehehe..

May 24, 2016 at 10:03 AM

Ok...ok dah pass boleh kawen....sebab dah pandai buat mee hoon sup hihi.... Mak pun suka gak sup sup ni Aina.....Mak suka isi dalam dia banyak gitu barulah puas makan kan...ada ayam ke daging terlajak timbul timbul gitu haha...

Sambal kicap Johor mmg mabeleslah....

May 24, 2016 at 10:16 AM

sonoknyaaa opis you babeee. opis i kalau public holiday sabtu kami mengeluh je. hehehe. i pun suka mihun sup tapi i makan kosong gtuh je

May 24, 2016 at 10:23 AM

parents asal johor..memang wajib ada sambal kicap..nyummey..sedap nya dik.. Nak sket hehehe

May 24, 2016 at 12:02 PM

bila dpt cuti panjang sikit memang heaven ya sis..hehee..
nyum..terliur nengok mi hun+ sambal kicap..mmg peberet akak juga tau..sedap... :)

May 24, 2016 at 12:03 PM

Memang tak terbandinglah air tangan emak dengan yang kita beli di luar tu, Aina. Sedih pulak akak tetiba. Mak akak dah tak main masak-masak lagi. La ni kalau nak makan apa, silalah rujuk kat kakak sulung. Kalau tidak pun, buatlah sendiri! Hehehe!

Akak pun suka mihun sup. Letak sambal kicap, perghhh meletup dalam mulut (melampau weyh kata-kata!)

Well, well, well! You knowlah Bangsa Johor. Everything pun kecelup dengan sambal kicap. Nikmat apa!

By the way, siapa yang nak ambil menantu 20K ni? Dah ada yang request ke?

May 24, 2016 at 12:05 PM

Eh, Eh, tak habis komen lagi!

Tak puas hatilah dia dapat cuti extra macam tu. Company apa ni boleh anjak public holiday ke depan ke belakang. Akak bantah!

Erkkk!

Jepun kata kat Melesia ni dah banyak sangat cuti-cuti Melesia makanya mulai beberapa tahun yang lalu, semua cuti Jepun ditarik balik. Jangan ngengada katanya kau duduk dan kerja di Melesia tapi nak juga ambil berkat cuti Jepun!

Nangis ahkak masa baca memo tu beberapa tahun sudah tau!

May 24, 2016 at 12:17 PM

Bestnya meehoon sup...kak atie klu anak2 blk baru rajin nak msk2 yg camgini..buat byk2..biar anak2 puas mkn.
Klu dok berdua dgn dgn suami..beli jer tp tak menepati ciatarasa yg kita nak la kan :)

May 24, 2016 at 3:22 PM

dappnya...nyum3

May 24, 2016 at 9:32 PM

SAMA ! FAV NI

May 24, 2016 at 10:34 PM

kemasnya... ^^

done follow sini.. :)

http://www.mohdnoorshawals.com/

May 24, 2016 at 11:16 PM

Hi Aina! Meleleh tengok mihun sup kat gambar tu... aduiiiii....hehehe

May 24, 2016 at 11:23 PM

Alahaiii sedapnya mihun sup, pekena lagi dengan sambal kicap dan extra bawang goreng. Allahhhhh sedap sangatttt T_T

May 26, 2016 at 3:12 PM

betul tu sis, rajin and malas je masalahnya..

saya dah la tak reti masak..
malas nak belajar pulak tu..

TT_TT

May 27, 2016 at 3:10 PM

Kalau makan mee hoon sup memang kena ada regu nya sambal kicap ni dear,
baru terangkat kening nak makan hahahahha..
kalau pedas semua air keluar..
mata hidung semua berair hahaha..

Johorean kan :D

Thank you follow akak..
Akak follow u back :)

May 31, 2016 at 4:40 PM

Air tangan mak memang terbaiklah dr beli.kata org air tangsn anak perempuan ni je yg seakan mirip masakan ibu..so betullahbaina memang ada talent msk mihun sup super duper sesedap mak

Betul tu klu tak pndai msk boleh blaja..klu malas aptb

June 1, 2016 at 9:24 PM

sya asal kelantan duduk johor lama dah dari kecik lagi
ada pernah ibu buat tapi jarang sangat sambal kicap nie hu3
sedap jugak

June 2, 2016 at 12:57 PM

Siqah Hussin : Aina pun siqah.! tp belaja sesikit.. hehehe btul tu yg penting semangat nak masak. =D

June 2, 2016 at 12:58 PM

Anonymous : tenkiuu heheh

June 2, 2016 at 12:58 PM

Fatin Liyana : Alololo... sian dear. Btul tu. Perempuan atau lelaki ada je bakat memasak. Sama! suka sambal kicap =)

June 2, 2016 at 12:58 PM

Erin Azmir : kena carik tuu! hehehe

June 2, 2016 at 12:59 PM

Kayu Manis : hahaha.. alaaa kak nor kalau dekat cheq da hulur sikit. Kak nor lg power masak. =)

June 2, 2016 at 1:00 PM

Mummy Julia : mmg meletops mummy! silap silap bibir teball sbb pedas. hehehe

June 2, 2016 at 1:00 PM

Miss Mirror a.k.a Sam : betul tu kak mirror! =D sokong 200% Adeh jauh nak bagi nya. pos laju pun lembab skrg. =P

June 2, 2016 at 1:01 PM

nuyui a.k.a miss YUI : alhamdulillah syg.. hehehe tq yui!

June 2, 2016 at 1:01 PM

Aksara Biruu : wajibbbb kan AB! tak lengkap kalau takde. =)

June 2, 2016 at 1:02 PM

hainom OKje : Hahahahha... kan mak kan! Sedap oo sup sup ni. suka jugak sup daging. =D yeaah tak lengkap klu xde sambal kicap tu=)

June 2, 2016 at 1:04 PM

Mommy Cici : Haha... tu la sis.. awal2 keje terkezut dgn culture cuti dkt sini.. geng penggemar mihun sup ramai kan!

June 2, 2016 at 1:06 PM

Azlinda Azman : kan..! joho signature.. gitu. Hehehe. kalau akk dok sebelah rmh aina ajak breakfast sama trus =)

June 2, 2016 at 1:06 PM

Atie Yusof : betullll~! hehehhe.. sedap kan! buat sendiri puas hati. kalau makan luar dpt semangkuk je.

June 2, 2016 at 2:04 PM

Mummydearie: kan kak! super power tu.. sabar n tabah la kak. Lumrah hidup. tak lama lagi kita pulak yg akan menyusul. hehehe.. Kan.! Bangsa johor dgn sambal kicap berpisah tiada. Kekeke...

Akk kalau komen memang paling win tau! Hahaha... ish aina awal awak keje tercengang sat kalau public sabtu depa tendang jumaat. seronok lompat bintang dia punya best tu kak long weekend! hahaha.. mesia ni mmg byk cuti public kekadang jatuh tgh2 mggu tu tak best. klu hujung mggu blh la balik kampung ke kannn.. =D

June 2, 2016 at 2:05 PM

♥♥azatiesayang ♥♥ : kan akk! hehehe.. dok berdua mmg jimat beli lg. tp kdg2 xm match dgn tekak hehe

June 2, 2016 at 2:29 PM

Nabila Syifa : dap dap dear.. =) x pernah jemu kan makan mihun sup ni

June 2, 2016 at 2:30 PM

AinAthirah Anuar : yeay! hi-5 =)

June 2, 2016 at 2:30 PM

Mohd Noor Shawal : thank you =)

June 2, 2016 at 2:31 PM

Azlee Amirudin: hi!hehehe.. belaja gambar je mampu =P

June 2, 2016 at 2:31 PM

انيس ادنن : betul! pastu tambah begedil. Ohh maai sedap nya =)

June 2, 2016 at 2:33 PM

miss fifi : kan... haha takpe nnti rajin tu dtg sendiri. Tetiba extreme rajin! trust me dear =) sis pun malaihhh gak dlu. hehe

June 2, 2016 at 2:34 PM

Norhayati Mohd Isa : wc kak! thank you.. hehe kannn! regu yg serasi sgt sambal kicap n mihun sup ni. =D

June 2, 2016 at 2:35 PM

Puan Kutu : setuju 200%! Hahaha..talented menurun mak la ni ye kak. Alhamdulillah. Bakat sesikit. byk kena belajar ni =) ramai otai2 otai dlm blog ni pandai masak. kena berguru la aina.. huhu..

June 2, 2016 at 2:36 PM

Abe nick : sedap! tekak kita ni mmg joho pure... jd xde sambal kicap rasa mcm x lgkap pulak. =P

Post a Comment