Thursday, December 22, 2011

~LoNg Distance RelatioNship...~

Assalammualaikum....

Hubungan jarak jauh menuntut komitment, kepercayaan, kejujuran serta keikhlasan yang tinggi dari kedua-dua belah pihak. Berapa banyak hubungan jarak jauh yang berjaya..? dan berapa banyak pula hubungan yang gagal..? tepuk dada tanya lah hati... Tidak di nafikan, ada hubungan jarak jauh yang berjaya tetapi biasanya hubungan jarak jauh ini berakhir dengan kegagalan. (~_~)

So, readers.. how about your relationship..? if u all ter-jatuh cinta dekat someOne yang jauh di mata dekat di hati apa yang u all akan buat...just ignore ur relationship..?? huh,fight for it babe.. keep fighting if u really love  & need that person dan nak dia jadi ibu mahupun bapa kepada ur kids in future..Every single things yang kita buat ada kelebihan dan juga kekurangannya.. sama juga dalam hal hubungan jarak jauh.


Di antara kelebihannya ialah tidak cepat bosan dengan bf/gf. If every single day spend too much time dengan pasangan kadang-kadang boleh menyebabkan pergaduhan. Even benda sekecil zarah  boleh menghasilkan kawah sebesar gunung berapi... akhirnya masing-masing balik dengan jiwa dan hati yang bernanah. Bila masa  berjumpa itu terbatas, i am pretty sure that masing-masing akan cuba menghargainya dengan sebaik-baik mungkin.. (^__^) Selain itu, hubungan jarak jauh juga menjimatkan kos perbelanjaan. Cuba korang total bajet  untuk keluar dating. Hah, cer-kira~! Bila dating mesti nak makan kan, pastu mesti nak tengok wayang, pastu beli barang, duit minyak kereta/motor, bayar parking lagi..betol tak..? Dating sekali sekala takpe lagi. Kalau da hari-hari or setiap minggu keluar, mahu papa kedana dibuatnya. Tokeh kayu balak pun gulung tikar wei. Why not spend duit tu..? boleh cepat kahwin. (^^,) kaaaaaaan...?

Semua benda ada pro n cont, hubungan jarak jauh ada juga kekurangannya.... even tak banyak tapi bisa bikin parah donnnk. I proceed... possibility yang tinggi untuk melakukan kecurangan. Lelaki dan wanita dijadikan berpasang-pasangan dengan sifat untuk dicintai dan mencintai, untuk dimiliki dan memiliki. Aku faham, bila jarak jadi penghalang kita pasti akan rasa jeles bila tengok couple lain spend time sama-sama tapi kau hanya mampu tengok dan tersenyum. Macam mana if, ke-jelesan itu tak mampu di bendung dan at the same time datang orang lain menghulurkan salam perkenalan..? For sure tergugat jugak iman yang senipis kulit bawang tuuu kan. Lelaki, pantang jumpa awek gebu berdahi licin mesti nak test market. yedok..? feel tak selamat, yes..sila hapuskan perasaan ini. Mesti bila berjauhan korang akan fikir bad things tentang partner korang.. for example..

"Hah, ni mesti keluar dengan lelaki/ perempuan lain, dari tadi aku call tak angkat-angkat..."

See...cuba fikir positive or yang sweet je macam ni....


"mungkin dia tertido sebab penat baru balik kerja/kelas..kesian dia." 

Bila bad things yang menguasai fikiran maka benda baik pun korang akan mark jadi perkara buruk. Tak lari gunung di kejar... (^^,). So, hapuskan perasaan negative dalam diri okay. LoVe n LiFe... make it simple and sweet.


OhMissWhatEver__said : Life is simple... dont make it complicated.~!

46 comments

December 22, 2011 at 9:27 PM

thats soo true ! ;D

December 22, 2011 at 9:49 PM

kepcyaan adalah tunggak kkuatan satu phubungan...kalau msg2 percaya mpercayai, tak kisah la jarak antara mereka tu jaoh beribu kilometer sklipn :)

December 22, 2011 at 9:51 PM

pika : hehehehhe.. kan..? (^_^)

December 22, 2011 at 9:57 PM

acheeqa farhana: setuju~! kepercayaan itu penting. bila ada kepercayaan maka wujud la kesetiaan. =)

Anonymous
December 22, 2011 at 10:09 PM

nice.nice.nice.! :)

December 22, 2011 at 10:22 PM

thanks anon. (=

December 22, 2011 at 10:26 PM

halamak~~ situasi ni sama ngan saya.. ngenge ngeh.. .. :) thanksss cik aina..

December 22, 2011 at 10:53 PM

its true :D

December 22, 2011 at 11:30 PM

betul tu..sejutu2..
sama mcm iykaa la..srg di timur sorg di selatan..jauh..huhuhu

jemput singgah di blog usang iykaa juga
----> iykasyafika90.blogspot.com

December 23, 2011 at 1:03 AM

syahirooAhmad : hehehhe.. welcome geng~! no big deal. (^_<)

December 23, 2011 at 1:05 AM

Nizam Ijam : =) kan...?

December 23, 2011 at 1:07 AM

iyka syafika: jauh tuu.. semoga berkekalan hingga ke akhir hayat dear.. (^__^)

i will visit ur blog dearies.. =)

December 23, 2011 at 1:29 AM

nana buat mase nih xde pasangan lagi....

cume ade minat kat seseorang tapi jauh la..huhuu :P

December 23, 2011 at 1:52 AM

dlu pernah couple ngn love distance..slalu trkne cmni..bile xreply msej or call..die ckp..sye date ngn owg len..so..kitepwg ptus je..rsenye..pasni..nk couple dgn owg dkt la...hehe..

December 23, 2011 at 3:28 AM

i'm one of the person who is in a long distance relationship..

Malaysia-------Moscow ;)

Distance Means Nothing

December 23, 2011 at 9:13 AM

yess. tak bosan nnt.. :0

December 23, 2011 at 11:07 AM

kalau jodoh tak kemana :)

December 23, 2011 at 11:59 AM

suke sangat bace entry nie .. saye pun dlm perhubungan cinta jarak jauh ... hehe .. >.<
entry yg sgt membantu !! ;D

December 23, 2011 at 12:06 PM

er, pocket suka PJJ,
sebab pocket buleh selingkuh
dan si dia susah nak tahu:D

heheh

December 23, 2011 at 3:05 PM

betul3.. kalau hari2 spend banyak sgt masa pun cepat bosan.

December 23, 2011 at 5:52 PM

~Nana BamBam~: dear..aiNa doakan semoga nana dikurniakan jodoh yang baik. kekal dan bahagia dunia akhirat. =)

December 23, 2011 at 5:53 PM

Eyda Dania : u deserve better dear.. cari la insan yang menyayangi dan memahami kita.. =) perjalanan masih jauh, inysaallah eyda akan jumpa lelaki itu.. (^^,)

December 23, 2011 at 5:56 PM

eVariena♥: wow~! i'm impressed !! doakan hubungan kamu berkekalan syg. distance means nothing..yeah i agreed! i'm the one tooo. ^__^

December 23, 2011 at 5:56 PM

kura: kaaaann..! =) tapi setiap benda ada pro n cont dia..

December 23, 2011 at 5:57 PM

miss Emiylia : sangat setuju! bercinta lepas kawen itu lebh bermakna berbanding cinta ketika couple.. =)

December 23, 2011 at 5:58 PM

♥cOkLaT sTrAwBeRrY♥: hehehhe.. semoga berkekalan syg! =)

December 23, 2011 at 6:00 PM

Pocket: ish..ish.. nakal ni.! hehehe..

December 23, 2011 at 6:00 PM

Ratu Lissa: rite..? so biar jarang-jarang jumpa.. terasa setiap detik itu sangat bermakna.. (^__^)

December 23, 2011 at 6:17 PM

sy ok je kalo cnta long distance nie..hehe.. best ape.. ^_^

December 23, 2011 at 6:19 PM

hahaha.. bagi yang independent like us.. (^_^) memang no hal. hehehe.. kita kan wanita kuat.!

December 24, 2011 at 9:38 AM

percaya dgn satu sama lain.....

December 24, 2011 at 1:18 PM

setuju keseluruhannya :)

kalau kita yakin dengan dia insyaAllah jarak tidak akan memisahkan dan melunturkan sayang kita padanya. Inilaj jodoh..

December 24, 2011 at 3:14 PM

cinta jarak jauh la bez...boleh rindu2 selalu kan...hihi

December 25, 2011 at 3:29 PM

fight! kepercayaan tu penting kot,,

December 26, 2011 at 12:25 PM

kak aina...do the best in ur final exam yaa. wish u luck. then, bout the long distance relationship, it's totally depends on both of the person. dua2 kena sabar, dua2 kena ikhlas. dua2 kena paham. :)

December 26, 2011 at 3:17 PM

ada benarnya..
ila lak suka pk negative dr positif...tu asyik gadoh ja sbb cemuru buta..heheh

December 26, 2011 at 11:21 PM

remyhazza: totally agree! =)

December 26, 2011 at 11:23 PM

Aida Omar: betul.. jarak bukan penghalang. Yang penting ikhlas, percaya n setia. =)

December 26, 2011 at 11:25 PM

Ungu Violet: hahaha.. yeah bebeh~! lagi satu, ,masa yang di terluang akan dihargai dgn sebaik-baiknye. (^^,)

December 26, 2011 at 11:30 PM

iszieylyanziy: yeah..sangat penting~! =)

TeTerBanG: thanks dear~! agreed with ur statement. it depends on both of them..=)

December 26, 2011 at 11:31 PM

ILA HonEyBuNNy: uii..bahaya ni. hehehe.. yang penting pandai handle dear.=)

December 27, 2011 at 12:14 PM

aina!!! suka sangat dgn entry nie...suka sangat2!!! :D nak like 1juta kali bleh?

December 27, 2011 at 8:08 PM

hahahhahhaa.. (^_^). betul kan ape yg aiNa ckp ni ika..!

December 30, 2011 at 8:40 PM

haha..dats true... me also long distance now afta both of us abes degree :)

December 31, 2011 at 9:31 AM

semoga kamu bahagia dear.. :)

Post a Comment