Wednesday, February 1, 2012

~Housemate Berkira....??~

Assalammualaikum...

Hello readers! 1 February 2012 sudaa. Selamat Hari Wilayah dan juga Happy Besday kepada Ketuat Kampung (^^,) !! Semoga panjang umur dan murah rezeki ye took.  Okay, aku tak pernah duduk rumah sewa... pernah jugak perasaan mengada-ngada nak duduk rumah sewa masa belajar ni.. Kunun-kunun nya nak rasa hidup berdikari. Tapi aku rasa tak payah laa...tak tahan pancaroba karang ada ke laut pelajaran aku nanti. Haru!

Housemate berkira..? okay, tak dapat aku nak bayangkan. Sebab, bagi aku..bila kita da duduk serumah makna nya perlu ada komunikasi yang baik... bertolak ansur... hormat menghormati dan yang paling penting kerjasama. Tak best kan bila satu rumah kita dok bermasam muka sesama sendiri.. Nak duduk rumah pun tak syiook. Kata rumahku syurgaku....kan.? Cuba bayangkan bila situsi ni berlaku...

Situasi A

Ati : Beb, semalam lu pakai kete wa pergi kedai makan kan...? Bak sini 10 ringgit...

Ina : ekeleh...kau juga yang suruh aku pergi beli makan pakai kereta kau.... kedai tak sampai 1 km pun nak kira ke...

Situasi B

Ati : Oi ina..! Kau pakai sabun basuh baju yang aku beli ea...? Tu kan aku punya...aku yang beli...

Ina : Oooo, kau pakai sabun yang aku beli sampai habis takpe pulak...bila aku pakai sabun kau sikit da terpekik terlolong...Kau dengan sabun-sabun ni boleh jalan laaa..


Bagi aku, da duduk serumah...mesti la banyak barang keperluan yang kita kongsi... contoh barang rumah dan barang dapur..if satu rumah duduk 3 orang, takkan la setiap sorang nak kene beli garam sorang sekampit, gula masing-masing.... Pastu tulis nama masing-masing kat garam dan gula tu. Huh, lagi dasat dari haji bakhil..!Cara terbaik, donate setiap seorang dan buat lah bajet untuk beli barang keperluan. Barang individu tu sendiri-sendiri la kan.. Happy bukan bila kita dan housemate masak sama-sama, kemas rumah sama-sama.... baru sweet memory..!

So, bila nak mencari teman serumah... buat lah pertimbangan yang wajar. (^^,) Kalau dapat housemate yang panas baran...mestilah ada housemate yang sebeku salju...kalau semua nya panas baran, alamatnya melayang la segala kuali dan periuk belanga. Bergaduh mengalahkan laki bini la pulak kan... Jangan nak tunjuk gangster yee. Semuanya boleh di bawa berbincang.. So bila da duduk rumah sewa pandai-pandai bawa diri dan lu pikir la sendiri baik buruknya..


OhMissWhatEver__said :  U olls pernah dapat atau jumpa orang yang suka berkira..? 


32 comments

February 1, 2012 at 9:34 PM

ape lagi?? jom la try dok satu rumah..kite tgk sapa lambung kuali paling tinggi?? kihkihkhki ;D

answer for your question : i pernah jumpa dgn orang yg suka berkira. Ya..orang seperti itu memang wujud!! ok..tak mau komen lebih..takut kite pulak jadi mcm tu.

February 1, 2012 at 9:39 PM

kahkahakah...i baling piring terbang than u tangkap keh...tgk power tak..muehehhe..

hahaha...kan...harap kita tak mcm tu laa.mintak simpang jauh2..:)

February 1, 2012 at 9:49 PM

huu.. minta simpang la housemate berkira.. kalau rase nk berkira sgt.. duk sorg2 jela..hoho.. xkn la duet seposen pun nk berkira.. ces..haha.. :)

February 1, 2012 at 9:50 PM

huhu , kesian betul dpt housemate berkira nie , ;)

February 1, 2012 at 9:51 PM

tension je kan kalo dpt kwn berkira sgt neh

February 1, 2012 at 10:57 PM

Akk pun tkut nk dok umh sewa nnti kalau jumpe kawan mcm tu.. Ish.. Sabun pon nk berkira..

February 2, 2012 at 7:41 AM

tensen dpt hmate o rmate cm2
sume mende pn nak bkire..
padahal mende remeh je kan..
lw duk lmew nge org ce gini
ley jd giler kowt
hihi~~
:D

*alhamdulillah dpt rumet yg kire oke lar kowt..
wlpn dy tua stahun..:D

February 2, 2012 at 9:39 AM

selalunya terjadi kat gegerl la ni.laki selalunya tak amik pusing..boxer ko, boxer aku jua :) tapi klu dpt housemate jejantans yg perangai mcm gegerl..mampos! *bukan leh buat geli2 pon

February 2, 2012 at 9:58 AM

cinta siswi : betul..haha..seposen pun berkira memang dasat sgt da tuu.. :)

February 2, 2012 at 9:59 AM

Ratu Lissa: yup dear. harap2 tak dpt la housemate berkira.. :)

February 2, 2012 at 10:00 AM

Lea Isnawi: yup dear...mula2 mybe blh tahan..lama2 hangin jgak laa eheheh..:)

February 2, 2012 at 10:00 AM

Liyana Zahim: kan kak...hope nnti kalau ada housemate bia la yang sama pala..;)

February 2, 2012 at 10:02 AM

::WafaIrdina:: setakat ni i pun dapat roomate yang ok..alhamdulillah. =) dia muda setahun.

tensen kan...kalau benda remeh pun nak berkira memang wajib duduk sesorang laa. :)

February 2, 2012 at 10:03 AM

Mohd Norafzal: kahkahkah.....afzal...afzal. tapi sy setuju! mostly gurl la yg banyak berkira..bukan sex bias di sini..tapi memang fact. ;)

February 2, 2012 at 11:03 AM

sepanjang aku duduk rumah sewa ni, teman serumah takde lah jenis berkira sangat. kitaorang memang jenis share2 cumanya jadi sakit hati bila dapat housemates jenis kaki gayut cakap kuat2 sampai ganggu kawan lain nak tidur. itu parah dan menimbulkan rasa nak pindah rumah. huhuhu

February 2, 2012 at 4:59 PM

ala..dlm rmai2 yg duk umah sewa...msti ad yg berkira...klu eyda la kan..die berkire ngn eyda..eyda akn berkire ngn die blik..lantak die r..*kejamnye eyda..

February 2, 2012 at 5:18 PM

tak di nafikan perempuan memang lebih berkira dan juga tak suka berkongsi mangkuk unutk menjamu meggi ^^

February 2, 2012 at 8:26 PM

hanaahmad: peh..hahaha..yang tu memang bengang..haish, nak gayut tak salah..tp volume tu tolong la perlahan skit kan.. =)

February 2, 2012 at 8:27 PM

Eyda Dania : heheheheh..kejam untk pertahankan diri takpe~! (^^,) hehehehe...kalau org tak berkira, kita pun takkan berkira..kan..?

February 2, 2012 at 8:28 PM

Balat: megi..? saya dan megi...hehehe. tapi aiNa n roomate n jiran sebelah bilik selalu kongsi megi sesama.. ^^,

February 2, 2012 at 9:39 PM

susah nak cari housemate yg sekepala ngan kita...

February 2, 2012 at 10:08 PM

berkira itu boleh tpi jgn melampau sgt. nanti org menyampahsss!! hehe

February 3, 2012 at 11:30 AM

bagi kami lak kaum lelaki, benda tu tak menjadi masalah sgt....

masing tong2... ambil jalan mudah...
wat hal, x de banyak cite. singkir.. syuh syuh.. :D

February 3, 2012 at 9:07 PM

Miss Purple Ungu: betul.. :) harap2 nnti dapat housemate yang tak byk kerenah laa..^^,

February 3, 2012 at 9:08 PM

Cik tikah: betul..! bila da nyampah nak tengok muka pun tak blh..hehehe.. =P

February 3, 2012 at 9:09 PM

syahirooAhmad: simple je kan life laki...jeles!! hehehe...sesungguhnya perempuan ini byk kerenah...dan kdg2 sgt laa complex..=P

February 4, 2012 at 4:04 AM

housemate takde berkira mana pun., kecuali time takde duit., hahahaha..

February 4, 2012 at 8:24 PM

nice ") nice ") like :) like :)

entry yang nice..
blog yg superb!
i follow you.. follow me back..

http://shaberry92.blogspot.com/ (blog kpop)
http://sabryoppa.blogspot.com/ (blog personal)

February 4, 2012 at 9:52 PM

kite ada byk pengalaman dok uma sewa..mcm2 ragam mcm2 gaya..(--")
yg berkira tu usah cite..huu~

February 4, 2012 at 10:40 PM

Botak: hehehe..time takde duit memg la. kene survive kan.. :)

February 4, 2012 at 10:40 PM

Ahmad Sabree: i will..thanks dude.. ;)~!

February 4, 2012 at 10:41 PM

~SaL IjOu~: hehehe..aiNa takde pengalaman lagi...huhu..harap2 nnti dapat la yang okey.. =)

Post a Comment