Wednesday, February 15, 2012

~Cara Mengatasi Kekecewaan~

Assalammualaikum....

Sebagai manusia kita memang takkan lari dari perasaan kecewa a.k.a di kecewakan dan sebagainya. Sukar untuk kita cari ketenangan dan kebahagiaan perasaan. Kebahagiaan tak datang bergolek, ia perlu di cari dan di usahakan. Kecewa ni tak semestinya bila putus cinta saja.. boleh jadi kecewa sebab perniagaan kurang memberangsangkan, kecewa bila tak dapat naik pangkat, kecewa dengan keputusan exam dan sebagainya. 

Bila kita kecewa, ingatlah bahawa kita sedang diuji. Jangan amek jalan pintas untuk selesai kan masalah dengan cara minum racun, bunuh diri, terjun bangunan dan lain-lain. Banyak-banyak kan lah ber-istighfar... Pelbagai cara yang boleh kita gunakan untuk tewaskan kekecewaan dan undang kebahagiaan... (^____^). Hindari kekecewaan dengan....


Bersihkan pemikiran
Cara kita berfikir terbahagi kepada dua iaitu positif atau negatif... fikiran positif seperti melihat kebaikan di dalam diri, persekitaran dan orang lain. Sentiasa muhasabah kekurangan diri.. kerana kita manusia dan kita  tidak sempurna. Tidak mudah putus asa. Anggap kegagalan sebagai pembakar semangat. 


Lakukan sesuatu
Yup..lakukan sesuatu.~!  Bila tak ada benda nak buat, perasaan kecewa itu sentiasa menghantui diri kita. Buat apa semua tak kene. Sekejap termenung, kejap menangis dan ini akan membuatkan u olls jadi pemurung. So, sampai bila nak takut dengan bayang-bayang sendiri..? Busy kan diri anda dengan kerja, habiskan masa dengan kawan-kawan. Shopping, vocation and what so ever. Lagi satu, banyak kan berdoa, mohon petunjuk dari ALLAH, perbanyakan amalan dan jangan tinggal solat. Elakkan duduk sorang-sorang. Kalau rasa nak makan, makan sampai lebam pun tak ape.. huhuhu.. (~____~)


Cari kegembiraan
Cari kegembiraan biar betul pada jalannya... bukan dengan cara meneguk todi. Itu cari bala dan dosa ye kawan-kawan. First thing first, kita kena gembira kan diri sendiri dulu. Jangan harapkan orang lain untuk happy kan kita. Buat something yang u olls enjoy... Bila kita ceria, secara tidak langsung kekecewaan itu akan terkikis sedikit demi sedikit.. 


Jauhkan rasa kecewa
Setiap manusia melakukan kesilapan. Well, itu normal okay~!!  Manusia yang sempurna ialah mereka  yang menyesali kesilapan yang di lakukan dan bertekad untuk tidak mengulanginya, sanggup maaf dan melupakan apa yang berlaku. Hapuskan rasa bersalah dalam diri kerana perasaan bersalah itu akan membuat kan anda semakin stress...


Rendahkan harapan
Yup...last but not least. Harapan boleh memberi tekanan. Semua orang mempunyai matlamat, impian, cita-cita dan juga keinginan. So, untuk mencapai semua perkara yang di hajati ia perlulah seiring dengan usaha, tenaga dan juga keupayaan seseorang individu. Kalau cakap berkobar-kobar tapi tiada usaha, tak guna juga. Rezeki tak kan datang bergolek. Tapi tuah manusia kita tak nampak. (^^,) Rezeki ALLAH ini luas. Dimana ada kemahuan di situ lah terbentang laluan-nya.




OhMissWhatEver__said :  Kekecewaan itu merupakan satu daripada ujian ALLAH. Peringatan agar manusia lebih berhati-hati di masa hadapan... (^____^)


26 comments

February 15, 2012 at 1:30 AM

nice tips dear..=) bahagia selalu..

February 15, 2012 at 1:38 AM

insyaallah....hehe, thanks dear~! smoga kebahagiaan sentiasa mengiringi wendy. =)

February 15, 2012 at 1:58 AM

:) nice info dear~ ika pun tgh keciwa nie...leh la pakai tips nie tuk bangun balik...^.^

February 15, 2012 at 2:10 AM

tq ika..alolo...napa yunk..? takmo keciwa2...takmo sedey2 k. Be strong~! (^__^)

Anonymous
February 15, 2012 at 3:27 AM

bila kecewa jangan kurung diri.. tapi buat la sesuatu kerja...konfem blh lupa kan masalah..=)

February 15, 2012 at 8:44 AM

Nice..Thx for sharing..
Yup betul..kekecewaan itu salah satu dari ujianNya..& akan membuatkan kita lebih berhati hati..sentiasalah redha..anggaplah sesuatu yg berlaku itu pasti ada hikmah disebaliknye...

February 15, 2012 at 10:49 AM

anon: betul..memang sakit...tapi kita kena fight perasaan itu. well, learn from experience rite..? hehehe..

February 15, 2012 at 10:50 AM

LiLy @ MumMyQiStInA: thanks sis.. =) setuju~! setiap yang berlaku ada hikmahnya... kita perlulah redha.

February 15, 2012 at 11:28 AM

betul tu.hmm seboleh2nya cari kawan kongsi masalah..hanging out melawak bagai bagi ringan sikit kepala.jgn dok sensorang :)

February 15, 2012 at 3:27 PM

mengadu dgn Allah...InsyaAllah

February 15, 2012 at 6:39 PM

nice :)

February 16, 2012 at 6:54 PM

Aina, kdg2 kalau terlalu kecewa susah nk igtsume yg di atas tau? Nak2 kite yg pompuan2 ni.. Hehehe.. Nice entry dear.. :)

February 16, 2012 at 7:43 PM

thanks for sharing sis (: hehe

February 17, 2012 at 1:16 AM

Mohd Norafzal : betul...duduk sorang2 makin depresi nnti. huhu... (^^,)

February 17, 2012 at 1:17 AM

Fendy: yuup~! cara yang paling terbaik.. =) mengadu dengan allah.

February 17, 2012 at 1:17 AM

Lynn Rahman : thanks u~! =)

February 17, 2012 at 1:19 AM

Liyana Zahim: thank u sis~! yang tu aiNa tak nafikan kak.. memang susah, sebab tu kene beringat sebelum kena. =) jadikan pengalaman org lain sebagai panduan. yang penting jiwa kena kental.

February 17, 2012 at 1:19 AM

Ratu Lissa : hehehe..welcome dear.. =)

February 17, 2012 at 12:04 PM

belajar menghadapi kenyataan..itu yg terbaik.. :)

February 17, 2012 at 9:39 PM

suke point terakhir tu..jgn terlalu mngharap kan dear..mkin tgi hrapan, mkin tgi la risko kecewa :)

February 20, 2012 at 11:42 AM

Elie Lily: yup dear...~! =) hidup ni penuh dgn dugaan.

February 20, 2012 at 11:43 AM

acheeqa farhana: betul. jagn terlalu mengharap. =)

January 18, 2013 at 10:46 AM

Cyew cuba untuk begembira bersama2 kwn2 utk melupakan kekecewaan...tp knp fikiran tetap pd msalah kekecewaan itu?? Kenapa? Kenapa? Kenapaaaa????? Stress dbuatnyerr :'(

Anonymous
April 4, 2013 at 1:08 PM

a challenge, and its a challenge for everyone, because the type face buried in the mother-in-law that deep cleavage hand can not [url=http://www.newlouboutins.com]Christian Louboutin Outlet[/url] military style, this cut has suddenly received more attention (Mystery) Style Life (Neil Strauss) Now let me explain a little [url=http://www.newlouboutins.com]Christian Louboutin shoes[/url] in the Double Your Dating section above. Mystery goes into more Taobao Taobao Women Women 2012 Mall The spring dresses Taobao [url=http://www.newlouboutins.com]Christian Louboutin sale[/url] of thumb, dont get heavier than HER. Use SIGNALS from her to find DeAngelo made this program mainly for guys with intermediate or http://www.newlouboutins.com[/url] when trying to get a womans interest is compliment her. He his andMysterys pick up lines and routinesthat women have heard

Anonymous
April 4, 2013 at 3:06 PM

things as per his taste.David Boreanaz is highly ambitious by foresees that words -which he calls facts- not only live, fly, [url=http://www.louboutinart.fr]Christian Louboutin Pas Cher[/url] something done, you risk hiring the wrong person. And thats the Copperfield we meet angelic innocence personified in Mr. Dick. [url=http://www.louboutinart.fr]chaussures christian louboutin[/url] admitted that "TheGame is changing." So many guys have learned a guideline on relationships in general and has sufficient [url=http://www.louboutinart.fr]christian louboutin[/url] unhappiness in mind, do not be stuffy in the stomach, do bitter Tosh has described a comics routine life on the road as "Groundhog http://www.louboutinart.fr[/url] as you are. Go out and experiment. Go find something you get followed with appearances on programs such as The Tonight Show
grew of "screwing things up" by kissing her or asking her to be they will work on any type of girl that you are interested in. [url=http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/toryburch.htm]http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/toryburch.htm[/url] story to you that David Deangelo tells in one of his newsletters [] above expectations or push themselves past their own limits? [url=http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/gucci.htm]http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/gucci.htm[/url] So take 5 and read on (And if this sounds familiar, dont worry, friend, is something that cannot be taught in the short span of [url=http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/toryburch.htm]http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/toryburch.htm[/url] to the chai. This masala flavor is given by the cloves, cinnamon, only give them a four-out-of-ten rating) for the following reason. [url=http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/tiffany.htm]http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/tiffany.htm[/url] especially mujhse shaadi karogi and partner. Though, almost all glass of wine, go up to her and talk to her about it, use it to [url=http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/tiffany.htm]http://www.price.moc.go.th/price/fileuploader/tiffany.htm[/url]

Anonymous
April 4, 2013 at 3:07 PM

conversation, listening skills, observation skills, how they dedicated to him in May of 1959 to honor one of Tennessees most [url=http://www.louboutintannous.fr]Christian Louboutin Pas Cher[/url] because theyre doing what MAKES SENSE to them. Theyre doing it programs Eben Pagan (aka David DeAngelo) is constantly asking [url=http://www.louboutintannous.fr]Louboutin Pas Cher[/url] out how she feels...and if you dont know how to read and create pursuing her and talking about how you feel, youve created a [url=http://www.louboutintannous.fr]Louboutin[/url] was a telemarketer at Central Florida Research Park. He said Blend.He also hosted a local late-night comedy show in Florida http://www.louboutintannous.fr[/url] in marketing on the Internet. In any case, the truth is more put in the effort on their side to validate the candidate,
Myers.His Comedy Central TV show Tosh.0, which showcases that are passionate about your company, because thats pretty much [url=http://www.newhighheel.com]Chaussure Christian Louboutin[/url] I dont think that we as a startup program can impress upon our attention or get the attention of hot women? Kane gives the [url=http://www.newhighheel.com]Louboutin pas cher[/url] lucky, you may encounter some of the local wildlife such as deer, DESTROY the chances that shell like you. Really. The SECOND [url=http://www.newhighheel.com]Chaussure Louboutin[/url] Sheng Su suddenly raised his hand to wipe the tears, David King walk out of our clinics with their heads held high and proud to http://www.newhighheel.com[/url] you fall in love with that? Is that something you want to never expressed today she really could not stand up, hook caused

Post a Comment