Friday, February 5, 2016

~ Sabar itu Senjata Hasad Dengki ~

Assalammualaikum...

Hello gojes. Salam Jumaat, penghulu segala hari. Jangan lupa Al-Kahf dulu. Semoga di lindungi dari fitnah Dajjal dan fitnah manusia. Kita ni tak terlepas dari hasad dengki manusia.  Apa pun sabar la sayang semua. Sesungguh nya ujian dan dugaan Allah pelbagai bentuk. Dan nikmat Allah juga pelbagai bentuk... (^__^)

Bila orang Dengki dengan kita..?

Si Dia : Awak kena bersyukur sebab awak ada kelebihan dari dia. 

BFF : Orang yang dengki dan sakit hati dengan kita adalah orang yang dalam diam ingin jadi seperti kita..

Oh jadi begitu. Iols bukan lah jutawan mahupun rupawan. Iols cuma ada senyuman yang menawan. Takkan nak dengki jugak kot.? Kann * tangan di bahu. Kahhh.... Tapi ni serius la. Orang yang tak pernah kenal atau hanya sekadar kenal gitu gitu pun boleh dengki dengan apa yang kita ada. Sampai terdetik cakap " Bertuah kau kan, apa kau nak semua dapat..." Macam iols susah kan hidup dia. Adeh.

Semalam lepas maghrib, dinner la sesama dengan encik tunang. Rasa macam da lama tak dinner sama, dua hari berturut turut sebelum balik Temerloh dia tapau kan iols je dinner. Eh acah acah pwincess pulak. (^^,) Everything memang aku share dengan tunang. Since he knows who am i before. Sampai aku tanya dia " Ada orang pernah suka awak ke dulu, sampai ada orang dengki dengan saya..?"  boifren iols dulu yang sekarang da naik pangkat sebagai tunang dengan tenang (sambil gelak gelak) " Saya tak tahu, secret admire tak kan nak cakap suka dekat saya. Awak ni buat saya rasa bersalah pulak.. Saya ada awak sorang je. Tak la susah payah saya ulang alik KL-Temerloh settle kan borang kawin..."  hahaha... 

Mentabah la sayang sekalian. Hati manusia lain lain. Husnozon aje okay. Encik tunang pesan, jangan dendam dengan orang. Hadam elok elok nooh, Kita tak ada hak nak hukum sikap buruk orang lain, biar Allah je yang balas.. Insyaallah. Kita maaf kan semua orang. (^__^) 


Tazkirah Jumaat... (^__^)


OhMissWhatEver__said : Long weekend ni ke Kelantan la kita..Cousin sis bertunang. Kelantan? Raya cina? fuhhh mencabo perjalanan kata nya.. Happy CNY! =)



24 comments

Anonymous
February 5, 2016 at 11:32 AM

Chill sis. Org dengki ni tak ke mana.

February 5, 2016 at 3:36 PM

Hahaha.. chill kan. Not big deal for me. =)

February 5, 2016 at 4:17 PM

Suka akak dengar statement yang kata bukan jutawan, bukan rupawan tapi ada senyuman yang menawan ^_^ Eh, dalam dunia yang penuh hasad dengki (dan juga kasih sayang) ni, kalau sekelumit pun kelebihan yang kita ada boleh buat orang berhasad dengki. Kalau tidak, bukan manusialah namanya. Tapi rilekslah Dik... tak luak apa-apa pun. Orang yang dengki tu yang kesian. Makin susah hatinya tengok kita. Kita okey aje. Cukup makan, cukup pakai, cukup tidur, cukup wang dan cukup seadanya. Pahala pun insyaAllah terlebih sebab dah campur sikit-sikit hasil penat lelah mereka yang berhasad dengan kita. Hahaha!

February 5, 2016 at 5:39 PM

hasad dengki tu permainan dunia aina.. lets be positif, abaikan je kay, singgah petang jumaat ke sini, salam ukhuwah :)

February 5, 2016 at 7:38 PM

salam jumaat ... ignore jer orang yang jenis dengki ni :)

February 6, 2016 at 9:28 AM

Menghilangkan rasa dengki,.memang butuh perjuangan hebat.

February 6, 2016 at 4:54 PM

Biasa la Aina...bkn semua happy bila kita senang...kaya...dll
Mesti ada jg trselit perasaan iri dlm diri seseorg tu..bertabah lah :D

February 9, 2016 at 10:57 AM

ALLAH ada.. jangan takut..tak kemana dengki dia ..

selamat bercuti semua !!

Jom vote blog acik di MSMW 2016 : Cara mengundi di sini

February 9, 2016 at 10:57 AM

ALLAH ada.. jangan takut..tak kemana dengki dia ..

selamat bercuti semua !!

Jom vote blog acik di MSMW 2016 : Cara mengundi di sini

February 10, 2016 at 1:14 AM

ha... orang yang sedang dlm ikatan pertunangan ni memang ada banyak cabaran dan dugaan... orang kata darah manis... tak pe... hadapi dengan tenang... insyaAllah semuanya baik2 saja... :D

February 10, 2016 at 8:36 AM

Mummydearie: haha.. statement win ye kak. tu la kak. Saham tu. =D Kita rilek je kak, kita doakan dia semoga di kurnia kan ketenangan hati. aminnn. Sebab semua cukup ni yg membesar bak juara. =P haha

February 10, 2016 at 8:43 AM

anajingga: Salam ukhuwah dear... Betul tu. inhale positivity exhale negativity =)

February 10, 2016 at 8:44 AM

Zie Has: kan dear... ignore je.. =)

February 10, 2016 at 8:45 AM

Amri Evianti : betul. Tapi jika hati dia bersih, insyaallah tak kan ada rasa dengki pada org lain dalam diri beliau. =) Pokok nya pada hati. Smga kita di jauh kan. amin..=)

February 10, 2016 at 8:47 AM

♥♥azatiesayang ♥♥ : betul tu kak. sedang bertabah ni! Hihihi. Kita doa yg baik baik je kan kak.

February 10, 2016 at 8:49 AM

Aku Penghibur: Yup, betul =). Allah sentiasa ada di sisi hamba nya. Btw, nanti aina terjah n vote blog acik ye. Tq! (^^,)

February 10, 2016 at 8:51 AM

Nora Karim : Kaaaaaann kak!. hahaha.. Insyaallah kak, semua nya baik baik saja. =) Ada hikmah yg Allah janji kan.

February 10, 2016 at 1:11 PM

sabar aje..insyaAllah semua tu ade hikmahnye..huhu..lg2 dugaan bertunang ni..nanti lg 3,4 thun trowback blk mesti kelakar je rase

February 11, 2016 at 8:14 AM

Yana Libra : hihi.. Insyaallah sis. Semoga we ols di beri kesabaran yang tinggi dlm hadapi dugaan alam bertunang. =) Tq sis hehe

February 11, 2016 at 3:08 PM

Ignorekan je kata2 orang tu dear.. lumrah manusia kot.. huhu..
Stay strong okay!

February 12, 2016 at 11:33 AM

Chic Na: Yesss.. btul tu dear. kita mampu doa kan n kesian kan dia. =)

February 18, 2016 at 2:15 PM

Hihi....sukalah tu kan....mak tumpang bangga bukan jeles hokay!!!

Syukurlah, Aina punya senyuman yg manis ada org diluar sana bibirnya tak sempurna....

Eh...eh komen mak ni ada kaitan tak dgn entri ni? Hihi

February 18, 2016 at 2:15 PM

Hihi....sukalah tu kan....mak tumpang bangga bukan jeles hokay!!!

Syukurlah, Aina punya senyuman yg manis ada org diluar sana bibirnya tak sempurna....

Eh...eh komen mak ni ada kaitan tak dgn entri ni? Hihi

February 19, 2016 at 10:17 AM

Hahaha.. mak ni pagi pagi bikin gelak!
Alhamdulillah mak, kurniaan Allah. #muahciked la dkt mak sbb pg pg buat org gelak. Hihihi

Post a Comment