Monday, February 29, 2016

~ The Power of Mother's Love ~

Assalammualaikum..

In the name of Allah the most beneficent and the most merciful.... No love greater than love of mother. Kita masih buah hati emak ayah kita sampai bila bila. Hati tua mereka selalu risau tentang anak anak. Because the love of our parents jarak jauh macam mana pun mesti sanggup datang tengok anak. Allahu... Semoga kita dapat membahagiakan ibu bapa kita dunia akhirat. Jangan lupa balik kampung. Cari lah waktu. Hidup kita makin lama makin singkat. Da puas berbakti pada ibu ayah.?

Let us return to the straight path. May Allah guide us all. Selagi hidup di muka bumi ini, Betul kan nawaitu kita, betul kan lafaz syahadah dalam setiap solat. Tak kesian ke dekat mak ayah if gagal mendidik hati dan jiwa kita ke jalan yang benar.? Jangan lupa setiap perbuatan akan di hisab kelak. (^^,) Just a friendly reminder. 

Bila aku ingat balik, memang perngorbanan ibu bapa tiada tolok banding nya. Sis flashback sikit, dulu masa dekat UPM aku pernah accident masa tu naik skuter comel iols. Just a minor injuries je la. Sebab aku ni di bonceng jadi aku la tercampak jauh sikit. Huhuhu habis koyak baju dan luka luka siku tangan. Accident dengan Chinese, alhamdulillah Chinese tu bertanggungjawab hantar aku ke pusat kesihatan Uni. Aku just text ayah aku, cakap aku luka luka accident. On the spot ayah aku call. Then tiba tiba esk da terpacak dekat UPM. Masa tu parents aku duduk Penang. 

For me, ibu ayah kita tak percaya bila kita cakap kita okay. Luka sikit as long as diorang tak tengok dengan mata kepala diorang sendiri. Diorang lagi puas hati bila tengok kita depan mata sihat, boleh jalan boleh makan semua, boleh bercakap dan gelak gelak tu da cukup. Sayu hati aku bila baca paper ada yang ibu ayah di biar kan. Tak ter bela.. di tinggalkan dekat rumah orang tua tua. Allah. Titip kan doa buat ibu bapa kita. Semoga diorang di kurnia kan ganjaran syurga tanpa hisab. Ingat & fikir dahulu sebelum buat sesuatu. Kerana itu mencermin kan peribadi ibu bapa kita. Didikan yang baik bermula nya di rumah. 

Sekian, Wasalam. Thanks for reading.~!



OhMissWhatEver__said :  Bismillah.... I will fight. I will persevere. Don't worry you are not alone in this battle. 




25 comments

Anonymous
March 1, 2016 at 8:46 AM

Powerful reminder. Thank you.

March 1, 2016 at 9:30 AM

Beruntung bg sesiapa yg masih ada mak/ibu/mummy/mama lagi...sygilah..hargailah selagi mereka masih ada disisi kita.

March 3, 2016 at 8:33 AM

Anonymous: Thanks dear. =)

March 3, 2016 at 8:33 AM

♥♥azatiesayang ♥♥: Btul kak.. betul betul. Tiada galang ganti. =)

March 3, 2016 at 9:15 AM

mak adalah yg terbaik..

gigih yui bc ni yunk, tulisan kck.. huahua..mata yui mata org tua dh..hahaha

March 3, 2016 at 10:11 AM

nuyui a.k.a miss YUI : kannn mak mmg yg terbaik. huhuhu tak sempat nak renovate blog. tggu nohh nnti cheq upgrade tulisan n size =D

March 3, 2016 at 12:57 PM

Memang betul. Sebelum kita terniat nak buat bukan-bukan pada makpak kita, ingatlah yang nanti kita pun akan jadi tua macam mereka. Kalau layanan kita pada mereka teruk, apalah yang diharapkan pada layanan anak-anak terhadap kita nanti. Dunia nikan bulat; you reap what you sow!

Since akak ni dah ada anak, akak tahulah sekarang perasaan emak akak dulu terhadap akak; kenapa mak sayang sangat kat kita, kenapa mak tak mahu lepaskan kita walaupun kita ni dah besar panjang, dah berkahwin.

Dari kaca mata seorang ibu, anak walaupun dah besar panjang, dah mampu berdikari dan ada keluarga sendiri tetap 'anak kecil'nya sehinggalah si ibu menutup mata!

March 3, 2016 at 2:13 PM

takde sape boleh ganti ibu ayah kite.. tak dpt bayangkan kalau dorg dh takde.. huhu.. since nak jd mak nie, naluri die pun lain mcm, taw..

March 3, 2016 at 4:25 PM

Mummydearie: Betul betul. Dunia ni ibarat roda... Jangan la buat benda tak baik. Sian mak ayah. Taubat banyak banyak bila rasa buat silap.. Yela kita ni manusia yg khilaf. Betul tu kak.. Dari mata sorg ibu, anak dia tetap baby lg. huhu Sebak pulak rasa.

March 3, 2016 at 4:26 PM

E'in: Kaaannn... mmg xkn dapat pengganti mak ayah kita. hihihi naluri keibuan terserlah gitchu tauuu.. Auuuw x sabar tuggu baby ang kuar.! =D

March 3, 2016 at 6:40 PM

Betul tu Aina.... kasih mereka dengan kita tak bersempadan tp kasih kita kpd mereka? Masyaallah ....tak terbalas rasanya.

Nanti bila Aina dah kawen, dah ada anak mungkin Aina boleh compare. Kasih sayang Aina akan bertukar lebih kpd anak dan suami, bukan tak menyayangi mereka tp keadaan tu dah mengubahnya....

March 3, 2016 at 10:49 PM

Betel. ..kasih mak...Sampai bila2

March 3, 2016 at 10:50 PM

Betel. ..kasih mak...Sampai bila2

March 4, 2016 at 1:15 AM

mesti mak nanti sangat sedih kan.. bila anak dia nak kahwin dah.. hehe.. jangan lupakan mak tau..

March 4, 2016 at 8:50 AM

yui sggh jumaat =)

March 8, 2016 at 9:12 AM

hainom OKje: Betul tu kak.. Kita perempuan bila da kahwin tanggungjawab kita pd suami n anak anak.. anak lelaki tanggungjawab dia pada ibu bapa sampai mati.. =) kn kak?

March 8, 2016 at 9:13 AM

Azlinda Azman : betul tu sis. Tak dapat tukar ganti...

March 8, 2016 at 9:17 AM

boni kacak :Hihihi insyaallah. Mak paling susah payah ni.. tp mak lg sedih ada org aniaya anak dia boni. =) smga org tu di beri hidayah..

March 8, 2016 at 9:17 AM

nuyui a.k.a miss YUI : tq yui.. =) nnti aina balas jejak yui

March 8, 2016 at 11:47 AM

setuju sangat..kasih mak ayah memang tiada galang gantinya..nanti dah ada anak sendiri lg aina lebih faham macam mana perasaan tu.hargai mereka selagu mereka masih ada.macam akk ni hanya mampu kirimkan doa aje..ada mertua ajelah buat menumpang kasih

March 8, 2016 at 2:08 PM

Puan Kutu : kan kak... insyaallah kak. xpe keluarga mertua ada msh ada tmpt lps rindu =)

March 9, 2016 at 3:57 PM

weeewitt,..
sudah mjadi tunangan org rupanya ^_^
thniah

March 10, 2016 at 9:40 AM

Cik Yaya : thank you syg =) hehe

March 10, 2016 at 11:47 AM

cantiknya dia . . selamat menempuhi alam pertunangan . Nanti kawen jangan lupa jemput . . hehe . .

March 10, 2016 at 12:30 PM

Junn Ha Raa : Tq sis.. hehe insyaallah. =) =)

Post a Comment