Sunday, October 28, 2012

~...Cantik, Menarik itu Subjektif (^^,)...~


Assalammualaikum...

Hye readers, hye viewers! How about yours Aidiladha.? Happy and hilarious enough right. Seronok dapat berkumpul anak, cucu cicit, sedara mara dan juga sepupu sepapat sepipit. eh! hehehe. Rata-rata masih dalam mood raya dan juga mood cuti bukan. Masih terasa ketupat rendang di kampung halaman..? oh heaven! So, selamat memulakan hari esok. No monday blues! Life back to normal peeps! (^^,)

Kecantik-kan. Itulah perkara yang selalu diperkatakan, perkara yang sering menjadi kayu ukuran. Well, cantik itu subjektif kan. Kalau objektif macam mane pulak gaya-nya..? Okay, cantik nya seseorang bukan setakat bergantung pada paras rupa tapi depends pada kesucian hati, perangai dan juga personaliti nya. Kalau setakat muka saje ada market, macho, cun, cantik tapi hati hitam dan perangai  tak seindah rupa, tak guna juga. Sebab, kebahagiaan tidak terletak pada muka. Tapi pilih la mereka yang berpegang teguh pada agama nya dan iman-nya. InsyaAllah bahagia. Rupa tu hanya bonus sahaja. Pinjaman duniawi dan tak kekal abadi. Nanti tua berkedut jugak, yedak..?

So, guys.. kecantikan seseorang terletak pada mata yang menilai. Pandangan setiap orang ada lah berbeza.. (~______~) 1001 macam ragam kan. Sometimes, orang yang tak da paras rupa ni perangai dia lebih cantik berbanding dengan mereka yang ada rupa. Kenapa ek? Kita selalu dengar orang cakap,


Biar muka TAK lawa asal kan perangai  tu cantik.....

Harap muka je cantik.... Tapi perangai TAK semegah....!


Tapi tak semua yang indah, yang cantik berperangai buruk. Ada je yang cun yang hensem tapi perangai Tip top..! Pada aku laa. Aku lebih prefer perangai seseorang berbanding rupanya. Muka cun tapi mulut longkang tak guna jugak. Asik bikin orang sakit hati je nak watpe. Cuba muka tak cun tapi mulut tu baik je.. tak jahat. Orang dengar pun sedap je walaupun hati tengah panas kan..? So, biarlah rupa dan perangai tu seiring dan sejalan. Paras rupa yang ALLAH jadikan, da cukup sempurna dan cukup cantik. Jadi cantik kan lah perangai dan adab kita pulak. Manusia boleh berubah. Tak semestinya yang jahat akan kekal jahat. Yang mulut longkang akan tetap jadi longkang. Eh.? hehe.. Kita yang bentuk diri kita kan. Apa pun buat yang terbaik. Berubah dari masa ke semasa. (^^,)

Dari pengalaman aku....

Lelaki akan reject bila perempuan yang dia kenal itu tak cukup cantik persis Izara Aishah. Bukan setakat reject jadi awek bro tapi reject untuk jadi kawan terus. Awesome right..! Ni laa dia jenis-jenis lelaki yang mintak kene hentak pala dia dengan lesung batu. Hihihi... fikir perasaan orang sikit der. Andai nya la satu hari nanti accident, muka pecah sebelah kan sia-sia. Haish tu baru balasan dunia. Tak kurang juga wanita. Senang cite sama jela. Yang penting kecantikan datang dari hati yang suci. Cantik dalaman, maka cantik lah luaran nya. That's all peeps! 



OhMissWhatEver__said :  Good life is having a calm heart by having a GOOD relationship with ALLAH and PEOPLE around.... Have a bless! (^^,) Gudnite.



33 comments

October 29, 2012 at 12:03 AM

canti dan menarik je.. kalau lelaki, hensem. hensem tak subjektif. eh? hahha

October 29, 2012 at 12:17 AM

beauty is in the eye of the beholder :D

October 29, 2012 at 2:54 PM

sebenarnye, semua manusia yg ALLAH cipta sangatlah cantik. cume yang berbeza adalah kesempurnaan masing-masing.

Manusia itu sendiri yang menilai sama ada cantik atau tak kan ?

October 29, 2012 at 3:27 PM

lamanya sy x snggah blog kak aina... ttba jaa rsa rindu dekat kak aina. hee~~
btw,sy suka entry nie :)

October 29, 2012 at 6:11 PM

kura: mybe hensem kategori objektif kot. hehehe =P

October 29, 2012 at 6:13 PM

Ku Syida: that's rite bebeh. =)

October 29, 2012 at 6:16 PM

♥ Nana BamBam ♥: betul dear... kita smua di jadikan cukup cantik. biarlah cantik luaran dan dalaman. =)

October 29, 2012 at 6:19 PM

TeTerBanG: hello dear. lama x nmpak! mana menghilang.. ? suka ye entry ni. hehehe thanks tau! (^__^)

Anonymous
October 29, 2012 at 6:21 PM

ca'an : nak kawan jgn pilih2. kwn je semua. Bukan bergantung pd rupa semata. Betol x kak? =D

October 29, 2012 at 11:11 PM

kecantikkan sesuatu hal yg subjektif...aina...

selalu jugak kita nampak pasangan yg kelihatan x sepadan....

suami hensem isterinya x cantik...atau isteri cantik suaminya hitam legam...perut boroi..mcm2...

kalau hati dah suka semuanya kelihatan cantik pd pandangan mata... :)

October 30, 2012 at 9:26 PM

ca'an: yup dear.. kwn dgn semua. tp kena pilih la jugak. takkan nak kwn dgn org yg menyesatkan kte. =) hati2 dlm membuat pilihan. hehehe

October 30, 2012 at 9:27 PM

Ayie Abas: btul. terima seadanya. =) actually jgn terlalu memilih rite..? yg xnak yg x suka yg tu laaa yg kte dpt. =)

October 30, 2012 at 10:15 PM

betul..yaya pon punye pglmn yg same..huuu..tp apepun bsyukur ape yg ade..xperlu cmburu dgn org lain..stiap org ade klbhn n kkurngn msing2.. =)

October 30, 2012 at 10:29 PM

Cik Yaya: setuju. bersyukur dgn apa yg kita ada. (^^,) hargai diri sendiri itu yg terbaik.

October 31, 2012 at 12:22 AM

Oh akk blh bukak dialog ni bila click direct url aina.. Kalau dri dashboard takleh.. Hihihih.. Btw, akk prefer perangai org jugak.. Sebab akk pnh jmpe sorg mamat yg sgt ensem tp perangai ya ampun.. N ade jugak yg akk knl pmpn yg sgt cntik tp... Fhm2 jela ye aina.. Wakakaka-

October 31, 2012 at 8:48 AM

yesss!! setuju sangat! kalau muka je cantik tapi perangai macam #$^&$@ buat apa ~ tapi tak semua org fikir macam tu :') samalah mcm kes lelaki tu..

October 31, 2012 at 9:29 AM

setuju...muka cantik perangai buruk tak guna juga..cantik biarlah dari segi dalaman dan luaran..^^

October 31, 2012 at 10:05 AM

alaaaa..
senang cerita biar muka tak lawa tapi hati ada baik :) kn kn kn?
biar nakal jgn jahat :)
biar gile2 jangan gila. hahaha

October 31, 2012 at 11:00 AM

Liyana Zahim: akak! rindu gila dgn akak. haha. Nasib boleh bkak link aina. =) da risau da klu x leh bukak. kan kak. Bia x cantik/hensem tp perangai tip top. =) tu lg penting. heheh

October 31, 2012 at 11:01 AM

Ratu Lissa: yup dear.. muka n perangai bia sama2 cantik. baru selari kan. =) hehe

October 31, 2012 at 11:01 AM

LiLy @ MaMaQiStInA: yup kak! bia cntik dalaman dan luaran. (^^,) baru la disenangi ramai.

October 31, 2012 at 11:03 AM

Gua Tertidur: hahaha.. kemain lg gua. tp setuju la! bia x lawa asalkan hati banyak baik. =D

November 1, 2012 at 9:04 AM

ade org yg aku kenal nie, nuke mmg xcantik lps tu hati die pun xcantik.. acane tu?

November 1, 2012 at 1:08 PM

hahaha, yg tu chek xtau la nak cte acana. Haish, rupa x cntik xpe. tp kalau perangai x cantik.. ermmmm... sendiri kena pk. ^^

November 1, 2012 at 9:47 PM

skt ati itew kalau de lelaki plih gf stok miss world.simbah asid kt depa br tau.hehehhe

November 1, 2012 at 10:41 PM

Sarah Mohd Saleh: haha. btul2. mcm la dia ensem gila smpai nk gf perfect ala2 miss world.

November 2, 2012 at 2:40 AM

klau x cantik tapi pangai elok, bole trima lagi.. tapi klau x cantik & pangai pun buruk, mmg ramai giler org meluat kn, huh...

November 2, 2012 at 2:26 PM

caliph shuriken: setuju. mmg annoying. hehehe

November 3, 2012 at 8:44 PM

cntik tu mmg subjctive...tak boleh nak ukur sbb stiap org ada pndapat dan pandangan yg berbeza..cthnya,ad y ckp gmuk tu cntik,ad pulak ckp yg kurus tu cntik..mcm2..apepon, stiap ciptaan ALLAH tu cntik dan smpurna :)

yg pntg,akhlak dan peribadi tu perlu lg cntik..

November 3, 2012 at 9:19 PM

setuju~! cantik akhlak dan peribadi, maka cantik diri nya. Pandangan setiap org mmg berbeza. =)

November 26, 2012 at 11:51 AM

idam cantik? cubalah resipi fermentasi fungus BBC MARDI Station hanya di MARDI Station CH

Post a Comment