Monday, October 1, 2012

~....When we Talk about Financial....~

Assalammualaikum...

Hello handsome Hye gorgeous... *lambai tangan gaya miss Universe* lama rasa nya aku meng-hide kan diri. Busy beno u olls. Maklonglah da jadi SU sekarang. So x sempat nak berblogging, ber-gosip.. ber-outing..  Masa itu emas, jadi aku gunakan untuk ber-kuliah, ber-meeting dan berdating... Eh~! Hehehe. Okay peeps, lets talk about money. Woah.. looks like hot issue. Ehem, of course lorh. That's why we have to berjimat cermat. U know what i mean..? Avoid from wasting our money. Normally, when u have money *no matter where's the money come from, as long as halal* what would u do? Meh kita share story sikit..hopefully ada input yang boleh u all renung-renungkan...


Whatever i said, it's based on fact..reality..experience. Okeh? i tak maen reka-reka cita ni. Reka cipta i tau la...hohoho. Bermula la cerita sebenar.. Aku tau dan percaya korang yang pernah bergelar student  *aku tekankan terutamanya* mesti la pernah pegang duit sendiri kan? Lebih tepat lagi duit pinjaman atau duit kerajaan atau  Pa n Ma sdn bhd. ^_^ Tu bukan masalah nya. Yang jadi masalah bila lemah matematik, ilmu hisab dan segala bagai. Belanja x ingat dunia. Kenapa ye ada orang suka mengamalkan konsep "bia papa asal bergaya". Sanggup skip meal untuk beli shawl..baju..beg..kasut.. Ini bukan dongeng si luncai dengan labu-labunya okeh. 

Andai nya aku JutaWang.... ^^

Fine, memang ada segelintir golongan manusia ni life diorang di kongkong family sangat-sangat. So, bila dapat keluar dari kepompong atau tembok besi, tu yang mental expired sekejap. Lupa diri, ingat kau tinggal dekat bulan yang xde tarikan graviti ke? Hidup di awangan. Bila jumpa golongan yang sakit macam ni, orang sihat pun boleh nazak brader.  Time awal sem, aku tahu duit masing-masing ibarat pasir pantai. But the end of semester, kais pagi makan pagi kais petang tak terkais. Hah, macam mana tuh? masa tu la kau dok bantai megi berkampit-kampit. Tengah menghitung hari nak final kau batai megi. Bagus sangat la macam tu kan. 


Member aku sempat bergosip tentang roomate die.. alah, aku bukan kenal pun roomate dia. Cuba bayangkan, kuliah lagi 3 bulan... tapi dalam account ade 30 hengget. Macam mana kau nak survive? Ni nama nya cari penyakit. Tu la, orang pesan "berpada-pada ketika senang..beringat ketika susah". Bukan aku nak tunjuk bagus or berlagak baik. Tapi memang aku bagus pun. Wakakaka... sila muntah hijau kalau da tak tahan sangat. Weekk.=P please la, buat budget.. X salah kalau korang nak shopping sampai lebam. Aku faham nafsu perempuan ni ada 9. Tapi money management tu kenala dengan title korang yang x bekerja lagi. Eh, even orang da bekerjaya pun x melaram sakan sangat lah. Life as simple as u can.  Nak melaram boleh, tapi jangan susah kan orang lain sudaa.

Nak Interprem sekejap...^^

Bila da terdesak hujung-hujung sapa yang jadi mangsa? sudah semestinya orang yang kau gelar bestie.. Bff..blah..blah..blah. Xde hal, kalau diorang tu anak tokeh balak, tokeh kitar semula... tapi kau kene faham, situasi kita mungkin sama dan mungkin berbeza.. kau terdesak orang lain pun terdesak jugak. Jangan nak enjoy sangat. Eh, silap.. enjoy tu boleh tapi jangan nak ber-soping sakan. Window shopping sudaa.. =P Kalau betul korang tu best_pren sangat, eh why not u remind each other.? weee... (",) kesian tau dekat mereka-mereka ni. Sebab? xde duit nak makan. Terpaksa berikat perut.. Jangan lah buat macam ni k. Mak ayah dekat kampung dekat rumah yang jauh di mata tu bukan senang sangat. Jadi jangan la nak dok perabih duit je tau. Berjimat cermat hokay. Kad Siswa 1 Malaysia kan ada. Hehehe.. =D



OhMissWhatEver__said :  Life is too short to be unhappy.... let's create the happiness and spread it out... be rational during manage your financial. Think for the Future...~! (^_____^)


28 comments

October 1, 2012 at 6:10 PM

berbelanja la dengan bijak nanti kan baucer buku 1 malaysia hokey hehe

October 1, 2012 at 6:23 PM

hahahaha... yeah~! belanja dgn bijak. Baucar buku next.. Kad siswa 1 Malaysia da dpt da. So blh belanja scr jimat. =)

October 1, 2012 at 6:55 PM

ayie ni jenis yang fokus apa nk beli...belanja hanya apa yg dah niat nk beli jer...kecuali buku...mmg x berkira sgt...selalu terlajak...hehe

bercakap pasal duit....duit btk baru sekarang dah selalu dpt...kalau tak susah asyik duit lama jer...

October 1, 2012 at 7:35 PM

60% saving 40% using ur money per month,inshaAllah tak membazir

October 1, 2012 at 8:10 PM

Ayie Abas : betul2.. fokus apa yg nak di beli sahaja. sbb tu b4 shopping aina akn list down apa yg nk di beli. Selagi ia nya keperluan. Kalau buku or novel tu mmg x blh nak elak laaa... heheheh x rugi pun beli buku2 ni.. =)

October 1, 2012 at 8:12 PM

onie: =) paling penting perlu ada saving. even kte student pn saving kena ada. Walaupun sedikit. InsyaAllah lama2 membukit. ^___^

Anonymous
October 1, 2012 at 8:49 PM

ca'an : money is necessary... =) berjimat cermat amalan mulia. utk masa depn jga. hehehe

October 1, 2012 at 9:27 PM

betul.... untuk masa depan. Baik la menabung or melabur dr skrg. =) x rugi pun. hehehe

October 1, 2012 at 11:11 PM

Berbelanja biarlah berpada2 mengikut kemampuan bukannye keinginan semata mata..^^


Cantik gambar..Like..^^

October 2, 2012 at 1:03 PM

Maklong?? Jutawang?? Adakah anda meniru gaya cakap seseorang yg kita kenal?? LOL! XD

Btw, last pic tu.. tomey lah style nya. Nanti ajaq ceq na?? =))

October 4, 2012 at 6:18 PM

LiLy @ MumMyQiStInA: betul kak~! kita kena ukur bju di badn sendiri. Beli ikut kemampuan. =)


hehehe thanks kak~! =)

October 4, 2012 at 6:41 PM

Blog Fatin Fadhillah : hehehe.. sapa..? sapa...?

hehe tq tin~! blh je.. =)

October 4, 2012 at 6:48 PM

bertuah sgguh student zman skrg ni.. siap dapat kad siswa tu, huh...

October 4, 2012 at 6:53 PM

kan....~! hehehe.. time cmni la rasa untung bergelar pelajar. =D hehe...

October 4, 2012 at 6:54 PM

masa bujang mungkinlah ada pemikiran yg gaya camni, tp bila dah kawen, ahaii..tak kut. banyak gila tanggungjawab yg melibatakan duit yg harus diutamakan...utk diri sendiri tuh akan berkurang ke 40% jek. if kalau tak boley buat cenggitu dan masih mengamalkan cara shopaholic tuh, rasanya baik lupakan mimpi2 nak berumahtangga tuh..melainkan..huhuhu..awak mmg gaji 3k ke atas. itu mmg takleh nak kata apalah...hummm~~

utk para student plak...humm..silalah berjimat cermat..ni semua pengalaman...baik dan buruk semua datang dari hati..

October 4, 2012 at 7:16 PM

CintaZulaikha: Betul.. InsyaAllah berjimat cermat kak. Guna sebaik2 nya kemudahan yg deiberikan.

kalau gaji 3k pn asik nk bershopping sakan blh papa jugak yedok..? apa pun tepuk dada tanya diri sendiri. Normal bila da ada anak da ada keluarga, mereka yg akan jadi keutamaan. =)

Anonymous
October 4, 2012 at 7:22 PM

andai nya aku jutawang..? insyaAllah. usaha doa dan berserah :D yg penting diperolehi secara halal.

October 4, 2012 at 8:43 PM

anon: amin.. InsyaAllah. =) betul3. yang penting dr sumber yang halal dan bukan subahah. ^^

Anonymous
October 4, 2012 at 10:06 PM

strongly agree..! life is too short to be unhappy. =) Smile always dear.

-mariana

October 4, 2012 at 10:58 PM

klo sy x kish sgt psl mkn.Asl dpt jln.Haha.tp betul la ramai gak classmates cmnie..boros.bila x de duit mula la x tentu arh.huhu.Lastnya alternativeny keje part time la.

October 5, 2012 at 3:54 AM

TAK NAK komen pasal entry.. nak komen pasal gambar jek... cantik... dulu kini dan harap selamanya... pandang kot mana pon mmg cantik...

October 5, 2012 at 6:51 PM

pnh gak rsa cam 2...hehe.sy mmg boros tp skang alhamdulillah dah bljar skit2 bjimat cermat...rsa ok jer..xperlu nk rmbang mata itu ini.guna duit ikut keperluan :)

October 6, 2012 at 10:28 AM

kan best kalau duit turun dr langit. haha

October 6, 2012 at 7:25 PM

Anonymous: thank u~! owez smile... =)

October 6, 2012 at 7:26 PM

Novelgurl : btul~! keje part time mmg slh satu alternatif.. tp klu effect study tu... mslh juga kan.^^

October 6, 2012 at 7:28 PM

PotiaCasaDelarossa: thank u potia... hehe.. *blushing wooo* =P

October 6, 2012 at 7:29 PM

Nira: alhamdulillah dear.. =) setuju~! guna kan duit ikut keperluan.

October 6, 2012 at 7:30 PM

SYAH'IZZAT: kaaaan~! mmg best. kutip je duit yg bertaburan. tp itu sgt mustahil. hehehe..

Post a Comment