Monday, October 22, 2012

~...When we Need to Present...~

Assalammualaikum.....

Hello Monday~! Mulakan hari anda dengan Bismillahirrahmannirrahim. Yesterday (21st october), was my mum n my ayah besday. Rasa belum terlambat lagi nak wish HAPPY BIRTHDAY! May ALLAH bless both of them. They're sharing the date. But was born in different year. Betul-betul sharing is loving nih. InsyaAllah. So, readers and viewers, u olls sama besday dengan ur partner ke..? Seronok kan if sama, boleh celebrate sekali. Pasti meriah! (\^__^/)

Valuable moment... (^^,) Touched moment! Hari Raya 2012

Okay, cerita besday mak n ayah aku ni hanya cerita sampingan. Ala-ala perencah Maggi cukup rasa gituuu..! hewhewhew. I proceed, aku rasa *rasa je laaa* ramai di antara kita yang pernah buat presentation kan.. Eh, presentation tu apa bro..? Presentation is a Communication Skills. Which is, we need to present or talk in front of audience. Tak kisah la apa benda yang nak di bentangkan nya pun. Presentation ni agak sebati la dengan diri aku bahkan bukan aku sahaja, termasuk rakan seperjuangan dan juga mereka yang berkerjaya. Well, that's a part of our real life. 

Entry ni terlintas dalam fikiran, di sebabkan sekarang ni adalah minggu presentation. Dan aku, dalam senarai menunggu untuk membebel di hadapan audience. Hewhewhew... Okay, di sini ada beberapa perkara yang perlu kita tahu sebelum presentation. Yang baru nak berjinak-jinak merpati dengan presentation boleh la take note. (^__^)


Formal Attire

First thing first, pakaian. Wajib formal.! Nama pun present kan. Bukan nak pergi pasar malam atau shopping kompleks kan. Jadi pakaian perlu la formal. Tak kan la kita nak present depan CEO, depan lecturer depan si polan dan si polan dengan pakai selipar jepun je. Tak kan nak pakai selekeh-selekeh. Tak kaaaan la kot! First impression itu penting. Mestilah pakai kasut ber-tutup, menutup aurat dan mematuhi etika berpakaian. Ala-ala nak pergi interview la noks! Nak kena tunjuk jugak ke pakaian formal macam mana..? Heheheh 


Eye Contacts

Kalau boleh, mata tu jangan la dok fokus dekat screen je. Cuba pandang audience dekat depan. Sebab u olls present dengan orang ramai. Bukan present dengan screen tersebut. Panel u olls, mestilah akan duduk di depan. Tak kan korang tunjuk punggung dekat dia pulak. Itu kurang sopan hokay! Aku faham, tak smua  word dalam slide tu kita ingat. Kita memang tak mungkin hafal slide. Penyelesaiannya, bawak short note. Tulis point sahaja. Jangan tulis ayat penuh pulak. Tu umpama kau da baca skrip macam pembaca berita TV3. Tapi kalau rasa nak jadi pembaca berita, boleh la baca skrip dalam studio. (~__~)


Q & A Session 

Bila ada perbentangan, perlu lah ada Q&A kan. Actually, based on my observation. Panel or judges bukan nak tahu jawapan u olls tu betul atau salah. Diorang nak tengok skills u olls jawab soalan. Yakin ke ragu-ragu atau tidak pasti dengan jawapan korang. So,kau goreng jela dengan muka confident dan suci tu.. kau gebang apa yang perlu. Asal kan logik! Jangan kau cerita macam dekat alam fantasi pulak. Goreng, goreng jugak asalkan jangan sampai rentung apa yang kau goreng. Tahuk..? Kau cerita jela sampai dia diam. Kira diam tu puas hati laa. huhuhu..  (^^,) 


Final Project Presentation on May 2010 (PSIS)...It always in my mind. (^^,)

Rasa di kritik, di hentam, dan di puji oleh juri..? always~! hahahaha. Rasa da sampai tahap saturated pun ada. Biasanya presentation bukan nya di buat serta merta. Specific time will be given to prepared. So, be prepared.! Nervous..? Biasa la tu. Peluh jantan keluar..? Biasa la tu. Huhuhu. Yang penting mental kena kuat, kerjasama perlu ada. Dan paling-paling penting keyakinan diri perlu 100%. Jangan bila kena hentam sikit da rasa down, da pressure. No..no..no. Jangan mudah mengalah. U have to fight. Kalau x fight..? Your mark will deducted. Simple je jadi judges ni. Team members *kalau grouping laa* pun perlu ada ada sefahaman. Jangan yang sorang jawab A, sorang lagi jawab B. Hah, tu memang x dapat nak tolong. Bukan senang nak yakin kan golongan profesional ni. Stress after present tu normal la, tapi kalau stress sampai nak bunuh diri tu memang x normal. hehehe.. Okay, that's all.~! Wish u all the best presenter. =)



OhMissWhatEveer__said : Okay, ada 2 journal yang perlu di baca & di fahami. Need to present on week 7 and week 11.  Wish me luck bebeh! (^^,)





19 comments

October 22, 2012 at 3:53 PM

thanks for these tips :D

October 22, 2012 at 4:05 PM

hahaha.. okay. No biggie. =D

October 22, 2012 at 4:06 PM

heheh gdluck dear ! :)
nisa plng sk prensttion. eye cntct,bdy language. :D hehe
p/s : presnt bebaru neh tade sore. Alahhhaii,mnguji !

October 22, 2012 at 4:11 PM

thanks dear~! (^^,)
lah xde suara.. memg btul2 menguji tu.hehee.. nisa g karoake ke b4 present..?? hehehe.. xpe2, yg penting da lepas. =)

Anonymous
October 22, 2012 at 4:22 PM

Ca'an : Happy belated birthday to auntie n uncle. gudluck sis aina..:D

October 22, 2012 at 4:30 PM

good luck

October 22, 2012 at 4:59 PM

ca'an: thanks dear! =)

October 22, 2012 at 4:59 PM

Phat: Thank you.. insyaAllah. cuba yg terbaik. =)

October 22, 2012 at 5:30 PM

wahhhh...tgh sibuk laa aina skrg ni eh? tapi dah ada pengalaman sebelum ni jadi dah tau laa nk handle mcm mana :)

October 22, 2012 at 7:18 PM

Happy belated B'day buat mak & abah aina...moga panjang umur & sentiasa diberikan kesihatan yg baik..wah bestlah sama B'day...^^

Good luck ya..U can do it..^^

October 22, 2012 at 8:11 PM

Ayie Abas: yup ayie. busy skit. hehe. InsyaAllah, pengalaman yg ada aina cuba guna sebaik nya. =) i do my best.

October 22, 2012 at 8:12 PM

LiLy @ MaMaQiStInA: best kan kak.. hehe =) bdw, thanks 4 wish kak.

October 23, 2012 at 12:26 AM

paling x suka laa layan present cmni, huh...

October 24, 2012 at 1:26 AM

good luck for your presentation :)

October 24, 2012 at 7:12 AM

caliph shuriken: kdg2 bila da byk sgt prsentation agk serabit jugak. hehehe. Nak2 lg kena time busy kan. leceh2.. =)

October 24, 2012 at 7:13 AM

puteri kasih: thanks kak! =) hehehe

Anonymous
October 24, 2012 at 8:30 AM

(^^)

October 24, 2012 at 12:55 PM

gud luck aina...miss u la
sory tak bw sini..humm

October 24, 2012 at 1:54 PM

anon: =)

♥ Nana BamBam ♥ : thanks dear~! it's okay. hehehe.. i miss u tooo.. lama x nmpak nana. =)

Post a Comment