Wednesday, October 31, 2012

~...Contact Lens vs Specky...~

Assalammualaikum....

Hye peep's.! Lab hidrologi di batal kan untuk 2 minggu berturut-turut. Dan akan di gantikan dengan field trip pada 24 November nanti. Hoyeah! melompat kegirangan semua classmate aku. Huhuhu. Lab memang penat kan. (>_<). Nanti kalau keja tak nak masuk lab boleh x..? *puppy eye*

Contact lens..? Specky..? apakah itu..?! Okay guys, aku bukan nak berjual beli. Apa yang aku nak cakap arini adalah berkaitan mata. Kedua-dua nya untuk mata, untuk penglihatan yang jelas dan nyata. Aku da lama meninggalkan contact lens. Huhuhu. Atas kerelaan sendiri dan tiada paksaan. Cewah! Aku da puas da pakai mata pelsu pelbagai warna ni..puas sangat-sangat.! kelabu, coklat, purple tu antara kaler peberet. Zaman melaram da lama aku babai. Hehehe. Sekarang melaram juga. Tapi tak pakai lens. Natural gituww... 

Grey eye's..  love this color. (^^,).. kenangan suda. Babai contact lens. hehehe.

Lately ni banyak beno aku dengar cerita orang buta di sebabkan penggunaan contact lens. Ermm.. takut kan. Sebab mata kita hanya sepasang. Bukan ada spare part pun. Mesti ada yang ckp cenggini kaaan...


Ala beli dekat pasar malam memang la buta, xde kualiti...~! Jenama cap ayam.

Tu kes pasar malam kan. Mybe laa xde cop sirim. Tu yang di ragui. Habis yang beli dekat kedai cermin mata pulak macam mana. *tak semua kedai cermin mata okaaay* ? Yang orang kedai suggest macam mana..?. Ada je kan masuk surat khabar. Nak beli lens bagi aku takde masalah. Tapi kita jangan la main beli. Tengok expired date lens tersebut. Jangan tengok murah, u olls main sauk je. (^^,) Semua orang nak cantik. Tapi jangan terlalu obses okay. Eh tapi jangan la korang band terus contact lens lepas ni. Ada je yang pakai contact lens alhamdulillah mata dia okay kan..

Sem ni aku banyak menghadap laptop... Subjek GIS sangat stress bagi aku. Ala, dia lebih kurang macam Autocad la. Tapi lagi mencabar kesabaran, huhuhhuhu. Hampir membuat kan aku juling-juling itik (*_*) dan selalu bikin kepala wa pening. Aku rasa kornea mata aku semakin kelabu bila tiap-tiap minggu kena mengadap GIS. Sehingga kan aku pernah pakai cermin mata hitam bila buat natang ni. huhuhu. Bayang kan bertapa kritikal nya. Sebab, bila lama sangat tengok peta tu.. aku pening! Korang nak tgk..? jap heh...


Ni la benda yang perlu kitorang ngadap.. huhuhu. Ni baru satu!... (T____T)

Aku rindu nak pakai lens. Tapi, keadaan di sini x mengizinkan aku ber-lens-lens. Buat leceh je. Aku kan merempit pergi class. Eh silap.! Aku kan awek skut. So, zarah-zarah halus dan asap-asap dan radikal bebas kat luar sana akan melekat dekat contact lens bila aku merempit nanti. Lagi satu, aku banyak masuk LAB. Well, dalam lab mana boleh pakai lens bro!. Banyak main bahan kimia kan, takut chemical reaction. Contact lens not allowed in laboratory. Vogue mana pun dia, cun melecun mana pun orang tu.,bila masuk lab tanggal jugak wei lens dia. Sapa tak sayang mata oi..!! huhuhu. So, kesimpulannya pakai la speck untuk keselamatan dan kesihatan mata yang lebih terjamin. mudah, cepat & panats. chooiii.! ^^,


Am i Nerd....?? hahaha.



OhMissWhatEver__said :  Cuaca hujan.. sodap nya kalau zzzzZzzzz.. hewhewhew. That's all bebeh~!! Enjoy your day. Nak rehat b4 class pukul 3pm. (^___^).  






45 comments

October 31, 2012 at 2:04 PM

tak pernah pun pakai contc lens.. lebih percaya kpd spect, sbb lg hensemmmm. wahahaha :P

October 31, 2012 at 2:09 PM

husna x pakai pon..tp rasanya boleh je nak pkai cuma jgn selalu kowt..

October 31, 2012 at 2:56 PM

lama tak singgah sini...hehe. sekarang ni kita pakai lens je sebab malas dah pakai spek. haha.


GIS tu memang sakit mata ngadap lama3...tapi best bila masuk2 data pastu jadi. haha. tapi sakit nak buat banyak2...sakit mata =_="

October 31, 2012 at 3:56 PM

nampak anggun pkai contact lense.


tp pkai spec nampak cute plak...hehe

October 31, 2012 at 3:58 PM

Pernah juga akak nak try pkai lens tapi tak reti...Nampak cute Aina pakai spek..^^

October 31, 2012 at 4:48 PM

comey2!! >.< tanpa lens aina tetap cun..! hehehe..kai spek pon comey lah.. hihi..sayangilah mata anda.. :P

October 31, 2012 at 5:52 PM

ahahaa... betul2... wana punya lens pun xlama dah nak expired date.. huhu.. so wana juga akan say goodbye for my contact lens.. ^^
nice pic lah.. speck skg pun mcm2 style kan.. lawa jer kan..

October 31, 2012 at 7:51 PM

Omeynyeee die- Hikhikhik..

October 31, 2012 at 10:44 PM

sme je cam kte hee ;D dlu cermin mata pastu contct lens.. ble da abis mls nk tempah.. coz kte silau tinggi tak leh cntct lens yg bese kena tmpah.. so skg trs pakai crmin mta baru nerd hehe ;D lebih krg awk la~~

November 1, 2012 at 12:42 AM

kura: haha...mesti ramai peminat ni. =) spek lagi selamat. ^^

November 1, 2012 at 12:46 AM

fatin amalina husna : boleh je nak mencuba. heheh =)

November 1, 2012 at 12:47 AM

Aien Alien : hye dear.. lama x nampak. =)

ha'ah, bila dapat masuk data n menjadi peta tu mmg happy gila. Rasa berbaloi stay up sampai 2 3 pg. hehe

tapiii sakit mata! (>_<)

November 1, 2012 at 12:48 AM

♥ Nana BamBam ♥ : hehehe..thank u. aiNa biasa2 je dear. (^_^)

November 1, 2012 at 12:50 AM

LiLy @ MaMaQiStInA: awal2 nak pakai lens mmg pyh kak masa bru2 nk belajar. hehe.. tu pun nasib baik la org kedai yg ajar. =) klu x, smpai skrg x reti.

bdw, thanks kak.! =)

November 1, 2012 at 12:51 AM

Bluewendy: ye.. syangi la mata anda! heheh. thanks dear. kamu pun somel juga sayam. =)

November 1, 2012 at 12:53 AM

Awana Suzanna: betul.. speck skrg macam2 pattern. pilih je yg mana suka. hehehe.. lens da nk expired.? xmo beli baru ke dear..? hehehe. =)

November 1, 2012 at 12:54 AM

Liyana Zahim: hahaha.. thanks kak! *blushing* ^^ akak lagi comel.!

November 1, 2012 at 12:55 AM

sea_lavender: hehehe.. kan. baru nampak nerd. ^^ btul la, kalau silau tinggi xleh guna lens biasa.

Anonymous
November 1, 2012 at 2:29 AM

ca'an : w/o lens or with.. sis, u memang da Vogue da Vass.! Maintain cun macam zaman sek dulu. =D tp skrg lagi cun.

u look different with glasses. But i love that style. Nerd but cute. hehehe.

November 1, 2012 at 9:03 AM

aku plak skrg dah say bye2 to spec and hai2 to contact lense... hahaha

November 1, 2012 at 1:09 PM

ca'an: hahaha.. mana de. skrg da malas sgt nk vogue ni. simple mimple je. Bdw thanks dear. =)

November 1, 2012 at 1:10 PM

E'in: hahaha.. kte bertukar la cenggitu. skrg da merempit so susah nk pakai lens. hehehe.

November 1, 2012 at 2:38 PM

tirah xberani pakai lens...huhu

November 1, 2012 at 2:39 PM

Aida tak pernah pakai.. haha. takut nak masukkan dalam mata tu.. semenjak berita pasal buta mata rosak tu lagi bertambah takut nak amik risiko tapi tak dinafikan nampak cun bila mata pakai contact lens.. hehe. :P

November 1, 2012 at 4:10 PM

belum prnah pakai lense..
tpi sedang pakai spec..
tapi spec nie menyusahkan laa..
klo xpakai xnampk lak..
huhu..
pernah rse nak letak tali mcm nenek2 punye spec tue..
supaya x lupa letak kt mna..

http://nurainishahroni.blogspot.com/

November 1, 2012 at 9:56 PM

tirahzairi : xpe dear.. x pakai lens pun kamu da natural beauty. =)

November 1, 2012 at 9:59 PM

Aida Omar: hehehee.. dulu aina x takut. tp skrg da ade perasaan takut. heheh. malang x berbau kan. kte amek pre-caution step. =)

November 1, 2012 at 10:10 PM

aini shahroni : hehehe.. pakai lens mmg sentiasa nmpak cuma leceh nk jga, Klu kering kena ltk eye drop.. Klu spek terlupa ltk mana tu biasa la. kdg2 kita letk rata2 kan. ^^

November 1, 2012 at 10:11 PM

btul3..yaya sekarng pon dah xbleh pkai cntct lense lelama..paling lama pon 4jam..lau x,mate da pedih+merah..mgkin sbb kering kot..huuuu
xska pkai crmin mta sbb nti ade kesan kt ats idung..hoho

November 1, 2012 at 10:20 PM

Cik Yaya: hah kan2.. aina pun klu pakai lama sgt mata da mula kering then pedih. eye drop kna sentiasa ada. =)

November 2, 2012 at 1:10 AM

saya pun rindu nak pakai contact lens!! plus tak pandai sangat jaga contact lens.. sekarang kan dah banyak keluar kat TV pasal contact lens.. huhu, makin takut nak pakai. saya beli kat internet, bukan kedai cermin mata ^^ anyway good luck sis ^^

November 2, 2012 at 2:55 AM

yup, contact lens ada expired date.. ada yg tahan sebulan utk guna, ada jgak yg 3 bulan, lepas tempoh tu wajib buang trus.. tu blom msuk bole pakai beberapa jam saja dlm sehari.. x bole suka2 nk pakai trus sehari suntuk.. tempat yg bahang panas mmg x sesuai pakai sbb kita xmo lens tu melekat kekal kt mata.. x ikut cara btul, pakai mmg rosak mata laa, erkk...

November 2, 2012 at 10:44 AM

menjaga mata memang penting...boleh pakai contact lens cuma caranya kenalah betul kan :)

November 2, 2012 at 2:23 PM

Ratu Lissa: thank u dear.. xpe. beli dkt mana x ksh. cuma hati2. if x expired lg insyaAllah selamat. =)

November 2, 2012 at 2:24 PM

caliph shuriken: betul. x jaga dgn betul mmg blh merosakkan mata. yup, terlalu panas x sesuai, terlalu sjuk pun x sesuai. blh sbb kn mata kering n lens melekat dkt mata. ^^

November 2, 2012 at 2:25 PM

puteri kasih : yup sis! (^^,) pandai pakai kena tahu jaga. hehehe

November 2, 2012 at 3:10 PM

bg sy kan..kan..kan awk lg nmpak cute pkai spec tau.lgpun pkai spek lg mudah capai jer n trus pkai.pkai lens ni mmg rumit sgt itu ini n xelok sgt tuk mata.. =)

November 2, 2012 at 3:58 PM

Nira: thanks dear. Mmg rumit pakai lens. Kena pastikan betul2 bersih sebelum pakai. x boleh terlalu kering. hehe. byk nak kena amek tahu. =)

November 2, 2012 at 4:18 PM

thap kerabunan mata sy nie agak parah laa jugak. thats why tak bley berenggang ngan spek. tringin nak pkai lens sbb sy kalu pkai spek nmpak mcm nenek. hahhaa.. serius ckp nmpak hudoh.tp tu laa, teringin nak pkai, tapi takut nak letak menatang tu dekat mata. lg satu, sbb dengaq macam2 jadi dekat mata bila pkai lens. sy jd gerun.

btw, sis aina kalu pkai lens kaa pkai spek kaa ttap nmpak sweet gitu. hee~~

November 2, 2012 at 4:58 PM

TeTerBanG: dear, blh nak pakai lens tp cari yang betul2 kita percaya k. Paling penting tgk expired date. Tapi kalau takut, sis saran kan pakai je spek. Selamat skit. Skrg spek da byk pattern cantik2 n up-to-date. =)

Hehehe.. thanks dear. Sis biasa-biasa je. =)

November 3, 2012 at 8:39 PM

sy pakai dua2..sbb sy rabun..hehehe

November 3, 2012 at 9:18 PM

♥ sitifarhana ♥ : pakai dua2 okay la. heheh. sbb lens x blh pakai 24/7. boleh rosak mata. =)

November 4, 2012 at 9:06 PM

sama la ngan Miss Purple.. skrg malas dah nak pkai lens sebab mls nak pakai pastu kne tggalkan lagi.. klau spek senang je..hihi.. :)

November 5, 2012 at 12:13 PM

Miss Purple : spek trus capai je n jalan je. heheh. klu lens nak kena cuci bersih then baru letak dlm mata. =)

Post a Comment