Saturday, November 17, 2012

~ Simple Pavlova ~

Assalammualaikum....

Hello beautiful, Hello handsome boy's and girl's~! Habis sudaaa cuti mid-sem aku. Siyes tak puas. Rasa taknak balik U je. Boleh cenggitu..? huhuhu. Tanggungjawab tetap tanggungjawab rite. So, suka atau tak we need to carry on. Previous entry aku ada cakap tentang projek mega rite..? Hah ni la projek mega aku. Making PAVLOVA... Buat dia tak la sesusah mana. Bila da minat kan. Apa pun boleh. Hewhewhew... (^^,) Apa pun, thanks to my parents and siblings and my cousin. Walau pun komen nak ala-ala chef Jo. hahaha Tapi semua cakap... 

Sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapppp...~!!
*shy-shy kitty * 

Amaran keras~! Sila take note. Pavlova sangat lah tidak sesuai bagi mereka yang menghidap kencing manis. Rasa nya memang sangat manis. Tapi antara Pavlova dengan Macaroons, manis lagi Macaroons. Jadi, untuk seimbang kan rasa manis dalam pavlova, aku sarankan u olls guna buah-buahan yang masam. So, baru kena masam lawan nya manis.!! Tuu aku punya combination la. Tapi lain orang lain cita rasa. Kalau u olls rasa nak letak buah-buahan lain pun tarahal punya.

From the upside view... (^^,)

Makan sekali sekala takpe.. makan selalu, takut kena potong kaki jee... 

Bahan asas Pavlova hanya putih telur, gula castor, cuka dan esen vanila. See..see, buat pavlova hanya perlukan putih telur sahaha. So opkos kurang kolestrol kan.. Namun begitu *keluar ayat karangan pulok daa* kandungan gula nya tinggi. Jadi rasanya harusla sangat manis. ^^ Sama jugak macam Macaroons. Okay, rasa pavlova ni ala-ala marshmallow~! Tapi pavlova lagi sedap. Siyes i tak tipu. Kalau beli dekat luar, harga nya quite expensive uolls. It's better do it by ur self. Puas hati dan lebih ekonomi...  

Aku cakap terus terang, kalau di beri pilihan masak lauk pauk dengan buat kek, cookies, muffin and etc.. aku lebih rela buat kek.. tak pun buat cookies.! yeeeha. Sebab minat aku lebih cenderung ke arah bakery. Agak-agak boleh tak bukak kedai eh nanti..? Pastu letak nama kedai aku.. Aina's Coffee & Cake House. Pergggghh..! Tengok.. tengok. Fikiran aku da melayang-layang bagai layang-layang terputus tali nya. Eh! Hehehe..

So u olls yang berminat untuk buat Pavlova boleh la mencuba... Tapi acana nak buat..? Okay, di sini aku attached sekali resipi Pavlova. Bdw, aku dapat resipi ni dari seorang blogger jugak.. one of my Bestie. Miss Bluewendy. *sila terjah beliau, maceh* (^^,)

Pavlova

Bahan-bahan Asas
4 biji telur putih
3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan topping :
250 ml whipping cream

Hiasan : depend on your favor. (^^,)

Cara-Cara
  • Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dengan kadar kepanasan 140 darjah celcius. Guna api bawah.
  • Bila nak start masak baru turunkan suhu antara antara 120-100 darjah celcius. (110 degree recommended)
  • Mula-mula, asingkan dulu putih telur dengan kuning telur. Amek putih telur sahaja.
  • Kemudian, putar putih telur pada kelajuan yang tinggi dan pukul sampai putih telur gebu. (nak tahu soft peaks ke tak, bila korang telungkup kan mangkuk tu, putih telur takkan jatuh.)
  • Langkah seterusnya, dengan kelajuan tinggi juga, masukkan gula kastor sedikir demi sedikit. Jangan berhenti putar okay. Sambil masuk gula, sambil putar. Putar biar rata.
  • Putar sampai kental, dan dalam keadaan mixer masih berputar masukkan 1 sudu besar tepung jagung tadi ke dalam adunan. Putar 3 minit. Hasil adunan atau lebih di kenali dengan "meringue"
  • Gunakan sudu teh, masukkan cuka dan esen vanila tadi. Pastikan kaup balik meringue tersebut hingga adunan sebati. Kaup perlahan dan pusing satu arah sahaja.
  • Seterusnya, sediakan dulang pembakar, lapikkan dengan kertas minyak dan tuang adunan tadi ke atas nya.
  • Make sure, bentuk adunan tidak terlalu nipis dan jangan terlalu tebal. Bakar selama 1 jam 15 minit. (bergantung pada jenis oven jugak)
  • Bila da cukup 1 jam 15 minit, jangan keluarkan pavlova dari oven. Biar sejuk sekejap dalam oven dengan keadaan pintu oven sedikit renggang bagi elakkan pavlova merekah.


Topping : Putar whipping cream dengan kelajuan tinggi. Putar sehingga kental. Topping kan krim di atas Pavlova dan hiaslah dengan buah-buahan kegemaran u olls.

That's all readers... Selamat Mencuba~!! (^_____^)


OhMissWhatEver__said :  What a supprised day~!..... Tenkiu for the Ice-Cream Cake.! I'm lovin it. Gudnite peeps.



100 comments

November 18, 2012 at 12:22 AM

sedapnya tengokk.. nak nak2 boleh ??hee^^

November 18, 2012 at 12:36 AM

Salam kunjung..sedapnya dik kek n...nanti leh ler tempah..hehe

November 18, 2012 at 12:52 AM

yehhhaaaaa macam best jer... tp.. wana mmg xde ciri2 seorg pembuat kek... hancusss jer buat.. klu masak tuk lauk or sewaktu dgn nye xpe.. kek or meruku mmg hancusss lebur..

mtk aina je lah bg free wana makan.. ahaha .. bolehhhh??? >.<

November 18, 2012 at 12:55 AM

okay.. sgt menggoda. mintak sket. ;)

November 18, 2012 at 1:20 AM

sedapnya! tapi tak sempat lagik nak buat ;)

November 18, 2012 at 2:02 AM

yuk umph sedapnya kek.. untuk besday saya ke huhuhu :_(

November 18, 2012 at 2:34 AM

wow !.. Aina dah jadi chef... bagus2.. nnt dah kawin senang nak buat kek kat suami.. tak yah tempah klu nak cari kek besday... good!!

November 18, 2012 at 4:19 AM

belum pernah rasa lagi. tapi nampak sedapa saja. kalau ada masa, nanti wa suru mama bigbos buatkan. hii

Anonymous
November 18, 2012 at 4:39 AM

sedap nya. meleleh air liuq mlm2 ni...;)

November 18, 2012 at 10:55 AM

awkk.... xde lebih ke.. ;p

November 18, 2012 at 11:05 AM

em , macam sedap tapi malas nak buat , err , tolong buatkan :P

November 18, 2012 at 11:26 AM

pernah buat sekali.. hehe.. tp kurangkan gula skit hari tu.. sebab manis sgt.. huhu

November 18, 2012 at 1:18 PM

sedapnye.. dari dulu rasa nak try tapi x berkerajinan lagi.. xde lebih ke?? hihi :)

Anonymous
November 18, 2012 at 1:45 PM

Ca'an : kak buat lagi nnti hulur sikit dkt kte taw. Air tangan akak mesti power ni. (Ayt bodek) hehehehe

November 18, 2012 at 2:06 PM

Wow! Meleleh2 air liurrrr...Buatkan kat aku satu.. :p

November 18, 2012 at 4:13 PM

wahh dah lame yaya nk try wat pvlova ni..tp ade bhn2 dia ssh nk cri kt cni..lau ade jao..mls nyer nak drive jejauh..hehe tp xpe..akn cube wt jgk suatu hari nti..hehe tq share recipe ^_^

November 18, 2012 at 5:33 PM

mleleh air liur nengok :))

November 18, 2012 at 8:09 PM

Nak sikit. hehe.

November 18, 2012 at 9:44 PM

Syafiqah Othman : boleh2.. meh sini~! :) hehhee

November 18, 2012 at 9:49 PM

intanfirdaus247; kak.. mmg sedap! heheh.. tp sy x bisnes kak. =) buat suka2 je ni.

November 18, 2012 at 9:50 PM

Awana Suzanna: hahah.. blh je. tp wana teror msk lauk pauk n lain2! kira hebak da tu.. hehehe =)

November 18, 2012 at 9:51 PM

Chic Na : menggoda dan tergoda. eh! heheh. mai sini.. =)

November 18, 2012 at 9:52 PM

Mummy Adriana: xpe kak.. nnti free akak blh buat. =)

November 18, 2012 at 9:52 PM

Mummy Adriana: xpe kak.. nnti free akak blh buat. =)

November 18, 2012 at 9:53 PM

MawardiYunusL: hah!! pun boleh.. :) hehehe. nak sy jamu awk dkt blog. ^^

November 18, 2012 at 9:54 PM

potia casadelarossa: maceh potia.. ! hehhe blum jd chef pro lg. bru berjinak2.. hehhe =)

November 18, 2012 at 9:57 PM

Shasha Yacob: hah silakan mintak mama bigboss buat. sgt sedap! :)

November 18, 2012 at 9:57 PM

anon : hehehhe sbr2.. =) cer buat..

November 18, 2012 at 10:00 PM

zulhilmi tempoyak: alaaa xde da. smua nya licin da awk! =D

November 18, 2012 at 10:01 PM

cweet pinky: boleh2.. hehehe~! sedap. simple je yunk buat nya.=)

November 18, 2012 at 10:02 PM

aisya: btul2.. next time buat, aina pun nak kurg kan gula. =)

November 18, 2012 at 10:02 PM

Miss Purple : xde, smua dlm perut da. heheh sedap dear! free nnti try buat tau.. =)

November 18, 2012 at 10:03 PM

ca'an : ceh bodek heh! hahha.. try buat yunk simple je. =)

November 18, 2012 at 10:04 PM

Ku Syida: buat kan~! bereh.. tunggu je nnti aku post kt rumah kau. hahha

November 18, 2012 at 10:05 PM

Cik Yaya: welcome dear~! simple je buat. blh punya yaya buat. heheh

November 18, 2012 at 10:06 PM

Reiko Masashi: hehehe.. nah aiNa jamu dlm blog. =) jamu mata ^^

November 18, 2012 at 10:07 PM

Nurulee: sila-sila.. heheh =) simple n sedap tau. free nnti cer buat. =)

November 18, 2012 at 10:58 PM

perh.....sodap tu...huhuhu

November 18, 2012 at 11:41 PM

pavlova ke namanya..?
tak pernah makan lagi... nampak sedap... =)

Anonymous
November 19, 2012 at 1:22 AM

Adoi lapar tgk makanan ni. Nama pavlova? Xpenah dgr.. Tp menarik la kek ni. Hehe ",

November 19, 2012 at 3:55 AM

sedapnye!nak 1 slice!

November 19, 2012 at 5:02 AM

tarikh entry ni sama dgn besday sy.. so, kira pavlova ni kek besday sy laa kn, hikk...

November 19, 2012 at 8:46 AM

aku xnak wat sendiri... aku nak kau yg wat kan... leh x? haha

November 19, 2012 at 9:11 AM

terliur den tgk eh hehehe

Anonymous
November 19, 2012 at 9:16 AM

Sdp nya byk buah.. Nk ltk kiwi n mangga blh?

November 19, 2012 at 9:39 AM

rajinnya aina..

November 19, 2012 at 11:38 AM

pavlova memang sedap kan..tapi takleh makan selalu

November 19, 2012 at 1:18 PM

dtg tgok kek nie... tetbe rasa mood nk mkn cake...

November 19, 2012 at 2:34 PM

Huh semakin membuak2 hana nak makan pavlova. Hana xpernah tengok yang real pavlova. serius.. Mrcaroon pun xpernah tengok..

Nak try buat tapi mcm xyakin sedap je.huhu lagipun xpernah2 hana masak tiba2 skali masak pavlova.huhu. lagi la yakin.hana try cari kat kedai2 kek tapi xda.

http://onitsukahana.blogspot.com/2012/09/pavlova-tu-dealova-ka.html

p/s : mohon pos pavlova sikit. kalau banyak lagi bagus

November 19, 2012 at 2:46 PM

dengan segala hormatnya resipi kamu ini telah di print. kikikik... thanks ya.

Done follow kamu.

November 19, 2012 at 3:20 PM

nmpak cedap r pavlova tu...tak penah g mam...yummy...

November 19, 2012 at 3:42 PM

terngiurr . ohmaiii

psst : akak,maaf lmbat sbb stiap kali tekan profile akak takley buka blog . ni pun cri google . heheh

November 19, 2012 at 3:59 PM

beshnye...siyes da lame mengidam nk makan pavlova ni.terliur dengan rupa parasnye.pastu ramai kate sedap.bilela dapat makan.huhuh.

November 19, 2012 at 7:52 PM

bila nak bagi saya rasa air tangan awak ni?? teringin ni

November 19, 2012 at 8:08 PM

nampak mcm sedap tp dah cuba makan tak boleh huhuhu... singgah cni n follow awak :) thanks singgah blog sy :P

Anonymous
November 19, 2012 at 9:03 PM

Thanks share resipi... Nice dear.

November 19, 2012 at 9:09 PM

nyummm3!! sedapnye yunk..hik2.. teringin nak makan ag.. :)

November 19, 2012 at 9:33 PM

adoiii bikin jijaah terliur je....

November 19, 2012 at 10:52 PM

nak try ah..
tapi beli bahan dulu.,..
hihi

November 20, 2012 at 5:28 AM

nampak mcm sedap nyer pavlova tu...ayie nak rasa laa...aina jgn habis kan eh? ingat2 simpan sikit tuk ayie....

November 20, 2012 at 12:47 PM

Cik.blogger: sgt sedap~! ;)

November 20, 2012 at 12:48 PM

miz ruha: yes sayang~! pavlova nama nya. mmg sdp~! dan kena cuba.. =)

November 20, 2012 at 12:49 PM

anon: mmg menarik! heheh.. cuba mkn msti nak lg! =)

November 20, 2012 at 12:49 PM

c!kon!ech!c: blh dear~! :) hehehe

November 20, 2012 at 12:50 PM

caliph shuriken: ye~! blh jga mcm tu en caliph! hehe. bdw, happy belated besday. eh sama bulan la kte.. =)

November 20, 2012 at 12:51 PM

E'in: hahah blh! meh penang dlu.. :)

November 20, 2012 at 12:52 PM

Phat: abg phat~! mmg terluir ... meriah buah je ats tu..~! :)

November 20, 2012 at 12:53 PM

anon : bolh je~! letak buah apa pun blh.. ikut suka~! =)

November 20, 2012 at 12:53 PM

MizzTina: heheh kak, masa cuti je blh buat. =)

November 20, 2012 at 12:54 PM

puteri kasih: btul puteri~! mmg sdp. tp manis sgt.. xleh mkn selalu. =)

November 20, 2012 at 12:54 PM

Awana Suzanna: hehehhe.. ^^ jom makn kek.. wana belanja. =P

November 20, 2012 at 12:56 PM

hnahdy; hehehe.. mohon post. ek da dlm perut la yunk..~! xpe yang nnti blh cuba.. ^^

November 20, 2012 at 12:57 PM

wantie: thanks dear~! selamat mencuba... ^^

November 20, 2012 at 12:58 PM

krole : mmg sedap krole..~! ^^ hehehe cer try.

November 20, 2012 at 12:58 PM

CekbOlat-bOlat : its okay dear.. hehehe. terliur, cer buat yang. simple je~! =)

November 20, 2012 at 12:59 PM

s h a: mmg sdpr dear.. insyaAllah nnti dpt makan. =)

November 20, 2012 at 1:00 PM

boni kacak : teringin ke.. ermm.. tggu balik cuti la eh. dtg penang. =P

November 20, 2012 at 1:00 PM

zuhanif: la yke.. mgkn manis sgt kot. heheh. almost welcome.. =)

November 20, 2012 at 1:01 PM

anon: almost welcome~! slmt mencuba.. =)

November 20, 2012 at 1:01 PM

Bluewendy: kan3`!! sedap.. nnti buat lg k.. =)

November 20, 2012 at 1:02 PM

azizah :) : hehehhe cik jijah nnti blh cuba.. =)

November 20, 2012 at 1:02 PM

Mrs Mikko: yup dear~! cri bahan dulu.. =) try buat ye. simple je. ^^

November 20, 2012 at 1:04 PM

Ayie Abas : alaa ayie~! da abs.. heheh. nnti aina buat lg heh. =P

November 20, 2012 at 2:04 PM

mampu telan liur je tgk.. huhuhu

November 20, 2012 at 3:18 PM

huwaaa terus mcm nk try buat..thanks sharing recepi

November 20, 2012 at 4:59 PM

usik usik jugak kat sini. Thanks..

November 20, 2012 at 8:56 PM

Miss Zahirah: alaa jgn la begitu. meh try buat meh. =)

November 20, 2012 at 8:57 PM

nisa: hehehe.. welcome kak. Try buat ye. Selamat mencuba~! (^^,)

November 20, 2012 at 8:59 PM

TiranaAduka: terima kasih Tirana Aduka.. =)

November 20, 2012 at 9:51 PM

amboi ! sedapnyerrr ! :P

November 20, 2012 at 9:59 PM

Shiyda Aqma: yes.. sedap syg~! =) hehehe

November 21, 2012 at 11:15 AM

hehehe , tak berapa nak simple kalaw pemalas :P

November 21, 2012 at 12:48 PM

wah.. mcm best jer :) hhehehe.. belom pena try..susah x ae?

November 22, 2012 at 5:41 PM

cweet pinky: hahah. hah yg tu mmg xleh wtpe~! heheh =P

November 22, 2012 at 5:42 PM

aziehoneys: best dear~! try la.. x susah pun.. =)

November 24, 2012 at 11:12 PM

nice..follow awk=)

November 24, 2012 at 11:26 PM

nabila azmi: thanks dear.. :)

Post a Comment