Wednesday, November 14, 2012

~ Penang : Tempat Perlancongan ~

Assalammualaikum....

Olla..~! Salam Maalhijrah 1434 H buat semua muslimin dan muslimat seantero dunia. Alhamdulillah ramai kawan-kawan, sahabat handai sudah mula berhijrah ke arah kebaikan. (^^,) hijrah paling besar ialah hijrah ke atas diri sendiri. Suka dengan perubahan mereka... So readers, rasa nya belum terlambat lagi untuk mengucapkan Happy Holiday kepada adik-adik yang masih bersekolah. Waaah~! seronok ea kome bercuti. Jeles tau ahkak di sini. Hehehe. Apa pun, isi masa cuti dan masa terluang ini dengan perkara yang berfaedah hokeh... 

Sempena dengan musim cuti sekolah dan musim kenduri kawen... aku nak cerita sedikit sebanyak tentang Pulau Pinang, Pulau Mutiara.  Kot-kot yang "Just Married" masih terpinga-pinga nak kemana, boleh la datang sini berbulan madu. Nak bercuti dengan keluarga tersayam pun boleh la mai sini. Aku, bukan lah anak jati negeri ini. Tapi kena lah berlagak macam orang penang nooo. Huhuhu. Penang, merupakan Bandar Warisan Unesco.. senang cita tempat perlancongan yang top. Antara tempat-tempat menarik ialah....

Fort Cornwallis, Padang Kota Lama



Padang Kota Lama, selain tempat melepak,tempat berlakon dan juga ber-photoshoot, ia juga merupakan tempat makan di tepi laut yang sangat fofular. Antara makanan yang fofular ialah.. Pasembok, Char Kuew Teow.. Nasi Kandar. Senang cite datang Penang tak singgah Padang Kota Lama memang tak sah.

Semalam baru je makan Pasembok~!! Sedap wook. (^^,) Omnonom... 

Batu Feringhi (Feringhi Beach)


Penang ni memang di kelilingi air. Nama pun pulau kan. Tapi tempat paling cantik ialah Batu Feringhi. Antara kawasan yang mahal u olls. Tempat omputih lepak. Huhuhu... Ala-ala Hawaii gituw. (^__^)

Bukit Bendera (Penang Hill)


Dari atas Bukit Bendera, u olls boleh nampak pemandangan P.Pinang.  Nampak komtar, penang Brigde dan macam-macam. Memang cantik uolls. Tak dapat mendaki gunung Everest dapat naik Bukit Bendera pun cukup laa. Yedak..?? 


Okay u olls, yang atas ini keretapi lama yang di gunakan untuk naik Bukit Bendera. Lama keretapi  ini berkhidmat. Tapi sekarang ia telah di gantikan dengan keretapi yang baru. Yang lagi besau, selesa dan ber-aircond. Aku tak merasa lagi naik keretapi baru. Yang lama ni penah la naik. Peh, sesak barat. Tak bernafas haku. Terasa macam duduk dalam tin sardin noks~! Keretapi lama ni tak de aircond. Hanya ada kipas. Tapi, u olls dapat menghirup udara yang segar, sejuk dan nyaman sepanjang mendaki bukit ini. Fresh tahuk!. 


Okay.. ini lah keretapi baru yang menggantikan keretapi merah atas tu. Ayah aku cakap, keretapi cenggini  (sama tapi x serupa) cuma ada 3 tempat je kalau dia tak silap. Tempat nya ialah Malaysia, Swiss dan Hong Kong... We should proud rite..? (^^,)

Rumah P.Ramlee


Hah, ni la kawasan rumah kelahiran P.Ramlee. Reka bentuk nya masih dalam keadaan asal. Dalam rumah ni banyak barang yang di gunakan oleh beliau. Antara yang aku ingat. Cermin solek kegemaran nya. Beliau mengambil masa 30-45 minit untuk menghadap cermin sahaja. Hebak.. hebak.. Nak tau lagi..? Mai la datang penang! (\^__^/) muehehehe....


Actually, gambar banyak pinjam uncle Google. Camera lama udah rosak. Jadi gambar tak sempat transfer. Sedeyh. Tapi xpe, gambar pasembok dan rumah P.Ramlee tu real pixca okay. So guys..acana.? teruja tak. Hehehe. Just sharing uolls. Banyak lagi tempat-tempat menarik di Malaysia ni setaraf obesi. Sebagai contoh...? Bukit Tinggi. Rekabentuk dan senibina bangunan ala-ala di Perancis. Cantik! InsyaAllah ada masa boleh la ke sana. Den sedang berkira-kira nak ke sana... if tak de aral melintang mahupun menegak. (^^,) Okay readers.. that's all.~! Good night..


OhMissWhatEver__said :  Jauh perjalanan...Luas pemandangan~!! (^^,)  Pavlova in the making. Sempat lagi aku hupdate blog. Hewhewhew...




30 comments

Anonymous
November 14, 2012 at 11:53 PM

Macam best la pasembok tu. :) insyaallah nk pergi P.Pinang akhir bulan ni.

November 15, 2012 at 12:17 AM

aku benci naik train ke bukit bendera..gila gayat wehh..Hahahaha..Tu la kelemahan aku yang dianjing2kan oleh Fik..Grrr!

November 15, 2012 at 1:38 AM

proud pulak tetiba jadi penangite :)

November 15, 2012 at 1:53 AM

terbaik..selamat bercuti :)

November 15, 2012 at 3:23 AM

nampak sedap makanan tu,,,

dah lama tak jejak kaki ke pining.. :)

November 15, 2012 at 7:58 AM

rumah p.ramlee tu yg ayie nk pergi sgt...klu berkesempatan melancong dlm negara ke p.pinang....:)

salam maal hijrah 1434 H...aina ^__^

November 15, 2012 at 10:10 AM

Seronok juga g Peneng.
Salam 1 Muharam 1434H...

November 15, 2012 at 10:43 AM

anon : mai la! mmg best pun tau. =)

November 15, 2012 at 10:44 AM

Ku Syida: kahkahakah.. wei aku x suka sbb sesak! x ckup o2. takut kena cpr pulak nnti. wakakak.

November 15, 2012 at 10:45 AM

piraaa: heheh. yeah we should proud~! although i'm just penangrian celop. hehehe

November 15, 2012 at 10:45 AM

Mk Syahir: maceh.. tenkiu. vanakam! eh.. hehehe

November 15, 2012 at 10:46 AM

Nur Azila : mmg sedap. free nnti dtg la sini. =)

November 15, 2012 at 10:47 AM

Ayie Abas: salam maal hijrah buat ayie jgak!

rumah p.ramlee mmg wajib pergi bila ke sini. one of the history tau. real punya cite! =)

November 15, 2012 at 10:47 AM

EH - Ekslamasi Holistik: salam maal hijrah!

mmg seronok. =) hehehe.

November 15, 2012 at 11:02 AM

pergh cam sedap plak pasembk tu..yaya xpenh mkn lg..heeee =D
beshnyer cuti leh g jnjalan .ngeee

November 15, 2012 at 11:06 AM

Cik Yaya: try la yaya! mmg sedap.
dtg penang klu x cuba pasembok mmg rugi. hehehe

November 15, 2012 at 11:53 AM

good info...lama dah tak pi penang..t leh la pakak2 gi reramai..ehee

November 15, 2012 at 1:52 PM

kakak yg dok jauh pon boleh smpai penang. sy yg dok kedah nie, x nyempat lagi nak p pusing2 kat sna. haha..ada chance dulu pun sbb antar kakak ke usm. boleh laa jugak sy merasa naik jmbtan penang tu. pesyen abah x berjalan mana, kami anak2 nie pon x leh ke mana. nasib2. :D

November 15, 2012 at 3:36 PM

CP dah lama kowt tak pergi penang , las masa skolah rendah ..

November 15, 2012 at 6:00 PM

ada masa nanti..leh la puteri jalan-jalan ke sana :)

November 15, 2012 at 8:10 PM

bila nak bawak saya jalan2 kat sini???hehehe :P

November 15, 2012 at 9:58 PM

Pink Tulip: tq dear. =) mai la cni.. hehehe.

November 15, 2012 at 10:01 PM

TeTerBanG: xpe. InsyaAllah one day blh dtg sni.. kedah n penang x jauh pun. hehehe.

akak duduk penang dear skrg ni. tp sementara je.. ^^

November 15, 2012 at 10:02 PM

cweet pinky: xpe CP nnti free blh la jln2 penang. byk da berubah. hehe =)

November 15, 2012 at 10:02 PM

puteri kasih : boleh puteri.. kecik tapak tangan, nyiru aina tadah kan. hehe. =)

November 15, 2012 at 10:03 PM

boni kacak: ehem.. anytime..~! ^^ hehehe.

November 18, 2012 at 11:50 PM

dah pergi penang...
tercapai hajat nak gi bukit bendera... ^_^

November 19, 2012 at 7:24 PM

miz ruha: wah!! hehee.. cantik kan view dr bukit bendera.. =)

November 19, 2012 at 9:10 PM

bestnye!! tak pernah agi p berjalan2 kat penang.. p dulu pon kejap jek.. :D

Post a Comment