Monday, November 12, 2012

~ Orang Baling Taik, Kita Bagi Bunga ~

Assalammualaikum....

Hello peeps~! Do you mish me..? hewhewhew. Actually, last week i'm really.. really.. really busy with my work, assignment, lab report and whatsoever. Need to submit every single thing before midterm break~hoyeah! (^^,) Then, i have to print out all my note konon-konon cuti nak setadi. Bcoz naik cuti terus test 2. Yuhuu....it's ohsem bebeh~!! Cuti pun i need to detim dengan buku and note tau. Ini tidak adil. tidak adil bagi ku... uwaaa~!! 

Uh apa taik-taik ni. It's disgusting okeh... muehehe. Actually, "Orang baling taik.. Kita bagi bunga" salah satu ayat yang terselit dan di sebutkan oleh Dato' Fazilah Kamsah dalam ceramah nya. Siapa yang tak kenal beliau..? *oi korang duduk gua mana heh* Pakar motivasi yang sangat di kagumi ni. Wa cakap terus terang, wa memang big fan dia la. Jangan memain. Hehehe. Cara dia motivate orang memang sangat berkesan dan terkesan jauh di dasar hati. Kira apa yang di sampai kan memang menusuk qalbu~! Well, aku rasa majoriti pernah rasa keadaan apabila ditikam, tertikam, dikhianati, ditipu, dimalukan dan seangkatan dengannya oleh seorang yang di gelar kawan. Sabar ye semua...~! Aku berpegang dengan kata-kata ini...


Satu aib orang kita tutup.. InsyaAllah sepuluh aib kita ALLAH akan tutup di akhirat kelak....

Kita kena ingat, hidup di dunia ni hanya sementara. Tak kekal abadi pun. Jadi jaga lah hubungan sesama manusia. Setiap perkara yang kita buat, semua nya bakal di hitung nanti. Orang buat taik dekat kita just ignore. Jauhkan diri, buat hal sendiri. Jangan korang pulak sama-sama buat taik. Sebab, makin di layan makin menjadi. Jangan pilih untuk membalas dendam. Ia akan menjadikan hati anda busuk dan hitam. Bersabar dan banyakkan berdoa agar kita di beri kekuatan dan ketenangan jiwa. Doa merupakan senjata umat islam dan doa orang teraniaya insyaAllah di makbulkan. Kalau kita di pihak yang benar, kita relax saja. Be cool okay. Sebab.... 


Orang yang cepat melenting ni, boleh di kategorikan orang yang buat salah... kalau kita x bersalah, tak payah nak melenting sangat...

Life is a learning process. What goes around comes around. Bila kita berada dalam situasi yang di sebutkan, kita mesti la akan berasa marah. Dari sudut positif, alhamdulillah Allah telah membuka satu dari hijab kita. Dia da tunjuk kan rupa sebenar kawan korang. Jadi pandai-pandai la menilai. So people, i think u are matured enough to give forgiveness, but u are not dumb enough to trust them again. Am i rite..? Hati-hati dalam bercerita. Rambut sama hitam, tapi hati lain-lain warna nya. Ini kerana hati aku kaler pink. Huhuhu.. 


Hijrah yang paling indah dan paling besar adalah..... Hijrah ke atas diri sendiri... (^^,)


Aku tidak semulia Khadijah, tidak juga setaqwa Fatimah dan tidak lah sehebat Sumayyah... Aku cuma seorang wanita akhir zaman yang bercita-cita untuk menjadi wanita Solehah, hidup bahagia di dunia dan akhirat. InsyaAllah. Trying to be best in the best. What's u need to motivate your self are... Positive thinking and just mind your own business. Create friends as much as u can. That's all peeps. Tenkiu~~ ^^



OhMissWhatEver__said :  Life is full of Challenge. Wise people choose to meet them... (^^,) Gudnite readers~! Sweet dream.



40 comments

November 12, 2012 at 7:10 AM

betul tu.tapi kdg2 bila kita berada dalam keadaan macamtu..kita sendiri tak boleh kawal emosi sedangkan kita tau benda2 tu -ve :) betul tak?huhu

November 12, 2012 at 7:43 AM

ye..betul..setuju sgt..
lebih2 kita dah dewasa ni..org buat jht dgn kita,sbr dan kalo boleh maafkanlah..itu lebih baik..
kita pon bukn dok selama-lamnya kt dunia ni..btul x..
selbihnya serh pada Allah je..DIA lebih mgetahui..=)

November 12, 2012 at 8:46 AM

based on my exp, veriii setuju ^^

abaikan spesis backstabber, berkawan dgn org yg ikhlas dgn kita...

November 12, 2012 at 9:30 AM

nice sharing..insyaAllah semua yang berlaku ada hikmah :)

November 12, 2012 at 11:58 AM

betul tu.... rambut sama hitam tp hati lain2 kan... xleh gak kita buka pekung di dada. dangerous... org nie.. kekdg npk baek.. tp dalaman jahat.. susah nk nilai.. jd xleh lah kita nilai seseorg dri luaran jer kan..

November 12, 2012 at 12:58 PM

;) love it dear.. semoga sukses selalu.. miss u dear

Anonymous
November 12, 2012 at 1:05 PM

Ca'an ; nice kak aina.. Very beautiful entry.! Tajuk entry da motivated readers. Ada attraction disitu. Hehehehe. Trust no man nor women. :D I like dr fazilah kamsah too.. Idola sy tu akak. Hihihi.

November 12, 2012 at 1:19 PM

Kadang² kita tak dapat kawal emosi bila org buat mcm tu..Tapi selagi boleh sabar..kita sabar..Insyallah DIA sentiasa bersama² orang yang sabar..Banyakkan berdoa..moga kita sentiasa diberikan kekuatan & ketenangan...

November 12, 2012 at 1:32 PM

mungkin kita kenal luaran seseorg itu tetapi hati dia kita x akan dapat jangka :)

Anonymous
November 12, 2012 at 3:30 PM

Nama pun manusia. Klu tak menyibuk memang tak sah. Spesis macam ni memang tak ramai kwn. Oh teremo lak. Hehe. Sowi tuan tanah. Sdg berdepan dgn manusia busuk hati sekarang ni. Mmmmmmm.

November 12, 2012 at 3:54 PM

Nice sharing kak.! :)
betul, dia pakar motivasi yg terbaik laaa..
teringat pulak gaya Johan, haha

November 12, 2012 at 6:13 PM

tirah cpt melenting...tp melenting bersebab la...hihi

November 12, 2012 at 6:16 PM

menarik sgt entry ni, kak aina. sy mmg terkesan ngan apa yg kakak kata. lpas apa yg jadi, sy lebih hati2 jaga hubungan ngan orang lain, wlaupon orang itu baling taik kat saya. insyaAllah...sy akn slalu ingat apa yg kakak aina kata dlm entry nie :) very a good advices n motivate me to be a better person than before. thanks kakak :)

November 12, 2012 at 8:55 PM

tapi CP kalaw tak salah owg tuduh , memang melenting sangat , tapi kalaw salah CP diam ah , hehehe ~

November 12, 2012 at 9:06 PM

nice entri..bukan mudah untuk menilai seseorang..luaran selalunya tak mengambarkan dalam..jadi perlulah sentiasa berhati hati kan :)

November 12, 2012 at 9:14 PM

Kena betul2 sabar la...Kalau aku cepat melantun..Orang baling taik mmg aku berak kat muka dia..Hahaha...Actually betul lah, hijrah ke atas diri sendiri paling baik...Aku kena berhijrah supaya lebih bersabar..InsyaAllah..

November 13, 2012 at 12:52 AM

mish you tuu...huhu

Anonymous
November 13, 2012 at 10:55 PM

Good job... Very powerfull advice.

November 14, 2012 at 12:55 AM

waa... nice entry sis! suka sangat!!! thank you so much for sharing :) :)

November 14, 2012 at 8:00 AM

afzalsukasuki: ada betul nya.. sbb tu kena bljara kawal perasaan. (^^,)

November 14, 2012 at 8:01 AM

Cik Yaya: setuju dear.. Allah lebih mengetahui. =) sabar itu sebahagian dr iman.

November 14, 2012 at 8:02 AM

caliph shuriken: hehehe. betul! berkawan lah dgn mereka yg ikhlas. =)

November 14, 2012 at 8:03 AM

BlueiceButterfly: tq dear.. insyaALLAH. yups! things happen for a reason. =)

November 14, 2012 at 8:04 AM

Awana Suzanna: setuju dear~! =) mmg x blh nilai org dr luaran. kdg2 tgk muka polos dan suci. Tapi o mak ai perangai nauzubillah.

November 14, 2012 at 8:04 AM

Bluewendy: tq dear~! mish u too. =D hehehe

November 14, 2012 at 8:05 AM

ca'an : thanks dear.~! kaaan.. dato' mmg idola rmai org. =)

November 14, 2012 at 8:06 AM

LiLy @ MaMaQiStInA : yup kak. selagi blh sabar, kte sabar. =) insyaALLAH.

November 14, 2012 at 8:06 AM

Farah Andie : betul.. luaran nampak baik, dalaman belum tahu lagi. hehehe =)

November 14, 2012 at 8:07 AM

anon: hehe. sabar.. sabar. nama pun manusia. tamo emo2 k. Semoga kuat hadapi dugaan.

November 14, 2012 at 8:08 AM

Eiqa Almond : thanks dear~! kan2. hehhe. salute gle dgn Johan. =)

November 14, 2012 at 8:09 AM

tirahzairi: melenting bersebab blh terima lg yang.. heheh ^^

November 14, 2012 at 8:10 AM

TeTerBanG: welcome dearies.. it just my side of view. =) lbh berhati-hati ye lps ni. rambut sama hitam, tp hti org kte x nampak warnanya. ^^

November 14, 2012 at 8:11 AM

cweet pinky: eh terbalik.. hehehhe. xpe, lain org lain cara. =)

November 14, 2012 at 8:12 AM

puteri kasih: setuju sgt2~! luaran mmg x menggambarkan dalaman. perlu berhati-hati supaya x slh lgkah. =)

November 14, 2012 at 8:13 AM

Ku Syida: hahaha.. berak kat muka dia. mmg cara laa~! =) sama2 kite cuba berhijrah okay.. ^^

November 14, 2012 at 8:14 AM

♥ Nana BamBam ♥: hehehe mish u also dear~! =)

November 14, 2012 at 8:14 AM

anon: tq anon. :)

November 14, 2012 at 8:15 AM

Ratu Lissa: tq dear.. =) sharing is loving. hehehe

November 14, 2012 at 1:12 PM

Apa sekalipun kita kena sabar sebab setiap yang berlaku besar hikmah yang tersembunyi...

November 14, 2012 at 9:23 PM

nisa : betul tu. InsyaAllah cuba bersabar. Azam baru di tahun baru. :)

Post a Comment