Thursday, March 31, 2016

~Kebaikan Amalan Ber-Urut (Massage Therapy) ~

Assalammualaikum...


Hi Thursday! Okay semalam seharian hakak tak ada dekat office. Seharian di Marriot Putrajaya ada Engagement department and farewell bosses. Yela since penstukturan semula ni hidup semua kucar kacir. Huhuhu... Mentabah la O & G workers. Bukan PETRONAS sahaja yang terkesan dengan harga minyak dunia sekarang ni, bahkan semua company oil and gas sedang melalui saat saat sukar. (^_^) Take it positively.

Lately ni memang busy tak cukup tangan... banyak benda nak uruskan. Hakak da machiaam sotong. Bila kita letih, mula la penat badan, emosi tak stabil sebab tak cukup rehat. Huhuhu.. Salah satu cara aku menangani stress dengan Massage Therapy... seperti di bawah.. Haih tak boleh la hakak belanja gamba.. hakak azan dekat telinga sorang sorang nanti. Cukup la hakak pinjam gambar dari pakcik google. Hewhew..


For healthy and beauty 

Kita ni perempuan, memang kena la ber-urut untuk betul kan urat urat tegang bersimpul bagai. Macam kita yang keje dok bawah air-cond boleh masuk hangin badan. Dekat KL payah nak dapat tukang urut melayu. Yang ni pun hakak selalu massage dengan chinese. Tapi memang power la dah dua hari pun masih rasa kesan jari beliau.. huwaaa. Memang terasa segar yang amat lepas tu.. Nak buat kerja pun baru semangat. Sekali sekala apa salah nya manjakan dan belai diri sendiri. Kalau bukan kita yang jaga diri sendiri siapa lagi. yedok..? Meh iols share sikit antara kebaikan ber-urut ;

1) Melancarkan Peredaran Darah ;

Baru lah badan rasa fresh sebab aliran darah dah lancar... angin dalam badan dan bekurangan.. Amalkan minum air halia untuk kurang kan angin dalam badan. Lepas tu sistem pembuangan air kecil dan air besar pun lancar jadi tiada lah masalah sembelit...

2) Mencantikkan Kulit Tubuh dan Wajah ;

Urutan memerlukan minyak,biasanya mengguna kan minyak aromatheraphy. Minyak yang digunakan akan meresap jauh ke dalam liang liang roma kulit. Sifat minyak memudahkan pembukaan liang roma dan memudahkan proses penyingkiran sebarang kotoran  yang terperangkap dalam kulit

3) Menenangkan Perasaan dan Mengurangkan Tekanan

Walaupun penampilan menarik dan wajah cantik, if emosi terganggu tetap tak mampu di sorok. Betul takk..? Terapi urutan secara konsisten membantu menghilang kan tekanan fizikal dan mental.. Ditambah pulak dengan bau minyak aromatherapy.. Nikmat nya.

4) Membuang Toksik dan Melembutkan Kulit

Selain itu, urutan juga di yakini boleh detox. So, ia akan mengeluarkan toksik yang berkumpul di bawah permukaan kulit. Dan minyak aromatherapy yang di gunakan boleh menjadikan kulit sihat, tegang dan cantik.

Urut ni bukan orang dalam pantang je wajib buat.. Kita yang dari muda ni pun boleh start ber-urut. Makin meningkat usia, urat-urat dalam badan tak se-aktif masa muda. Apabila urat pasif perjalanann darah tidak lancar dan tenaga jugak tak sekuat dulu. Dengan amalam ber-urut seri kecantikan akan terpancar dan perjalanan darah berfungsi dengan betul.. Yang penting.. Ais kena pantang lepas urut ni.




Cukup dengan perkongsian hari ini. Sempat lah hakak buat pedicure sekali. Huhuhu...

Sekian, Thanks reading~! (^__^)



OhMissWhatEver__said : Good health and good sense are two of life's greatest blessing.(^_^)


47 comments

March 31, 2016 at 3:07 PM

bestnya kalau dpt berurut. tp yui geli..huahua

Anonymous
March 31, 2016 at 3:20 PM

Best nya dapat manja kan diri dekat spa.. hehehe. Betul tu siapa lagi nak manja kan diri sendiri kalau bukan kita.

March 31, 2016 at 3:57 PM

ringan badan bila lepas urut.. :)

March 31, 2016 at 8:36 PM

Tak pernah berurut. Huhu. Geli lah. Tak boleh rasanya, tapi teringin jugak nak merasa. Nak jugak merasa kelebihan berurut seperti di atas :))

April 1, 2016 at 9:13 AM

nuyui a.k.a miss YUI : Huhuhu... mula mula geli jugak. tp sbb lenguh badan tahan jela. Kjp je pastu okay =D

April 1, 2016 at 9:14 AM

Anonymous : kannn.. hihihi Da penat keje, ni la masa nak ber-spa n manja kan diri =)

April 1, 2016 at 9:14 AM

PeRdU cINta : Betul tu =) rasa segar!

April 1, 2016 at 9:15 AM

Siqah Hussin : hehehe... nnti boleh cuba. geli tu kejap je.. da kena tmpt sakit boleh menjerit tau. haha

Anonymous
April 1, 2016 at 10:05 AM

lps buat pedi rasa lembut dan bersih je kuku and tapak kaki.. betul tak kak?

April 1, 2016 at 10:45 AM

wah... kak aina berurut kat area mane ni?tu ar dengar gak lau cina urut ni mmg okay. cam nak try jee. hihi

April 1, 2016 at 12:42 PM

Amboi! memanjalan diri sesekali ye Aina
Boleh terlena-lena masa kena urut kan:)

April 1, 2016 at 1:11 PM

dah lama tak urut badan..huhu

April 1, 2016 at 2:43 PM

nadhie wueen : Area cheras dear... betul betul, before n after massage diorg serve kita teh herba. Sedap! =)

April 1, 2016 at 2:44 PM

Anonymous : Betullll! hehehe rasa lembut je tapak kaki. suka =)

April 1, 2016 at 2:45 PM

Kakzakie Purvit : aah kak... mmg boleh terlena.hehehe.. dapat berehat dgn tenang skit.

April 1, 2016 at 2:46 PM

Umie Yana : Hihiihi try la dear, mesti ringan lps tu badan nya =)

April 1, 2016 at 3:31 PM

syoknya ada org urut kaki ngan badan
bleh sampai tertidur

Anonymous
April 1, 2016 at 4:29 PM

setuju sangat.. kita kerja penat penat cari duit, apa salah nya manja kan diri sekali sekala. Hehe

April 1, 2016 at 5:13 PM

Memang syok, tapi ada certain tempat tu urutannya menyakitkan daripada melegakan.. huhu

April 1, 2016 at 5:48 PM

Suka berurut...bagus utk wanita sbnrnya..betulkan urat mana yg xbetul

April 1, 2016 at 5:48 PM

Suka berurut...bagus utk wanita sbnrnya..betulkan urat mana yg xbetul

April 1, 2016 at 6:40 PM

Assalamualaikum semua,

Aina, akak dari sehari ke sehari nak pergi massage tapi asyik tangguh.. Akak prefer Thai massage.. Lepas massage rasa relax & lapang fikiran, tidur pun nyenyak.. Betullah statement entry Aina ni.. ;-)

Bertabahlah dgn turun naik kerjaya ni.. Perkara biasa bkn saja industry O&G. Economy x stabil..

April 2, 2016 at 7:13 AM

Bestnya memanjakan diriiiii....tp mak jarang massage kecuali lepas beranak. Tengok...dah berbelas tahun mak tak massage betul betul tau. Sesekali suruh anak picit bahu adalah.... kalau lenguh sangat tu. Ingat nak cubalah memanjakan diri sesekali...

Tp sesetengah orang boleh jadi demam tau lepas massage ni Aina.

April 2, 2016 at 7:13 AM

Bestnya memanjakan diriiiii....tp mak jarang massage kecuali lepas beranak. Tengok...dah berbelas tahun mak tak massage betul betul tau. Sesekali suruh anak picit bahu adalah.... kalau lenguh sangat tu. Ingat nak cubalah memanjakan diri sesekali...

Tp sesetengah orang boleh jadi demam tau lepas massage ni Aina.

April 2, 2016 at 3:07 PM

Tak pernah cuba but I will in the future. Thanks for sharing !

April 3, 2016 at 1:39 PM

biasa lepas urut dan la 2-3 hari rasa mcm melayang2 je badan... hehe.. best kot tp ssh nk cari tkg urut yg best

April 3, 2016 at 3:52 PM

wah.. beshnyaa harga okay tak? =D

April 4, 2016 at 10:10 AM

memang badan kita ninperku diurut selalu..tp akk ni memang tak pernah berurut la kecuali waktu bersalin.Alhamdulillah la takda sakit badan n stress keterlaluan.geli la org massage.hahaha.

April 4, 2016 at 10:10 AM

yes, urut ni memang bagi kita relax.
aida amik pakej tau kat satu spa dekat dgn umah.
6 kali urut RM400.
selang 2-3 minggu.
thai massage. memang sakit. but memang ok lepas tu.
alhamdulillah :)
badan da tua, mesti mau kena manja skit.

April 4, 2016 at 10:16 AM

zaitie hasnan : btul tu sis.. Dapat rehat dengan tenang.. =)

April 4, 2016 at 10:16 AM

Anonymous : exactly. Yg ni nak like sejuta kali rasa nya. hehehe dari bazir buat benda tak berfaedah kan..?

April 4, 2016 at 10:18 AM

Oh not so Pro : Hahaha... betul. Tempat yg sakit bila urut mmg lagi sakit. sbb urat keras kata nyaa..

April 4, 2016 at 10:19 AM

Azlinda Azman : Kan sis! utk kurang kan urat tegang urat simpul.. angin dalam badan. =)

April 4, 2016 at 10:20 AM

LZ - The Blog Owner : Waalaikumsalam sis LZ.. best kan kak. Tido pun nyenyak, happy je bangun pg nnti. Hihi..Betul kak. Ekonomi roller coaster skrg ni. Tabah la..!

April 4, 2016 at 10:22 AM

hainom OKje : nasib baik mak ada anak anak (tukang urut peribadi) blh harapkan utk picit picit mak tau... hihi, sesekali kena cuba mak. Suri rumah ni 24 jam bekerja. aah ada sesetengah yg bdn tak tahan boleh demam. hihi =)

April 4, 2016 at 10:23 AM

Lya Amie : Jyeahh! Sila dear.. utk kecantikkan luaran n dalaman gitu.. hehe. Most welcome =)

April 4, 2016 at 10:24 AM

Husna Rahman : hah kaaannn.. kadang kadang ada yg urut kuat sgt. Nak cari tukang urut yg serasi pun pyh gak.

April 4, 2016 at 10:50 AM

nadhie wueen : Harga okay yunk.. Normal rm 138. tp ambik pakej murah skit.. dlm 10 kali, each session rm 68.. Lps tu nak bayar one shoot boleh. Nak bayar sikit sikit pun boleh =)

April 4, 2016 at 10:58 AM

Puan Kutu : Hahaha... PK ni lawak tau. Tp betul la PK, kdg kdg tak tahan jugak kena part geli. tp bila da badan lemau, sakit badan melebihi geli kita tahan je. hihi

April 4, 2016 at 11:03 AM

adianiez AIDA : murah kan bila ambik pakej... sangat relax. Hehehe aina pernah try thai massage. Tp tak tahan tau dia pusing pusing kepala kita. betul tu agak sakit..Dia tak pakai minyak kan. kena pakai pijama.. Hihihi

April 6, 2016 at 9:29 PM

bestnyaa kalau dapat urut

April 7, 2016 at 11:51 AM

azizah green line : best best.. rehat rehat kan bdn bg darah lancar =)

April 8, 2016 at 10:35 AM

Mmg best berurut..kak atie pon suka..sebln sekali mmg biasa kak tie g berurut

April 8, 2016 at 11:45 AM

♥♥azatiesayang ♥♥ : Best kan kak... muscle relax je. tdo pun lena =)

April 11, 2016 at 2:25 PM

Akak ni penggeli orangnya, Aina. Kalau disentuh-sentuh, meremang bulu roma. Ahah, gitu... ^_^

Bila ek last akak pi berurut? Masa lepas bersalin anak akak yang kecil tu kot which means... dah hampir 5 tahun lalu, dik!

April 12, 2016 at 8:21 AM

Mummydearie : Waaaaa lama nya kak! aina mula mula mmg geli kak. skali kena tmpt sakit hameeek,.. kluaq sore jantannnn nyah. huhu =P

Post a Comment