Friday, March 18, 2016

~ Mencari Rumah dan Bilik Sewa di Hidup.my ~

Assalammualaikum....


Salam Jumaat readers..! (^^,) Bercerita tentang rumah sewa ni, pengalaman pertama bermula masa aku final sem degree. Aku bernasib baik sebab ada cousin area KL. Start intern sampai sekarang aku masih di cheras, menyewa dengan cousin aku ni kejap je lepas tu aku pindah rumah lain. Sebab owner dia nak duduk balik. (^__^) Engkorang tau tak bukan mudah nak cari rumah sewa lagi lagi Hot spot area yang ada kemudahan pengangkutan awam atau LRT. Mostly mahal dan cepat penuh. Hewhew. Okay, buat mereka yang akan melangkah ke alam pekerjaan, alam perkahwin dan sebagainya... Meh sini sis tolong bagi jalan untuk cari rumah ataupun bilik sewa. Selain facebook, Mudah.my dan ibilik.my uols jugak boleh layari portal Hidup.my . 


Front page Hidup.my

Tujuan laman web ini di tubuhkan adalah untuk membantu lebih ramai pengguna untuk mencari bilik atau rumah sewa khususnya di Lembah Klang. Luar Lembah Klang pun ado. Web ni memang fokus untuk rumah sewa tak ada campur urusan beli handphone, kereta, stroller dan sebagai nya. Take note okaaayyy !

Hidup.my tak pernah dengar pun.? Kenapa Hidup.my.? Website ni baru sahaja di lancarkan pada Oktober 2015. Tiada iklan macam Qu puteh. So, we try to spread the good thing by word of mouth. War war kan benda yang baik untuk kesenangan sejagat. Gituu... Since, aku rasa kepayahan nya mencari rumah within my budget i will try my best to spread this info. Semoga ia bermanfaat buat yang memerlukan.  (^__^)


Pilih mengikut kemampuan.. Price range maksimum Rm 2000

Btw, Hidup.my ni menggunakan konsep mobile friendly jadi pengguna tak perlu download sebarang aplikasi. Buat berat handphone kalau kena men download ni uols. Sangat  mudah kan...? Paling istimewa boleh cari housemate. Klik link ni sahaja http://hidup.my/search-people/ Lepas tu cari la mengikut tempat yang korang fokus. Harga maksimum Rm 2000, pilih ikut kemampuan.. Toksah membazir sewa rumah mahal mahal okay... Duit boleh simpan buat benda lain. (^^,) Daripada ang menyewa mahal mahal ada faedah kumpul duit beli rumah untuk hari tua.  Yedok..?



Boleh follow step di atas.... very user friendly. Tak perlu susah payah atau pening pening nak cari rumah atau bilik sewa lagi. Pakai jari pun boleh dengan Hidup.my Nak tengok feedback pengguna Hidup.my ni sila tanya uncle Google. (^^,)


Sekian, Thanks reading~!


OhMissWhatEver__said :  Mujur aku da pindah rumah... Sedar tak sedar da sebulan duduk rumah baru. Ohh cepat nya masa berlalu... (^__^)






25 comments

March 18, 2016 at 3:13 PM

yui baru tau pls laman web ni..huhu

March 18, 2016 at 3:49 PM

kita pon ada dapat email pasal hidup.my nie . . sekarang nie dieorang tengah buat review pasal website nie . .

March 18, 2016 at 4:03 PM

Memang user-friendly website nih. Dah try usya2 jgk. Hihi :)

March 18, 2016 at 10:19 PM

lepas ni mudah la kalau nak cari rumah sewa. hehehe

March 19, 2016 at 8:34 AM

Bagus ada website macam ni.. thanks you for sharing ;)

March 19, 2016 at 3:30 PM

ohh baru tahu juga pasal hidup.my ni..baguslah at least memudahkan kedua2 belah pihak penyewa dan pemberi sewa..

March 21, 2016 at 11:46 AM

yui sggh isnin..

March 21, 2016 at 6:43 PM

baru tahu pasal hidup my ni

March 22, 2016 at 10:29 AM

nuyui a.k.a miss YUI : sama la kitaa! haha... biasa usha mudah n ibilik je.

March 22, 2016 at 10:30 AM

Junn Ha Raa : betul tu dear.. =)

March 22, 2016 at 10:31 AM

Ana Fatihah : kann ana. senang nak guna. Hehe aina tgh nak iklan rumah sewa dlm ni jugak. =)

March 22, 2016 at 10:31 AM

Vanilla Maple : yesss setuju! hehehe.. skop meluas skit.. tak terhad dgn mudah n ibilik semata.

March 22, 2016 at 10:32 AM

Azwar Syuhada : welcome dear..! sharing is caring. hehe =)

March 22, 2016 at 10:32 AM

Puan Kutu : betul tu PK. memudahkan kedua belah pihak.. =)

March 22, 2016 at 10:33 AM

nuyui a.k.a miss YUI : thank you yui.. hehe smalam MC. Sakit kepala teruk. Faktor cuaca..huhu

March 22, 2016 at 10:34 AM

azizah green line : website ni baru lagi jijah.. aina pun bru je usha usah hihi =)

Anonymous
March 22, 2016 at 11:38 AM

thanks for the info..

March 22, 2016 at 3:36 PM

Anonymous : welcome =)

March 22, 2016 at 4:19 PM

Zaman mak dulu mana ada website macam tu Aina. Nak cari rumah sewa pegilah tengok iklan kat Seven Eleven hihi....sian ek

March 22, 2016 at 4:52 PM

Zaman mak dulu mana ada website macam tu Aina. Nak cari rumah sewa pegilah tengok iklan kat Seven Eleven hihi....sian ek

March 23, 2016 at 10:54 AM

hainom OKje : hihihi tu la mak.. zaman da berubah ni. Makin moden hujung cri pun boleh cri rmh sewa =D

March 24, 2016 at 11:33 AM

Tq for the info
Mmg sukar,mahal plk tk pyh nk ceritalh...tercekik di btnya

March 24, 2016 at 12:27 PM

Kayu Manis: kan kaaakk stghesss hehehe sharing is caring kak. =D

March 24, 2016 at 7:48 PM

Menarik nie ... Senang nak cari umah sewa , dihujung jari je :)

March 25, 2016 at 9:25 AM

nadiah izzaty: betul tu dear... sgt mudah skrg ni. =) klu dlu pening fikir nak carik rumah. Hehehe

Post a Comment