Tuesday, April 26, 2016

~ Penangan Harum Manis ~

Assalammualaikum....


Selamat pagi..! Harum bau nya.. Manis rasa nya. Apakah ia..? 

Sejak 2 tiga menjak bukan main meriah news feed iols dengan gambar Harum Manis. Sebut je Harum Manis, terbayang nun jauh utara tanah air kita.. negeri Perlis. Harum Manis sejenis mangga atau mempelam yang subur di negeri utara tanah air sehingga menimbulkan keghairahan sesiapa sahaja untuk membeli.. termasuk la AKU.! Huaaarghh.. Ini lah dia nama nya Harum Manis.! Femes nokss dengan bau dia.. rasa dia ngancam merecikk bak ang. Huhuhu.... 

Sumber google. Hakak tak sampai hati nak tepek gambar hakak ngap harum manis semalam. =P

Mangga ni memang peberet orang ramai, especially ibu ibu mengandung..kan?  Huhuhu. Aku yang mengandung lemak ni pun boleh ikut mengidam hish... (^_^). Last week bos aku balik utara, rezeki aku dapat jugak merasa Harum Manis. Harga nya pun boleh tahan wei. Bukan macam mangga biasa. Harga sekilo Rm 32 dapat la dalam 3 biji besaq penumbuk aku... Okay la kan..? 

Harum Manis ni memang ada dekat Perlis sahaja nak..... Pastu isi dia walaupun kuning dull tetap manis, kalau kuning pekat oren lagi la manis. Huhuhu. Lagi satu ada musim berbuah.... lebih kurang hujung April, awal Mei - Jun. Ada je yang cuba nak tanam luar dari Perlis. Tapi malang nya tak jadi dari segi rasa tak sama, tak manis dan sebagainya. Mungkin faktor iklim yang mempengaruhi sebab Perlis ni ber iklim Monsun Tropika. (^^,) Okay cukup la untuk cerita hari ni, semalam tak larat nak menaip sangat. Hehehe... Bagi yang tak pernah rasa Harum Manis, cubalah sekali pasti nak lagi. =P 

Sekian.. Thanks reading.! 



OhMissWhatEver__said : Alhamdulillah bersyukur lah dengan rezeki kita, moga Allah permudahkan semua nya. Nikmat apa lagi yang aku mahu dusta kan.? 




52 comments

April 26, 2016 at 10:55 AM

harum manis ni buahnya kecil saja tapi amat manis rasanya...harganya mahal amat.

April 26, 2016 at 10:56 AM

Sebab dah cubalah PC nak lagi...adus....hehe...

April 26, 2016 at 11:06 AM

Alhamdulillah boss beli, dapatla merasa dalam cuaca panas begini, sedap.

April 26, 2016 at 12:30 PM

Tak lama lagi akan sampailah JB harap-harapnya
Teringin juga nak rasa utk musim kali ini.

Anonymous
April 26, 2016 at 12:43 PM

aiseh... masuk blog sis ni selalu salah time la. Mesti gambar makanan yg terhidang... huhuhu!

April 26, 2016 at 1:17 PM

Nadia pun pernah try ... Sedap sngat , tapi rasa pun masa tue budak office bawak .. Tapi semaam di office ada buat potluck , satu team berckp pasal harum manie ... Nak dptkan jauh kan dan harga nya pun tinggi ... Tapi rasa dia mengancam =)

April 26, 2016 at 1:17 PM

Mak pun suka Mangga Aina walaupun mcm org mengandung haha....
Tapi jarang sangat beli....
Tulah nama Harum Manis ni mmg pemes kan

April 26, 2016 at 1:46 PM

Sedapnyaaa! Jauhnya nak ke Perlis sana nak membeli. Siqah teringin juga nak rasa ni. Sekarang, makan mangga kat area sini je nampaknya. Hii

April 26, 2016 at 2:25 PM

mangga harum manis? :)

April 26, 2016 at 3:11 PM

Laa... tak jadi MC ke hari ni? Penat pindah rumah ke apa ni, dik?

Harum Manis siapalah tak suka. Kalaulah harganya boleh dikurangkan, hari-hari akak bantai ngap sebiji seorang tau.

Katanya tahun ni pengeluarannya sedikit menyusut sebab iklim Monsun Tropika kat Perlis nun dah tak berapa nak tropika sangatkan @_@

April 26, 2016 at 9:31 PM

Wah!. Sedapnya. Nasib baik kat Aussie ni ada jual mangga walaupun bukan harum manis..tp harum masam..hihi.

April 27, 2016 at 8:57 AM

yui plak terliur tgk..huhu

April 27, 2016 at 10:41 AM

mahal katanya ya, dan dengar2 pun sedap. saya penggemar mangga

April 27, 2016 at 4:06 PM

memang sedapp.. ritu ada dak opis belanja mangga ni jugak dia tanam dekat kampung. hihi

April 27, 2016 at 4:18 PM

harum manis mmg sedap...tapi susah nak dapat sekarang ni...mahal pulak tu..huhu...

April 28, 2016 at 1:09 AM

alamak. mengidam pulak dah malam2 ni. my fav fruit ni^^

April 28, 2016 at 11:44 AM

Ehh ye ke yg original harum manis kot kt perlis saja.Kt belakang opis akak ni ada spesis mangga harum manis juga.memang sedap..manis n lemak..ni yg adik beradik harum manis dh sedap..klu yg ori from perlis tu msti meletop

April 28, 2016 at 4:14 PM

this one is my mom's feveret..tiap kali balik sarawak mesti dia angkut buah ni at least sebijik...
I prefer the old school mango tho :D

April 29, 2016 at 12:45 AM

wahh harum manis.. dulu masa baru balik langkawi singgah gak makan kt harum manis ni, ya ampunn mmng sedap sangat! manis je mangga dia. tapi mahal sgt harga sekilo, haha

April 29, 2016 at 8:21 AM

Harum Manis mahal antara sebabnya mungkin wujudnya bermusim.

Sewaktu Mrs. A training baru-baru ini, Prof. yg bagi talked kata (dia orang perlis) tempat yang mereka tanam Harum Manis itu berpagar rapi ada jugak yang dipagar elektrik sebab ramai pencuri Harum Manis.

April 29, 2016 at 8:45 AM

meleleleh ni.. hantor sket...

May 3, 2016 at 7:40 AM

x pernah merasa lg... skarang mmg musim dia kan..

May 4, 2016 at 10:51 AM

oiii babe! berani2 nyeeeeeeee post pasal harum manis nie.. cium kang! aku tak dpt lg nie buah nie.. haha

May 4, 2016 at 1:29 PM

paridah : betul kak. buah kecik je.. harga blh tahan kan..

May 4, 2016 at 1:30 PM

PeRdU cINta : kannn PC! aduii manis dia tu.. x tahan =D

May 4, 2016 at 1:30 PM

babYpose : betul! alhamdulillah.. merasa jgk. hehehe pastu simpan dlm peti sjuk.. nikmat. =)

May 4, 2016 at 1:31 PM

Kakzakie Purvit : Insyaallah sampai tu kak.. Hehehe.

May 4, 2016 at 1:31 PM

Anonymous : ahaha kann sis pun rasa blog sis ni mcm byk cte makan =P keke

May 4, 2016 at 1:38 PM

nadiah izzaty : betul tu dear... nak dpt nun perlis tu. harga pulak bkn calang calang. nsb baik setahun sekali je berbuah hehe

May 4, 2016 at 1:41 PM

hainom OKje : kan mak kan.. aina pun.. xdpt harum manis xpe makk asal kan mangga. hihihi pun sedap baka baka dia. jarang dpt mangga x sedap kan mak..

May 4, 2016 at 1:42 PM

Siqah Hussin : hihi mangga lain pn sdap dear.. mmg spesies sedap la kan buah ni..

May 4, 2016 at 1:42 PM

Bloggerpedia ID : yup! =) hihih

May 4, 2016 at 1:43 PM

Mummydearie ; tak kak! huhuh kita AL trus 2 mggu.. kann huii klu ada pokok belakang rumah mmg habis di kejekan. hihih btul tu cuaca perlis pun da x bpe nak monsun. hihi

May 4, 2016 at 1:44 PM

Miss Mirror a.k.a Sam :hahaha harum masam ye...=P

May 4, 2016 at 1:45 PM

nuyui a.k.a miss YUI : Sabaq yuii hehehe

May 4, 2016 at 1:45 PM

Raihanah Ahmad : blh tahan kak.. harga kena dgn rasa dia.. hehe =)

May 4, 2016 at 1:46 PM

nadhie wueen : huaaa best kan! klu dpt sepokok tanam dkt rmh pn jadi la =)

May 4, 2016 at 1:46 PM

wahida : betul betul. Limited.. =)

May 4, 2016 at 1:47 PM

Vanilla Maple : Sama! hi-5 sikit.. hehehe..namo mengidam memalam dear.. payah nk crik. esk blh cri hehe

May 4, 2016 at 1:48 PM

Puan Kutu : waaaa sedap nya belakang office ada pokok mangga! huhu klu xdpt harum manis ori, yg sedap lemak berkrim rasa nya pn da ok sgt tu kaaaaaakkk. =)..

May 4, 2016 at 1:49 PM

miss fifi : kannn... sebijik pn ckup buat rasa.. tak terliur kan. hihi

May 4, 2016 at 2:01 PM

Mazni Munawar :kann betul tu. nasb baik berbuah setahun sekali.. hihihi.. manis dia lain macam!

May 4, 2016 at 2:02 PM

Mrs. A : betul tu Mrs.A... lagi satu harga dia mahal. wah sampaii makanan pun nak curi.. dasat kan penangan dia. hehe

May 4, 2016 at 2:03 PM

zulhilmitempoyak : nak hntr gone? pos ka.. haha habis da bro

May 4, 2016 at 2:03 PM

LYAfrina : btul tu sis.. tgh musim =) xpe ada kesempatan nnti cuba la

May 4, 2016 at 2:04 PM

E'in : Ahahahah... larikKK! sian baby... =D

May 5, 2016 at 9:14 PM

malas nak beli sebab kos postage je mcm dh blh beli lagi sekilo. kihkihkih

May 9, 2016 at 9:28 AM

Kira Sakura : kaannn kalau jauh jauh ni makan mangga biasa je. Hihihi kalau ada yg ke perlis blh la kirim. =)

May 11, 2016 at 12:56 PM

ooo..kat perlis saja ye..tp mahalnye...huhu

May 12, 2016 at 12:00 PM

Yana Libra : aah sis.. dkt peghlis sana. hehehe mahal harga nya.. berbuah pn ada musim.

May 12, 2016 at 1:28 PM

fuhh tadi masuk pantry pun bau mangga. kat tepi tepi jalan pun ramai orang jual mangga. tapi tu lah tak sama dengan si harum manis ni. huwaaa T_T.

May 16, 2016 at 4:33 PM

Mommy Cici :kannn lain harum manis ni... hehehe.

Post a Comment