Wednesday, June 15, 2011

~Cake BatiK~

Assalammualaikum....

heLLo...hari ni terasa nak makan kek. ^_^.  X kesah la kek ape. So, i decide buat kek yang paling simple aje..iaitu kek Batik. Mesti ramai yang tau resipi kek batik ni kan. Sementara cuti panjang ni, i amek la kesempatan untuk melengkapkan diri dengan ilmu di dapur. Belajar tinggi-tinggi tapi x tau masak, sumpah laki carik lain...err, mintak ampun la. Mintak selisih. Kata-kata my aunty yang sangat digeruni. That was true.. aku pun tak pro sangat. X reti sebab tu la belajar. yewdak??


Memang simple. Sebab, kek ni tak perlu di bakar. X perlu di kukus. Yang di perlukan adalah masukkan nya ke dalam peti ais.. After few hour, agak-agak da keras sikit....da boleh makan. Bahan-bahan yang diperlukan :

  • 1 cawan kacang tanah (kisar kasar)
  • 1/2 tin susu pekat
  • Koko secukup rasa
  • 2 biji telur di pukul
  • 1 cawan Milo
  • 1 tin planta kecil
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 2 cawan Nestum
  • Biskut Marrie

Lepas tu... panas kan kuali, masukkan bahan-bahan di atas. Tunggu sehingga pekat, dan akhir sekali masukkan biskut marrie...mudahkan?? ^_^ Kemudian, pindahkan kedalam bekas. My mum kata, biarkan sampai kek sejuk sekejap than baru masukkan dalam peti ais. That's all...


OhMissWhatEver__said : Selamat mencuba. ^_^ ...Zaihan, ni resipi kek batik. Nanti cuba tau! aku tau kau suka kek batik...huhuhu...

4 comments

June 15, 2011 at 2:30 AM

wahaaa! cm twu2 je...hehe...tp mlas nk wt...ape kte k0 wt pastu bg aku mkn...

June 15, 2011 at 2:39 AM

hahaha... sengal! boleh saja. Mai datang rumah. ^_^ huhuhu..

June 15, 2011 at 3:32 PM

0k,ptg2 t aku dtg...haha...

June 15, 2011 at 10:38 PM

hahaha...kita kan jiran! mana kau ni. cake da nak habis.. muahaa..

Post a Comment