Thursday, August 18, 2011

~Ni so-sial ke sosial..?~

Assalammualaikum....

Selamat malam readers and viewers. mungkin agak lambat, tapi aiNa nak ucap juga..salam nuzul al-quran. Maklumlah, 'beruk' band aiNa kene sumpah jadi siput sedut itu yang buatkan segala urusan tergendala..Nak update blog, nak blogwalking pun payah.. sob..sob..sob.Okay2, itu bukan isu nya..

Baru-baru ni, i pergi komtar. Saja jalan-jalan di samping shopping untuk raya..ok takde hal la kan, orang lain pun shopping juga. Yang jadi hal nya bila tengah aku belek-belek handbag, tiba-tiba terdengar pulak suara lebih kurang cenggini bercakap...

Bee, u kat mana ni.. i dekat sini da lama tunggu tau. U janji nak amek i pukul berapa? Sekarang pukul berapa. Da la pagi-pagi lagi i da blah dari rumah tu. Kalau parents i jumpa, memang masak i kene bantai....Ni bukan first time i lari kan. Bee pick up me as soon as possible pliss.. 

Kaku kejap tangan mak neng yang ligat belek handbag. Sempat juga la intai-intai tuan empunya badan yang masih bercakap dengan phone melekat di telinga. Dari firasat dan penilaian aku, gaya nya masih bersekolah lagi. Dengan beg selimpang, dengan sneakers, dengan cermin mata besar ala-ala paris hilton, ditambah lagi dengan pakaian yang tak cukup kain.. rock habis budak ni~! adoi, maksiat mata, maksiat telinga di bulan puasa...korang fikir ape ea kalau dengar apa yang aku dengar..??

Tak sanggup nak stay lama kat situ i pun angkat kaki.. sambil otak ligat berfikir. Mencari jawapan yang tak pasti.. boleh tak aku kelas kan ini sebagai masalah sosial.? Kalau kau nak keluar shopping, ade ke bawak beg selimpang besar ala-ala sumbat anak gajah pun muat.. Pastu pagi-pagi buta da keluar without parents permission... i'm weird + curious.~! 


Alorh, suwit nya flower girl nih...~! gambar hanya sekadar hiasan. i mintak dekat pakcik google.. Sekadar berkongsi cerita dan pengalaman. Setiap orang ada impression masing-masing. So, pandangan u all macam mana pulak..?

OhMissWhatEver__said : Lari rumah dan kawen lari......erm, sama tapi tak serupa.~! (^^,). kpd runners, insaflah..mintak maaf banyak-banyak dekat parents selagi mereka masih ada..


28 comments

August 18, 2011 at 1:05 AM

budak-budak zaman sekarang advance...so sialllll....hihi...muni nk klua skrg pon still under parents permission lg

August 18, 2011 at 1:19 AM

yup,advance kan.! pakaian diorang makin lama makin tak cukup kain. Daring sangat. Bulan puasa tutup-tutup la sikit. =)

Anonymous
August 18, 2011 at 1:41 AM

lari rumah dan kawen lari..yang sama nya ialah perbuatan tu salah. :D

August 18, 2011 at 5:37 AM

memang la salah...^_^. tapi kenapa kene lari..? da mcm jd pelarian pulak..hehehe..

August 18, 2011 at 6:59 AM

komtar..hehe..medan selera die kotor..jgn mkn ctu..hehe..tp 3 thun lps la..rindu arh kt penang...ye mslh sosial la tu..rindu nk dgr org penang ckp..

August 18, 2011 at 7:03 AM

huhu..agak so sial... lari dari rumah..mcm la ada tmpat yg lg besz dari rumah =p=p=p

August 18, 2011 at 7:20 AM

budak2 skrg xpikir pjg, masing2 nk cepat besar supaya bebas dr keluarga..padahal xsedar diri tu kcik lg hehehe..yg dah besar ni pun nak jadi kcik balik kalau boleh sbb nak main mercun mlm raya nnt heheheheh

August 18, 2011 at 8:00 AM

nice~~

August 18, 2011 at 8:14 AM

malaysia yang aman ni pon banyak pelarian ek...cian parent mencari nanti kang..

August 18, 2011 at 8:24 AM

buat malu orang pempuan je budak tu, adoiii
mintak2 kita dijauhkan dari sikap macam tu

August 18, 2011 at 10:43 AM

mgkin dia dah cukup umur??ke baka katik?haha

#lari dari umah baru betul2 gejala sosial.cara pemakaian bukan masalah sosial :) itu trend pemakaian

August 18, 2011 at 12:56 PM

SYARIFF HAIKAL : memang kotor~! Huhu..aiNa tak pernah makan kat komtar. (^__^) nak makan pergi perangin mall. rindu org penang ckp..? hihi..aiNa penang celup! =p

yui92 : betul3..!! home sweet home. (^^,). rumah paling best kot. hehee

August 18, 2011 at 1:08 PM

iMBobo : erm tu la, da rasa diri besar sgt. pd hal baru setahun jaung.hehehe..tp betul lah,, rasa mcm nak kembali ke zaman kanak2 dulu. best kan? boleh dapat duit raya banyak.($_$).

zainul zaki : thank you..!

Mr.B[e]ave[R] : betul tu, kita kene bersyukur sebab negara kita aman n makmur..ksian dekat parents yang menangis pk kan anak hilang. macm kwen dgn jejaka lombok.

August 18, 2011 at 1:13 PM

Miz Novexx : mintak di jauhkan...amin. selagi kita berada pd jalan yang betul, insyaallah betul lah hidup kita..=)

Aku Afzal : hahaha, baka katik tu tak tahan..! yup, lari dari rumah memang gejala sosial..pakaian itu trend.

August 18, 2011 at 6:46 PM

kesian dpat anak cmtu,huhu

August 18, 2011 at 7:18 PM

Bee itu tebuan.. Maka haram dating dgn tebuan.. Eh.. Nk lari tngu bulan tak pose buleh? Hapeke gile? Takan nk kawen bulan pose.. Atau mgkin mreke pk kawen bulan pose adlh jimat.. Adakah mereka seakan iut heran? Eh eh eh budak jaman skrg...

August 18, 2011 at 9:51 PM

amir aizat : sedih mak ayah diorang.. kesian dekat budak tu, muda lagi da tersilap langkah.

Liyana Zahim : hehehe... agak gile la bulan puasa lari rumah.~! kawen bulan puasa jimat ke kak..? jimat kot kalau kawen koboi..

August 19, 2011 at 12:38 AM

aina : Kompem cun awek tu kan ? gaya ala2 paris hiltonje..

August 19, 2011 at 7:05 AM

uii..cun~! siuz, lagi cun dari paris hilton. (^__^)

August 19, 2011 at 11:24 AM

masalah lari dr umah...
keluaq dr umah tnpa permission ibu bapa...
mmg msalah serius...
ada byk sbb trjadinya bnda2 cam gini...

maybe kat umah...ibu bapa ada masalah rumah tngga yg ganggu khidupan n jiwa seseorang tue...
so...nak tenangkan hdop dya...
dya pun lari laa dr umah...
jalan sna sni ngan pakwe yg knonnya dpat mmahami segala masalah dya...
kalu dpt pakwe yg baik...
bley gagah..ggah laaa...
kalu dak...
lagi hancus jwbnya...

n kkdg anak2 remaja sekarang dah x hormat mak bapak...
kata mak bapak x sporting laa..
kolot laa...
dunia akhir zaman nie...
mmg kbnyakan anak2 dh x tau nak respect their parents..
how sad on this situation...

apa2 pun...
sy ckp nie pringatan tuk suma..
tuk dri sy gak...
tak trlambat tuk kita suma nak brubah ke arah yg positif...

August 19, 2011 at 11:51 AM

ok2 =.=

August 19, 2011 at 1:23 PM

Irsyad Syah : segelintir remaja yang tak hormat ibu bapa, kerana kekurangan kasih syg dan cari kebebasan di luar sana....kesibukan ibu bapa bekerja sampai mengabaikan anak2 antara faktor yang perlu di ambil kira. so, ibu bapa perlu mainkan peranan dan bijak membahagikan masa dan kasih syg untuk anak mereka.

zainul zaki : (^_____^)...

August 20, 2011 at 1:41 AM

kadang-kadang xpaham dengan budak sekolah zaman skang nie...=.=" peragai makin teruk menjadi2...padahal SPM pun xlepas lagi...heeehhh~

August 20, 2011 at 5:26 AM

tu la, yang paling sedey spm pun tak lepas lagi. Bawah umur da terjebak dgn kes2 sosial..>_<

August 21, 2011 at 1:58 PM

n satu lg...
kbnyakan ibu bapa trpaksa sibuk ngan kerja sbb kuasa hdop n kuasa beli pd zaman laa nie semakin tinggi...
soo..ibu bapa terpaksa kerja lebih waktu sbb nak siapkan dwit utk kprluan anak2...

August 21, 2011 at 3:01 PM

yup..yg tu sy faham. kos sara hidup semakin meningkat. Memaksa ibu bapa bekerja keras untuk memenuhi keperluan da permintaan anak2..

so, sbg anak perlu lah faham keadaan ibu bapa yang membanting tulang untk memberi kehidupan yg terbaik dan selesa. jgn tambahkan beban yang tersedia ada..

belajar elok2 dan kerja..untuk membalas jasa kedua org tua..mereka tak minta banyak dr kita..cukup la kita jadi insan yang berguna...

August 23, 2011 at 2:14 PM

yuppp....
yg kak aina ckp nie...
sy stuju sgt...
stuju..
thumbs up..
:)

August 23, 2011 at 4:01 PM

opinion sja dear...(^_^). bdw, thank you.

Post a Comment