Wednesday, August 24, 2011

~Soalan cePumas...Cepu gangsa~

Assalammualaikum....

Selamat malam semua~! Tinggal seminggu lagi nak menyambut hari raya. Masing-masing nampak excited. Yela, ada yang dok pasang langsir, kemas rumah..alih perabot dan lain-lain.. Okay la..ni nak tanya,  pernah tak  u all berdepan dengan soalan-soalan cepumas, cepu perak atau cepu gangsa.? Pernah tak..? Kalau pernah, we are in the same boat. (^^,) 

Bila da berkumpul ramai-ramai mula la rancak berborak. Tak kira event ape, ade je soalan-soalan yang nak tampar gendang telinga orang. Soalan  mengalahkan mami jarum. Bila ada kenduri kendara atau hari raya, masing-masing sibuk dekat dapur. Satu dapur tu memang riuh. Buat kerja sambil mulut berjalan.. Let say, tengah kau potong bawang..tiba-tiba peha kau kene lepuk....

" Hah, ni bila nak kawen..umur da nak masuk 23 tahun,tak de calon lagi ke...Ingat kita makin tua makin tak laku naaaaa.. Kamu bukan muda lagi, mak kamu umur macam ni da lahir kan kamu..."

Okay, sapa pernah kena soalan laser macam ni.? Isu ni kan tak lapuk dek hujan panas. Sentiasa  evergreen. Ni isu bila single mingle... kalau aku kene macam ni, jawapan standard yang aku bagi.. 

"Buat masa ni kawan-kawan je dulu. Tak fikir lagi bab-bab ni...Insyaallah sampai jodoh kawen laaa.." 

Mesti u all rasa sesak nafas kan..! Agak-agak kalau tengah minum mau tersekat air dekat halkum *sejak bila kau ada halkum labuu*....Bila da kawen, timbul soalan cepumas cepu gangsa berbentuk macam ni.....

"Bila nak ada 'isi'..kawen da nak dekat 7 tahun. Pergi  la check dekat hospital..Tengok Kak Lang kau tu, anak dia boleh buat satu team bola sepak...kau bila lagi..?"

Soalan-soalan macam ini boleh buat orang menangis...boleh down kan orang..boleh buat kan si empunya badan rasa rendah diri. Sebelum berkata-kata, fikir 4 5 step ahead. Jangan da cakap, baru sedar yang u hurt somebody else. Kan..? Kadang-kadang kita kene letakkan diri kita dekat tempat orang lain. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Bercakap tentang rezeki, jodoh pertemuan, ajal dan maut semuanya kuasa Allah. Kita berusaha, berdoa dan tawakal... Manusia hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan..~! 


OhMissWhatEver__said : Kepada yang berdepan dengan situasi macam ni, semoga u all tabah menghadapi dugaan hidup...~! Setiap orang ada rezeki masing-masing..(^^,)

16 comments

August 24, 2011 at 1:43 AM

sangat menyampah ye bila soal ini dibangkitkan...=.=" tahun nie dah la 1st time mendapat title "single" nie...heh...rase nak lari pas marathon 10 pusingan tnpa peduli org len...

August 24, 2011 at 1:55 AM

hahaha... tau takpe, annoying gile. ckp tu tapis2 sikit. eh ika, single itu hot tau.~! (^_^)

Anonymous
August 24, 2011 at 2:38 AM

sedey..selalu kene tanya tentang anak lps tu d'banding kan dgn adik beradik lain..kawen da dua tahun.!_!

August 24, 2011 at 5:30 AM

cik anon, semoga tabah menghadapi dugaan dr allah.. belum ada rezeki lagi. Insyaallah, rezeki tu ada..cuma kita tak tahu lambat atau cepat. Be strong~! =)

August 24, 2011 at 5:46 AM

jodoh pertemuan di tangan tuhan..

August 24, 2011 at 5:52 AM

Len x tnye mkck tu.. Anak mkck da kawen? Da ade calon? Sibuk je.. Hahahaha~

August 24, 2011 at 6:11 AM

Mohd Izzar : yup~! setuju sangat...kita hanya mampu merancang. =)

Liyana Zahim : kan kak kan..? huhuhu. nak tanya, cuba tanya soalan yang kreatif sikit..jgn la aju soalan sensitip..~! =P

August 24, 2011 at 10:50 AM

sape nk kwen ngn aku angkat kaki cpt..ahahha

August 24, 2011 at 11:13 AM

tapi sangat sakit ati bila org yg kita tak rapat tanya perasaan dpt adik ipar..geram btl!adk akk tu baya awk..huhu..kita tak bleh halang jika jodohnya sampai dulu..mmg betul rezeki masing2

August 24, 2011 at 12:21 PM

soalan yang sama saya dapat tiap kali berjumpa sedara mara :) hehe

August 24, 2011 at 1:03 PM

sifu im : kahkahkah...angkat kaki karang ada yang kene 'kaki' pulak.. =P

Brilliant Marjan :ye~! sgt sakit hati. Boleh ckp tak..~> sibuk aje org tu lah.! hehehe..baya saya da kwen, alhamdulillah. Jdoh dan rezeki masing2 kan kak. =)

August 24, 2011 at 1:04 PM

afzalsukasuki : bhahahaha..kita serupa~! huhu. Tp awak memang da patut kene kawen. Sy ni muda lagi da kene ngadap soalan cepu2 ni. Mencik tau~! keh3...=)

August 24, 2011 at 2:46 PM

klu eyda kn..msti eyda ckp..''xde calon r mkck...ank mkcn pn ensem gk..pe kte..mkck msuk meminang eyda je..'',,,msti mkck 2 terkelu kn..hehehe

August 24, 2011 at 3:00 PM

kahkahkah...betul3. Apa kata sy jadi menantu makcik. okeh juga tu idea eyda.muehehehe..=)

August 25, 2011 at 8:15 AM

kak bui tak pernah kena soklan mcm ni sbb kak bui umo 23 dh kawen..hahaha..tp sentap bila org dok tanya bila nk dpt anak,sebab lepas 5 thun kawen baru kak bui dpt baby..huhu

August 25, 2011 at 12:25 PM

waa...kawen awal terselamat dr soalan sensitip.(^^,)hehehe..alhamdulillah, lepas 5 tahun dapat baby juga. Tu semua ujian kan kak Bui..

Post a Comment