Friday, July 1, 2011

~CempeDak vs NangKa~

Assalammualaikum...

Buah cempedak di luar pagar, 
Ambil galah tolong jolokkan, 
Saya budak baru belajar, 
Kalau salah tolong tunjukkan..


Ececeh...berpantun pulak malam-malam buta. Da buang tebiat agak nya kau ni aiNa. Eh, dok eh..che x buang tebiat lagi nooo. Tiba-tiba nak cite tentang cempedak. Jadi kite selit kan pantun sikit. Okay, back to basic. Isu ni timbul masa aku bercuti hari tu. Seriously, i luv nature.. Bukan gue bercuti di hutan rimba ye. No, no, no.. tapi bercuti di tempat yang jauh dari kesibukkan kota. Line Hp dekat sana ibarat hidup segan mati tak mahu *kesian myfir, tensen eah. but its okay. i'm back bebeh!*. Udara yang segar, bunyi kicauan burung..dan di penuhi dusun buah-buahan. Fresh babe! Ni baru terbaaeek dari ladang...

Nak di jadikan cerita, pagi yang indah lagi terang. Aku dihidang kan dengan cempedak goreng plus teh O panas. Walawei..lame wok x makan cempedak. Ini cempedak tanam sendiri tau. Hah, memang berbaloi-baloi bak ikan kaloi. 

 cempedak goreng...sodap!

nangKa...

Biasanya, nangka nih orang kita sinonim buat sayur..sayur nangka...kan? kan? tapi antara cempedak dengan nangka mestila cempedak lagi best. Aroma dia je da menusuk hidung. Belum lagi rase nya. Memang tip top la.. Oden x minat sangat nangka. Sebab? erm..dia penah buat my tummy masok angin. Sejak tu, hubungan dengan nangka terus dingin.. ek, boleh gitu?? =P. As a conclusion, x minat sangat dengan nangka. Tapi.. pokok nangka banyak la pulak dekat rumah ni. Siap jadi santapan cik mus lagi. * musang okeh!* Bia la, rezeki dia *ayah kata..* lagi pun bukan kita yang tanam. Memang da sedia ada. Erm..ghajin orang british dolu-dolu tanam pokok. Sekarang rambutan sedang berbuah! yummy..dapat juga che merasa. Kalau tak, madang tengok pokok jew la. Asal aku balik xde buah. Kali ni rezeki...^_^. Alhamdulillah....


OhMissWhatEver__said : Tidak kusangKa cempedak menjadi NangKa...Lu ade? ^_^ gudnyte yunk!

3 comments

July 1, 2011 at 9:25 AM

yup betoi, cempedak its the best..boley cenggitu~~kiki

July 1, 2011 at 7:36 PM

Hye sis..long time no blogwlking..i come here to visit u..hehe..wow,buah nangka..i love to eat this fruit..our local fruit..=)

July 2, 2011 at 2:27 AM

Cinta Zulaikha : ouh, boley sajee..hohoho.

ChentaEty : hello dear, hehe..yup leave for a week. thanks for viewing my entry. Me too..love to eat our local fruit. but not nangka. ^_^

Post a Comment